Volvo najavio prestižni EV model XC100

14. May 2020

Volvo Concept XC-CoupeVolvo Concept XC-Coupe


Švedski proizvođač automobila spreman je da uđe u klasu prestižnih kupe hibrida električnim modelom Volvo XC100.

Volvo XC100 usklađen je sa novom generacijom krosovera XC90, koji trenutno predstavlja vrh ponude marke u ovom segmentu. Najverovatnije imaće oznaku Recharge, koja predstavlja Volvo električne automobile. On bi trebalo da se proizvodi samo sa električnim pogonom, dok bi nova generacija modela XC90 trebalo da bude u ponudi pored električne verzije i u verziji  koju će da pogone motori sa unutrašnjim sagorevanjem i u kombinaciji sa hibridnom tehnologijom. Pogon na sva četiri točka treba da obezbede dva elektromotora, a energiju bi trebalo da daju baterije, koje se nalaze između dve osovine u dnu automobila. Čitav pogonski sistem biće zasnovan na ažuriranoj modularnoj platformi SPA2 (Scalable Product Architecture), koja ob jedinjuje najbolje karakteristike postojeće SPA platforme i dodatno omogućuje upotrebu najnovijih tehnologija u oblasti elektrifikacije, povezivanja i sistema autonomne vožnje.

Prema nekim informacijama, XC100 trebalo bi da bude superioran u luksuznoj ponudi švedske marke, jer će da ponudi najveći mogući prestiž i komfor na četiri sedišta i, u izvesnoj meri, mogućnost korišćenja autonomnih tehnologija

Spoljašnji dizajn mogao bi da nastavi priču o koncept modelu XC Coupe, predstavljenom pre nekoliko godina, koji je osvojio nagradu za najbolji konceptni automobil na Salonu automobila u Detroitu.

XC100, kojim Volvo planira da nadmaši svoj aktuelni asortiman u pogledu tehnologije i zaštite životne sredine, biće predstavljen godinu dana nakon pokretanja nove generacije XC90, koja je zakazana za 2022. godinu.

Očekuje se da će cena novog modela početi od 80.000 evra nadalje. Zbog velike potražnje za ovim tipom automobila na američkom tržištu, njegova proizvodnja odvijaće se najverovatnije u SAD.


Ime i prezime
Komentar