Volkswagen prvi po prodaji u svetu

30. Jan 2017

 Fabrika Volkswagen u Meksiku

Volkswagen je u 2016. godini prodao najviše automobila na svetu, pretekavši japansku Toyotu, čime je nemačka kompanija po prvi put zauzela lidersku poziciju.

 

Toyota, koja je u protekle četiri godine bila vodeća u svetu po prodaji, u 2016. godini prodala je 10,18 miliona automobila, dok je Volkswagen objavio podatak o 10,31 miliona prodatih vozila.

 

Uspeh je ostvaren uprkos aferi s lažiranjem testova emisije štetnih gasova, koja je Volkswagenu donela osudu svetske javnosti i brojne tužbe.

 

Volkswagen, koji proizvodi i automobile marki Audi, Porsche i Škoda, ostvario je porast prodaje od 3,8 odsto u 2016. godini, zahvaljujući pojačanoj potražnji u Kini. Kompanija je ostvarila zapažene rezultate i na drugim tržištima. Na primer, u Švedskoj je Volkswagen Golf u 2016. godini bio najprodavaniji novi automobil, što je prvi put u proteklih pedeset godina da ta titula nije pripala Volvou.

 

Prodaja Toyote prošle godine je porasla za 0,2 odsto. General Motors (GM) će prodajne rezultate da objavi iduće sedmice, ali se očekuje da će zaostajati i za japanskom i za nemačkom kompanijom.

 

GM je bio treći proizvođač automobila na svetu u 2015. godini. Titulu proizvođača s najvećom prodajom osvojio je 2011. godine, kada su proizvodni pogoni Toyote u severoistočnom Japanu bili pogođeni elementarnim nepogodama.


Ime i prezime
Komentar