Volvo Concept Coupe

12. Sep 2013

Volvo Concept Coupe

 

Reinkarnacija legendarnog P1800

 

Nadahnut savremenim skandinavskim životnim stilom i dizajnom, kao i legendarnim elementima iz Volvo prošlosti, novi elegantni Volvo Concept Coupe prvi je od tri konceptna automobila koji otkrivaju dizajnerske mogućnosti što ih nudi nova podesiva SPA arhitektura.

Nakon više od godinu dana iščekivanja, prvi dizajnerski rad novog potpredsednika Volvo dizajna, Thomasa Ingenlatha, pokazuje kako dizajn može da unese emocije u Volvo vozila i najavljuje novu generaciju modela ove marke koja startuje 2014. godine uz obnovljeni model Volvo XC90.

„Volvo Concept Coupe nije futuristički automobil iz snova. Dizajniran je da bi predstavio sve mogućnosti naše nove arhitekture vozila: pouzdan stav, skladne proporcije i naglašene dizajnerske detalje. Iako je dolazeći XC90 u potpunosti drugačiji automobil od ovog konceptnog modela, kada se pojavi sledeće godine odmah može da se primeti veza s tek predstavljenim konceptom,“ izjavio je Thomas Ingenlath.

Podesiva SPA platforma oslobađa Volvo dizajnere i inženjere od ograničenja koja su imale prethodne zajedničke multibrand platforme.

„Novi Volvo Concept Coupe otkriva kako bismo mogli da oblikujemo naše buduće automobile. Oslobođen površnog uzbuđenja drugih brendova, dodali smo emotivnu vrednost Volvo brendu, staloženom lepotom koja naglašava skandinavski dizajnerski jezik,“ ističe Thomas Ingenlath.
Volvo Concept CoupeVolvo Concept CoupeVolvo Concept Coupe


Jak vizuelni utisak
Vizuelni utisak novih proporcija najsnažniji je kada Volvo Concept Coupe gledamo sa strane. Rastojanje između komandne table i prednje osovine je produžen, a putnička kabina je blago povučena prema nazag. Nisko postavljen poklopac motora i krov, kao i  21-inčni petokraki naplatci takođe doprinose utisku elegantnog Gran Tourer automobila. Hrabar stav naglašava bočna linija koja se elegantno proteže čitavom dužinom vozila.

„Zamislite snažnu mirnoću lava. On ne mora da se propne da bi izazvao poštovanje. Čak i kada leži, on jasno daje do znanja za šta je sposoban,“ objašnjava Thomas Ingenlath.

Volvo Concept CoupeVolvo Concept CoupeVolvo Concept CoupeVolvo Concept Coupe


Nova DRL svetla u obliku slova T
Lice novog Volva Concept Coupe karakteriše nova topografija poklopca motora i „plutajuća“ maska hladnjaka na koju se nastavljaju nova DRL dnevna svetla u obliku slova T. Kao i na zadnjim svetlima, dnevna DRL svetla su distinktivan element u novom dizajnerskom pravcu Volvoa.

„Lice ovog automobila jeste novo, ali isto tako s ponosom nosi preko 85 godina Volvo tradicije. Još uvek radimo na finalnom izrazu maske hladnjaka i znaka brenda, a to će da budei predstavljeno sledeće godine na novom XC90,“ napominje Thomas Ingenlath.

Volvo Concept CoupeVolvo Concept CoupeVolvo Concept Coupe

 


Po uzoru na legendarni P1800
Concept Coupe poseduje brojne elemente koji za uzor imaju legendarni Volvo P1800 iz 60-tih godina prošlog veka.

„Dužnost dizajnera automobila je u tome da u dizajn novog automobila ugradi elemente koji su vitalni deo tradicije neke kompanije. P1800 je ikona Volvoa, prepoznatljiv po svojoj predivnoj formi i detaljima. Ipak, preuzimanje elemenata s modela P1800 ne znači da je u pitanju retro automobil. Koristili smo suptilnu povezanost sa slavnom prošlošću, kako bismo stvorili budućnost u kojoj istinska lepota postaje prepoznatljiv deo Volvo identiteta. To putovanje počinje Concept Coupeom,“ ističe Thomas Ingenlath.

Volvo Concept CoupeVolvo Concept CoupeVolvo Concept CoupeVolvo Concept CoupeSjajna kristalna ručica menjača
Plavo-siva kombinacija boja nastavlja se i u enterijeru modela Volvo Concept Coupe. Rafiniran, ručno izrađeni elementi, kao što je kožna komandna tabla, umetci od prirodnog drveta i tamnoplavi tkani tepisi usklađeni su s precizno obrađenim metaliziranim detaljima.

„Za mene je ručno obrađeni kristal jedan od najboljih primera visokog kvaliteta skandinavskog dizajna i dopada mi se ideja njegovog unošenja u automobil. Naglašena pozicija ručice menjača je idealno mesto za ovu sjajnu senzaciju. Iskustvo vožnje u Concept Coupeu je izvrstan primer kako uspevamo u tome da se Volvo kupci zaista osećaju posebno,“ izjavio je Robin Page, direktor dizajna enterijera Volvo Car grupe.

Volvo Concept CoupeVolvo Concept CoupeVolvo Concept Coupe

 


Veliki ekran osetljiv na dodir

Konceptni automobil uključuje i potpuno nov pristup Volvoa humano dizajniranim automobilima. Veliki ekran osetljiv na dodir u centralnoj konzoli dopunjuje se s prilagodljivim digitalnim displejem i head-up ekranom ispred vozača.

„Ovo je prirodna integracija korisničkog interfejsa u našoj novoj generaciji automobila. Interakcija s uživanjem, ali bez ometanja vožnje je ključna. Konektovanje u našim automobila činimo bezbednom i prijatnom,“ objašnjava Thomas Ingenlath.

SPA arhitektura priprema je i za potpuno autonomnu vožnju. Prvi sistem autonomnog upravljanja u cilju izbegavanja nezgoda biće predstavljen u toku 2014. godine, a Volvo planira da potpuno autonomne automobile ponudi do 2020. godine.

Benzinski plug-in hybrid - snažan i ekonomičan

Benzinski plug-in hybridni pogon u Volvo Concept Coupe modelu naglašava Volvoovu strategiju upotrebe elektrifikacije u cilju stvaranja četvorocilindarskih motora koji će da ponude mogućnosti na nivou V8 motora.

Konceptni automobil pokreće dvolitarski Drive-E benzinski motor opremljen turbopunjačem i kompresorom, sparen s elektro motorom na zadnjoj osovini. To automobilu daje ukupnu izlaznu snagu od 400 KS i obrtni moment od preko 600 Nm.

Volvo Concept Coupe


Ime i prezime
Komentar