Pola veka Volvo Cars istražuje nesreće

27. Nov 2020

Volvo CarsVolvo Cars

 

U kompaniji Volvo Cars, ekipa je poznata pod nazivom kućni detektivi. Istraživači iz ekipe za istraživanje automobilskih nesreća Volvo koja ove godine slavi 50. godišnjicu, spremni su 24 sata na dan da obezbede da kompanija Volvo Cars uči iz stvarnih nesreća, kao i da neprestano unapređuje svoje automobile.

 

„Naporan rad i istraživanja ekipe za istraživanje nesreća omogućavaju kompaniji Volvo Cars to da tragična saobraćajna nesreća može da dovede do nečeg dobrog: sve bezbednijih automobila“, izjavio je Malin Ekholm, vođa Centra bezbednosti Volvo Cars. „Ekipa detaljno analizira šta se desilo u svakoj fazi nesreće i daje ključne informacije o tome šta bi moglo da se unapredi kod naših automobila“.

 

Ekipa je aktivna od 1970. godine. Kad god se dogodi nesreća u okolini Geteborga u Švedskoj, u koju je bio uključen automobil, bilo noću ili danju, ekipa smesta žuri na mesto dešavanja kad ih obaveste o tome. Kad stignu, počinju istragu i što detaljnije dokumentuju redosled dešavanja.

 

To znači da postavljaju pitanja. Koliko je sudar bio jak? Koliko brzo su se uključili aktivni bezbednosni sistemi? Kako su putnici? Ostala pitanja obuhvataju sledeće: Kakvo je bilo vreme? Koliko je bilo sati? U kakvom stanju su bile putne oznake?

 

Posao se nastavlja u kancelariji: ekipa zatraži javno dostupne policijske izveštaje, stupa u kontakt sa vozačem i pregleda automobil - kad god je to moguće. Ekipa takođe pokušava da shvati kako je vozač doživeo nesreću, a to je postupak koji uključuje naučnike Centra bezbednosti Volvo Cars koji proučavaju modele ponašanja.

 

Na kraju ekipa zamoli osobe koje su učestvovale u nesreći da sa njom podele svoje zdravstvene kartone, a to joj omogućava da zabeleži sve nastale povrede. Njih analiziraju stručnjaci za biomehaniku, u saradnji sa fizičarima, da bi razumeli tačne uzroke za nastanak povrede.

 

Svi prikupljeni podaci i znanje su šifrovani i ne sadrže lične podatke. Zaključke tog istraživanja dele sa ekipama za razvoj proizvoda u kompaniji Volvo, koje ih koriste za razvoj i implementaciju novih tehnologija u budućim modelima. Ekipa otkriva i stvari koje danas nije moguće rešiti – i tako omogućava kompaniji Volvo Cars da očuva svoj položaj na čelu razvoja u oblasti bezbednosti.

 

Svake godine ekipa lično istražuje oko 30 do 50 nesreća, iako se nesreće dešavaju svugde u svetu i ponekad je teško pravovremeno stići na mesto dešavanja. U tim slučajevima, i ako je to moguće, detektivi uz pomoć osoblja kompanije Volvo i hitnih službi koje se nalaze bliže mesta nesreće, uspevaju da opišu nesreće.

 

Osim toga, ekipa koristi i druge izvore informacija, kao što su javne zbirke podataka o nesrećama, koje pronalaze širom sveta, kako bi se uverila u donošenje potrebnih mera.

 

„Ekipa za istraživanje nesreća, naravno, nije jedini izvor istraživačkih podataka za naše stručnjake za bezbednost, ali ima važnu ulogu u pravom tumačenju detalja“, dodaje Malin Ekholm. „Nesreće se i dalje dešavaju, ali danas su posledice puno blaže, a teže povrede ređe nastaju nego nekada.“


Ime i prezime
Komentar