53. Međunarodni salon automobila u Beogradu

16. Mar 2017

53. Međunarodni salon automobila u beogradu
Međunarodni salon automobila predstavlja najreprezentativniju, najekskluzivniju i najstariju regionalnu smotru automobilske industrije, a zajedno sa Međunarodnim sajmom motocikala, delova i opreme Motopassion jedinstvenu sajamsku manifestaciju i svakako najznačajniji i najveći događaj u sektoru auto i moto industrije u celini u ovom delu Evrope.

Pod sloganom “Godine prolaze, strast ne prestaje” posetioce će dočekati više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobilska brenda i 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila u okviru Salona, te 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i šest brendova bicikala na sajmu Motopassion. Svi oni smestiće se u čak 10 hala Beogradskog sajma, na više od 41.000 kvm izložbenog prostora, a očekivani broj posetilaca premašuje 140.000.

Međunarodni salon automobila suštinski je začet na Prvom beogradskom sajmu 1937. godine, na kojem je segment automobilske industrije imao zapaženo mesto. Već (1-15) marta 1938. organizovan je, kao samostalna manifestacija, Prvi međunarodni salon automobila, na 10.000 kvm izložbenog prostora, a 107 izlagača prikazalo je 375 modela putničkih i teretnih automobila, autobusa, motocikala, bicikala, traktora, pa čak i jedan motorni bager. Već sledeće godine Salon je bio proširen Izložbom puteva i turizma...

 

 

Danka Selić, direktorka Beogradskog sajma

 

“Uloženi trud i rad daju nam pravo da se nadamo da će Salon automobila i Motopassion pomeriti granice i da će po brojkama i ostalim kvalitetima biti uspešniji od prethodnih sajmova. Beogradski sajam ima velika očekivanja i zbog značajnog jubileja – 80 godina od osnivanja, jer on predstavlja dobar motiv ali i veliku obavezu.

Posle mnogo godina Salon automobila se održava u čak 10 hala, a ovako veliku manifestaciju, sa rekordnim brojem izlagača, modela i premijera pripremili smo u saradnji sa našim strateškim partnerima – Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova, Udruženjem proizvođača drumskih vozila Srbije i kompanijom DDOR Novi Sad, generalnim sponzorom.”
 

Danka Selić, generalna direktorka Beogradskog sajma

 

 

 

U godini u kojoj Beogradski sajam obeležava 80. godišnjicu svog prvog izdanja (1937) i 60. godišnjicu svog novog početka (1957), Salon automobila je član OICA - Međunarodne asocijacije proizvođača motornih vozila - a već desetak godina ima bijenalni ritam (održava se naizmenično sa sajmom BG Car Show) i to, po pravilu, neposredno posle elitnog Ženevskog salona automobila. Ta činjenica daje mu posebnu draž iščekivanja ali i odgovornosti u vezi sa nasleđivanjem vrhunskih ekskluziviteta i noviteta. Uz najavu rekordnog broja automobilskih brendova, najveću pažnju posetilaca ali i stručne javnosti zato već tradicionalno privlače iznenađenja u uvek najatraktivnijem premium segmentu.

Cilj je organizatora, Beogradskog sajma, da u saradnji sa svojim strateškim partnerima - Udruženjem proizvođača drumskih vozila Srbije, Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova i kompanijom DDOR Novi Sad, generalnim sponzorom ove manifestacije - predstavi najnovija dostignuća kompletne auto-moto industrije i najraznovrsniju moguću paletu performansi, dizajnerskih i tehničko-tehnoloških inovativnih rešenja u svim sektorima ove industrije. Ipak, programski akcenat je na novim konceptima u oblasti alternativnih te hibridnih i elektro pogona, ali i bezbednosnih rešenja novih modela, koji za potencijalne kupce postaju jedan od ključnih faktora prilikom izbora novog vozila.

Svi vodeći svetski proizvođači, odnosno brendovi automobila i lakih privrednih vozila, koji posluju na domaćem tržištu, biće posetiocima na raspolaganju u halama 1, 2A, 3, 4 i 5 Beogradskog sajma. Premium brendove će sa svojom aktuelnom ponudom predvoditi Rolls Royce, Mercedes, BMW,Audi, Jaguar...

 

Premijere 53. Meunarodnog salona automobila u beogradu
 

U kategoriji automobila i lakih privrednih vozila uvoznici i distributeri predstaviće čak 67 noviteta, među kojima - 32 premijere. Tako će jednoj vanvremenskoj mašini poput modela Rolls Royce Ghost Black Badge ili nadrealnog Mercedesovog S-Maibacha, posetiocima zastajati dah i pred drugim čudima automobilske industrije. Mercedes-Benz će, na primer, pored drugih noviteta, u hali 3 Beogradskog sajma, premijerno predstaviti modele E-klase coupe i All-terrain te model GLA. BMW će se pohvaliti i svojim modelima električnih automobila i3 i i8. Opel premijerno predstavlja Novu Insigniu, Peugeot Model 5008, Nissan Micru, Volvo V90, Volkswagen Golf i e-Golf, Škoda Kodiaq, Suzuki Ignis i Swift, a Mazda MX-5 RF. Land Rover će na Salonu premijerno preporučiti svoj Discovery, Lada Vestu, Kia Modele Niro, Rio, Optima Sportwagon i Optima Plug-In, Renault svoj Koleos, Jeep Compass, a Isuzu D-Max. Premijerno će biti prikazan i Civic i NSX (supersportski automobil sa čak četiri motora - tri elektromotora i jedan benzinski) na štandu HondE, Ekosport i Ka+ na Fordovom, SUV Stelvio na Alfinom, 124 Spider na Abartovom, te Talento i Fullback na Fiatovom štandu.

Nisu sajamske premijere, ali su tek nekoliko meseci na srpskom tržištu stari noviteti Audijevi modeli A5 Coupe / A5 Sportback, Q2 i Q5, Citroenovi C3, Spacetourer, Jumpy Furgon i C-Elysee, GAZ-ov Next, Hjundaiev Ioniq, Jaguarovi F-Pace, XE i XF, Dačijini Sandero, Sandero Stepway i Dokker, Seatov SUV Ateca, Tojotini C-HR, Hilux, Proace Verso, MINI Clubman i Countryman i brojni drugi.

 

 

Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova

“Svi koji se u Srbiji bave automobilskom industrijom imaju interes da izlažu na Beogradskom sajmu, tako da će i ove godine biti prisutno svih 36 brendova i dvadesetak kompanija koje ih zastupaju, a članice su naše Asocijacije. U odnosu na prethodnu godinu, prodaja automobila u Srbiji zabeležila je rast veći od 20 odsto, što je dobar pokazatelj. Zabrinjava trend povećanog uvoza polovnih automobila, bez ikakvih ograničenja, jer ako je prosečna faktura po automobilu 500 evra jasno je o kakvom kvalitetu vozila se radi. Ipak, najvažnije je da su novi automobili tu, da ćemo predstaviti i automobile na elektro pogon, koji predstavljaju najnovija dostignuća, kao i najekskluzivnije brenove i modele, jer u Srbiji postoje kupci i za njih. Ovi podaci jasno govore zašto je Salon automobila značajna manifestacija.”

Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova
 

 

 

Sajam motocikala Motopassion, sa čak 39 premijera u kategorijama motocikala, skutera i kvadova, adrenalinom opskrbljene ozbiljne vozače, ali i samo zaljubljenike u dvotočkaše, dočekaće u halama 7, 8 i 9. Tamo će se predstaviti svi koji su odavno orijentiri u ovom segmentu automoto industrije, kao što su BMW, Honda, Harley Davidson, Yamaha, Kawasaki, Suzuki, Aprilia, Ducati, Moto Guzzi, Sym, Vespa, Tomos, Peugeot, Kymco i drugi.

Tako Aprilia premijerno predstavlja modele dorsoduro 900 i shiver 900, Kawasaki Ninja 650, Z650 i Z900, BMW R Ninet Scrambler, Ducati modele Monster 797, Multistrada 950, Scrambler Desert Sled i Supersport S, Motoguzzi MGX 21, V 7 III Stone i V9 Roamer Bober, Yamaha X-Max 300, T-Max, R6 i MT-09, Kymco Downtown 350, Super8 i X Town 300, Longjia modele Digta, Eagle i Formula, Piaggio Medley 125/150, Goes 125 GT, Honda X ADV, Vespa 946 red, Tori Master P i Master X, Tomos modele Classic, Roadie i Racing TT, SYM Crox 50, E-Prime bicikle u varijantama Efecta/Effecto i Experience itd.

U kategoriji ATV-a Peda premijerno predstavlja model X road, Arctic Cat Alterru TRV 700 XT, Polaris RZR XP turbo EPS i Sportsman Touring XP 1000, Stels 800G Guepard Touring EPS itd.

Iznenađenjima, međutim, tu nije kraj, jer će se domaćoj javnosti i potencijalnim kupcima predstaviti i kompletna ponuda u segmentu lakih privrednih vozila čak deset velikih svetskih proizvođača koji posluju na domaćem tržištu, kao što su Fiat, Ford, Gaz, Vw, Renault, Mercedes, Peugeot, Citroen, Opel...

Svečani sajamski ugođaj dodatno će podgrejati i prateća automobilska industrija, koja će se predstaviti bogatom ponudom rezervnih delova, derivata naftne industrije, auto-galanterije i kozmetike, tuning opreme i naročito sadržajnom izložbom garažno-servisne opreme, sve u halama 2, 1A i 3A.

Na spisku najviđenijih i najpoželjnijih sajamskih učesnika nalaze se i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji, koji treba da olakšaju ili razreše svaku nedoumicu kupca u vezi sa izborom. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, ali i sektore finansiranja u samim auto-moto kućama, prodavcima i distributerima, koji pripremaju povoljne sajamske finansijske konstrukcije, kako bi kupac za isti novac dobio što povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji i uslovima servisiranja. Ovaj sajamski segment smešten je u halama 1 i 4 Beogradskog sajma.

Ono što Salon ne uspe da kaže širokom paletom putničkih automobila i motocikala vodećih svetskih proizvođača, izložbama prateće industrije, delova i opreme, ili atraktivnim promocijama svetskih noviteteta i ekskluziviteta, posetiocima će biti ponuđeno u izuzetno sadržajnom pratećem stručnom programu, koji obiluje informativnim, obrazovno-edukativnim i zabavnim sadržajima, takmičarskim aktivnostima, test vožnjama i drugim (ne)očekivanim zadovoljstvima.

Tako će već u predsajamskom periodu, u petak 17. marta, biti tradicionalno proglašenje Automobila godine u četiri kategorije, u organizaciji Asocijacije automobilskih novinara Srbije, Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i Beogradskog sajma. To se dešava u Svečanoj sali upravne zgrade. Već u subotu, 18. marta, biće organizovan Press slalom Srbija 2017 u organizaciji Udruženja novinara Srbije i Beogradskog sajma, a start je ispred Beogradskog sajma. Nestrpljivo iščekivani izbor za Miss Salona automobila i Motopassiona, desiće se 27. marta, u hali 1 Beogradskog sajma. Već sledećeg dana, 28. marta, sledi, proglašenje najboljih u auto industriji, u organizaciji Automobilskog foruma, u Svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma. U sredu, 29. marta na redu je proglašenje automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu i dodela nagrade stručnog žirija Eko auto 2017. u Srbiji, u Svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma. U četvrtak 30. marta Beogradski sajam dodeljuje priznanja Grand Prix najuspešnijim učesnicima u kategorijama putnički automobili, laka privredna vozila i prateća industrija. Tom prilikom nagrade i priznanja najuspešnijim učesnicima dodeliće i UEPS. U subotu, 1. aprila, ispred upravne zgrade Beogradskog sajma, biće održana Međunarodna smotra i parada oldtajmera Memorijal princa Tomislava Karađorđevića, u organizaciji AMK Diplomat Classic i Oldtajmer kluba Beograd.

 

Prateći program 53. Salona automobila

 

Iz brojnih dešavanja u okviru pratećeg programa za ovu priliku vredi izdvojiti, na primer, informativni seminar na temu Primena zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, u organizaciji PU Međunarodni transport; okrugli sto na temu Postprodaja i održavanje u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa SAUVD, DOTS, JUMV i UPDV; radionicu o pravcima razvoja delatnosti tehničkog pregleda vozila u Srbiji, pod nazivom Izazovi i perspektive delatnosti tehničkog pregleda u Srbiji, u organizaciji NATEP-a (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda); potom informativni seminar na temu Vođenje evidencija radnog vremena vozača - osnov i alati, u organizaciji PU Međunarodni transport; a kao šlag na sve to će Nacionalna vozačka akademija NAVAK svakodnevno demonstrirati sisteme za povećanje bezbednosti vozila, u atrijumu između hala 2 i 3, itd.

Poseban sajamski poklon vernim posetiocima je Family Day, u četvrtak 30. marta, kada će biti omogućena porodična poseta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj ceni ulaznice za celu porodicu.

Radno vreme sajmova biće od 10 do 20 časova, a na dan 2. aprila 10-19 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, grupne 200 dinara, grupne za đake i studente 150 dinara. (Grupna poseta podrazumeva posetu više od 20 osoba/učenika. Za kupovinu grupnih ulaznica potrebno je dostaviti spisak osoba sa punim imenom i prezimenom, overen pečatom firme ili škole i potpisom ovlašćenog lica). Ulaznica za Family Day, 30. marta su 500 dinara (ulaznica važi za decu do 16 godina starosti u pratnji roditelja). Parking se plaća 100 dinara po započetom satu.

Projektni tim Salona automobila i sajma Motopassion čine Zoran Lupšić, koordinator projekta, Danijela Aleksić, saradnik na projektu, i Vesna Dimitrijević, administrator projekta (e-mail: auto@sajam.rs, tel: +381 (0)11 2655-917; 2655-517; 2655-617, tel./fax: +381 (0)11 2655-317.

 


Premijere motora

Raspored izlagača na Meunarodnom salonu automobila u Beogradu


Ime i prezime
Komentar