54. Međunarodni salon automobila u Beogradu

19. Mar 2019

Salon automobila 2019.

Beogradski Međunarodni salon automobila, koji je prošle godine obeležio izuzetan jubilej, 80 godina postojanja, predstavlja najreprezentativniju, najekskluzivniju i najstariju regionalnu smotru automobilske industrije, a zajedno sa Međunarodnim sajmom motocikala, kvadova, skutera i opreme Motopassion jedinstvenu sajamsku manifestaciju i svakako najznačajniji i najveći događaj u sektoru auto i moto industrije u celini u ovom delu Evrope. U ovogodišnjem kalendaru krovne Međunarodne asocijacije proizvođača motornih vozila OICA, u kojem je samo 15 ovakvih automobilskih hepeninga u čitavom svetu, Beogradski salon je, istovremeno, centralni i najveći sajamski i medijski događaj te vrste u tom terminu u svetu.

Ko, šta i koliko
 

 


Posetioce će dočekati više od 400 izlagača iz tridesetak zemalja. U okviru Salona i pod sloganom “U retrovizoru” predstaviće se 35 automobilskih brendova i 11 brendova proizvođača lakih privrednih vozila. Od tog broja čak 26 brendova je najavilo 48 premijera, a 15 brendova je najavilo 32 noviteta ili redizajna. 


Motopassion je privukao 36 brendova, a od tog broja 23 brenda su prijavila čak 50 premijernih nastupa u sektoru motocikala, kvadova, skutera ili električnih bicikala. Svi oni smestiće se u sedam hala Beogradskog sajma, na oko 37.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, a očekivani broj posetilaca premašuje 145.000.

   Misija

 


Cilj organizatora je, Beogradskog sajma, da u saradnji sa svojim strateškim partnerima - Udruženjem proizvođača drumskih vozila Srbije, Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova i kompanijom DDOR Novi Sad, generalnim sponzorom ove manifestacije - predstavi najnovija dostignuća kompletne auto-moto industrije i najraznovrsniju moguću paletu performansi, dizajnerskih i tehničko-tehnoloških inovativnih rešenja u svim sektorima ove industrije. Ipak, programski akcenat je na novim konceptima u oblasti alternativnih te hibridnih i elektro pogona, ali i bezbednosnih rešenja novih modela, koji za potencijalne kupce postaju jedan od ključnih faktora prilikom izbora novog vozila.

 


Automobilski noviteti i premijere


Beogradski salon, po pravilu, održava se neposredno posle elitnog Ženevskog salona automobila. Ta činjenica daje mu posebnu draž, ali i “odgovornost” u vezi “nasleđivanja” vrhunskih ekskluziviteta i noviteta. Najveću pažnju posetilaca, ali i stručne javnosti zato već tradicionalno privlače iznenađenja u uvek najatraktivnijem premium segmentu. A premium brendove svojom aktuelnom ponudom predvodiće Rolls Royce, Mercedes, Ferrari, BMW, Audi, Porsche, Jaguar...

Svi vodeći svetski proizvođači, odnosno brendovi automobila i lakih privrednih vozila, koji posluju na domaćem tržištu, biće posetiocima na raspolaganju u halama 1, 1A, 2, 3, 3A, 4, 5 Beogradskog sajma.

U kategoriji automobila i lakih privrednih vozila uvoznici i distributeri predstaviće čak 80 noviteta ili premijera. Tako će, pored nekih “vanvremenskih” mašina poput modela Rolls Royce Cullinan ili “nadrealnog” Ferrarija Portofino ili Porschea, posetioci moći da uživaju i pred drugim čudima automobilske industrije.

Dovoljno je ukazati na premijere, i to kakve. Rolls Royce Cullinan prvi SUV model ovog luksuznog brenda. BMW će se pohvaliti sportskim sedanom Serije 3, prvim ikada modelom X7, najvećim članom porodice X, modelom X5, novim modelima Serije 7 i Serije 8 Convertible i jedinstvenim Z4 (M40i), te potpuno električnim BMW-om i3 sa unapređenom baterijom. British Motors će na Salonu premijerno da preporuči prvi električni Jaguar I-Pace, evropski automobil godine i Range Rover Evoque, evropsku premijeru. Škoda premijerno predstavlja model Scala, SUV model Kodiaq RS, a hit su koncept SUV studije Vision RS i Vision E, koncept koji predstavlja prvi potpuno električni automobil u istoriji ovog brenda.
 
Audi premijerno predstavlja svoj A1 Sportback, Q3 i Q8. Mercedes-Benz će, na primer, pored drugih noviteta, u hali 3 Beogradskog sajma, premijerno da predstavi modele GLE, CLA, B-Klasu, G-Klasu, GT AMG 4-door, A35 AMG. U segmentu lakih dostavnih vozila biće predstavljena redizajnirana V-Klasa, koja u Beograd dolazi pravo sa Ženevskog salona automobila. Na Hondinom štandu posetioci će se upoznati sa njihovom premijerom CR-V, ali i u svojoj hibridnoj verziji. KIA će prikazati modele Ceed i novi ProCeed. Opel premijerno predstavlja svoj Combo, Peugeot modele 508 i Rifter, Nissan Leaf (najprodavaniji električni automobil na svetu), Volvo V60, Volkswagen T-cross, Suzuki Jimny, Renault novi Clio pete generacije i električni Zoe, a Mazda model 3, na Fordovom štandu predstaviće se Focus, a na Seatovom Tarraco, Hyundai predstavlja Elantru, Toyota modele RAV 4, Corollu i Camry, Citroen Aircross i Berlingo, MINI Cooper S Cabrio, Porsche svoj 911, Cupra Atecu, Ssangyong Musso...

Nisu sajamske premijere, ali su izuzetni noviteti ili redizajnirani modeli na srpskom tržištu BMW modeli 4 Convertible, 6 GT, 8, X4, i3 sa 120 A/h, M2 Competition, Ferrari Portofino, Citroen C4 Cactus Spacetourer, Fiat modeli 500 LS Design, 500 XS Design, 500 L Cross Pro i Tipo, Hyundai Tucson i Santa Fe, Jeep Cherokee i Renegade, Kia predstavlja svoj Sportage, Mazda modele 6, CX3 i MX5, Mercedes-Benz A-Klasu, C-Klasu (limuzina, kupe, kabriolet) i Sprinter, Volkswagen Touareg, Toyota Aygo, Škoda Karoq Scout, Suzuki Swift Sport, Renault Kadjar, a Nissan Qashqai.

 

Salon automobila 2019. - Premijere

  Noviteti i premijere na Motopassionu  


Sajam motocikala Motopassion, pod sloganom “Vidimo puteve kojima još nismo prošli”, sa čak 50 premijera u kategorijama motocikala, skutera, kvadova i električnih bicikala, adrenalinom opskrbljene ozbiljne vozače, ali i “samo” zaljubljenike u dvotočkaše, dočekaće u hali 2 nivo C. Tamo će se predstaviti svi koji su odavno orijentiri u ovom segmentu auto-moto industrije, kao što su BMW, Honda, Harley Davidson, Yamaha, Kawasaki, Suzuki, Aprilia, Ducati, Moto Guzzi, SYM, Vespa, Peugeot, KYMCO, Triumph i drugi.

Tako BMW premijerno predstavlja modele C400GT, F850GS Adventure, HP4 Race, te R1250GS/R1250GS Adventure, Harley Davidson predstavlja model FXDR, Kymco modele People S 150i i Xciting S 400i ABS, Yamaha trotočkaš Niken GT, YZF R 125, E-Prime električne bicikle u varijantama Effecto i Effecta, Aprilia premijerno predstavlja model Tuono 1100 Factory, Kawasaki modele Ninja 400, Versus/X 300 i Y400 /Z 125, Ducati svoje Hypermotard 950, Multistrada 950 S, Multistrada 1260 Enduro, Scrambler Cafe Racer i Diavel 1260, Honda modele Forza 300 i GW1800b, Motoguzzi V85, Motogrini e:psilon 2072 i e:cos 3060, Vespa modele Elletrica i GTS 300 Super Tech, Triumph svoj Bonneville T100, SYM modele Cruisym 250, HD300i, Jet 14 125 i VF185, Piaggio MP3 300 HPE, potom CAN AM modele Maveric, Outlander Max 1000 XT-P i Ryker Rally Edition 900 Ace, CF Moto modele Cforce 600/1000, NK250 / NK400 i Uforce 1000, Indian Motorcycles FTR 1200 S i Chieftain Limited, Peda premijerno predstavlja modele Pro XT i Rocket, Polaris RZR 4XP 1000 i RZR Turbo S, Sunra modele Grace i Hawk, Super Soco modele CU X i TS 1200 R, svoje premijere ponudio je i City Coco u vidu modela VII / VIII.

Laka privredna vozila

Iznenađenjima, međutim, tu nije kraj, jer će se domaćoj javnosti i potencijalnim kupcima predstaviti i kompletna ponuda u segmentu lakih privrednih vozila  čak 11 velikih svetskih proizvođača koji posluju na domaćem tržištu, kao što su Fiat, Ford, Gaz, Vw, Renault, Mercedes, Peugeot, Citroen, Opel...

Prateća industrija


Svečani sajamski ugođaj dodatno će podgrejati i prateća automobilska industrija, koja će se predstaviti bogatom ponudom rezervnih delova, derivata naftne industrije, auto-galanterije i kozmetike, tuning opreme i naročito sadržajnom izložbom garažno-servisne opreme, sve u halama 1A, 2 i 3A.

Finansijska pomoć i usluge

Na spisku najviđenijih i najpoželjnijih sajamskih učesnika nalaze se i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji, koji treba da olakšaju ili razreše svaku nedoumicu kupca u vezi sa izborom. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, ali i sektore finansiranja u samim auto-moto kućama, prodavcima i distributerima, koji pripremaju povoljne sajamske finansijske konstrukcije, kako bi kupac za isti novac dobio što povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila,  produženoj garanciji i uslovima servisiranja. Ovaj sajamski segment smešten je u halama 1 i 4 Beogradskog sajma.

 

Salon automobila 2019. - Prateći program
 Salon automobila 2019. - Prateći program

Neverovatan prateći program


Ono što Salon ne uspe da kaže širokom paletom putničkih automobila i motocikala vodećih svetskih proizvođača, izložbama prateće industrije, delova i opreme, ili atraktivnim promocijama svetskih noviteteta i ekskluziviteta, biće posetiocima ponuđeno u izuzetno sadržajnom pratećem stručnom programu, koji obiluje informativnim, obrazovno-edukativnim i zabavnim sadržajima, takmičarskim aktivnostima, test vožnjama i drugim (ne)očekivanim zadovoljstvima.

Prateći program počeo je 17. marta “Press slalomom Srbija 2019” u organizaciji Udruženja novinara Srbije i Beogradskog sajma u krugu ove kompanije. Prvog dana Salona, u petak 22. marta, u hali 4 biće tradicionalno proglašenje Automobila godine u organizaciji Asocijacije automobilskih novinara Srbije, Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i Beogradskog sajma. Žiri je odlučio da ove godine, umesto u dosadašnje četiri klase, titulu najboljeg dodeli samo jednom automobilu.

U nedelju, 24. marta, u 18 časova, u atrijumu, adrenalinski udar - koncert grupe Električni orgazam kao poklon svim posetiocima Salona automobila i sajma Motopassion, koji ove manifestacije obiđu tog dana. Sa neskrivenim nestrpljenjem iščekuje se i izbor za Miss Salona automobila i Motopassiona, u ponedeljak 25. marta, u hali 1 Beogradskog sajma. Za utorak, 26. marta, u Svečanoj sali upravne zgrade planirano je proglašenje najboljih u auto industriji, u organizaciji Automobilskog foruma. Tokom Salona biće proglašen i automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu i dodela nagrade stručnog žirija Eko auto 2019. u Srbiji. Biće to u sredu, 27. marta, takođe u Svečanoj sali.

Tradicionalno, Beogradski sajam dodeljuje priznanja Grand Prix najuspešnijim učesnicima u kategorijama putnički automobili, laka privredna vozila i prateća industrija. Priznanja će biti uručena u četvrtak, 28. marta, u Svečanoj sali upravne zgrade.

Pretposlednjeg dana sajma, u subotu 30. marta, ispred upravne zgrade Beogradskog sajma posetioci će moći da uživaju u takođe tradicionalnoj Međunarodnoj smotri i paradi oldtajmera “Memorijal princa Tomislava Karađorđevića” u organizaciji Oldtajmer kluba Beograd.

 

Stručno

 

Iz brojnih specijalizovanih dešavanja u okviru pratećeg programa za ovu priliku vredi izdvojiti, na primer, naučnu konferenciju pod nazivom “Yours 2019 - Young Researchers Conference 2019”, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i redakcije naučnog časopisa Journal of Applied Engineering Science; Panel pod nazivom Digitalizacija u industriji električnih automobila, u organizaciji Privredne komore Srbije, Elektrotehničkog fakulteta i Srpske akademije nauka i umetnosti; Teme Najčešće greške vozača, nedoumice u vezi korišćenja tahografa...”, “Oprez kod nabavke novih vozila - smart tahografi ili ne” te novine iz oblasti radnog vremena vozača (prezentovaće ih PU Međunarodni trasport i generalni zastupnik kompanije VDO za Srbiju, firma Tahograf BG; za sve to vreme Nacionalna vozačka akademija NAVAK svakodnevno će edukovati vozače o bezbednim tehnikama vožnje (u atrijumu između hala 2 i 3); na poligonu Motopassion, ispred hale 2 nivo C, takođe svakodnevno biće organizovane test vožnje skutera, bicikala i trotineta na električni pogon, a na parkingu pored hale 2 Sportsko udruženje Moto klub Bezbednost priuštiće zainteresovanima treninge bezbedne vožnje.

Family day


Poseban sajamski poklon vernim posetiocima je Family Day, u četvrtak 28. marta, kada će biti omogućena porodična poseta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj ceni ulaznice za celu porodicu.

Radno vreme sajmova biće od 10 do 20 časova, a poslednjeg dana, 31. marta, 10-19 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, grupna 300 dinara, grupne za đake i studente 200 dinara. (Grupna poseta podrazumeva posetu više od 20 osoba/učenika. Za kupovinu grupnih ulaznica potrebno je dostaviti spisak osoba sa punim imenom i prezimenom, overen pečatom firme ili škole i potpisom ovlašćenog lica). Ulaznice za Family Day su 800 dinara (ulaznica važi za decu do 16 godina starosti u pratnji roditelja). Parking u krugu sajma plaća se 150 dinara po započetom satu.

 

Salon automobila 2019. - Izlagaći po halama


Ime i prezime
Komentar