Ambiciozan ekološki plan Volvoa

18. Oct 2019

Volvo

 

Kompanija Volvo Cars u okviru novog ambicioznog klimatskog plana znatno smanjuje emisije ugljenika

 

Kompanija Volvo Cars počinje da sprovodi jedan od najambicioznijih planova u automobilskoj industriji, kojim do 2025. godine namerava da smanji svoj karbonski otisak za 40 odsto u celini, u odnosu na 2018. godinu. To je prvi, odlučujući korak kompanije Volvo Cars na putu da do 2040. godine postane klimatski neutralna.

 

Plan obuhvata konkretne mere u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015. godine koji se zalaže za ograničenje globalnog zagrevanja na 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

 

Ambicije koje kompanija Volvo Cars želi da ostvari do 2040. godine sežu dalje od smanjenja emisija gasova potpunom elektrifikacijom, što je još jedna od oblasti u kojoj kompanija prednjači. Volvo Cars će da se posveti oblasti emisija ugljenika u okviru svoje proizvodne mreže, svojih širih aktivnosti i lanca isporuke, kao i u okviru recikliranja i ponovne upotrebe materijala.

 

Jedan od kratkoročnih koraka kompanije Volvo Cars na putu ka zadatom cilju jeste inplementacija serije ambicioznih, momentalnih mera u zalaganju za sveobuhvatno smanjenje karbonskog otiska od 40 odsto po automobilu do 2025. godine, u odnosu na 2018. godinu. Kompanija se takođe zalaže za to da do tada postigne klimatsku neutralnost svoje svetske proizvodne mreže.

 

“Svoju kompaniju menjamo primenjujući konkretne mere, a ne simboličnim obećanjima”, izjavio je Hakan Samuelsson, izvršni direktor. “Volvo Cars usmerava svoje snage u oblasti nad kojima ima kontrolu, dakle na svoje postupanje i emisije gasova naših automobila. Svoje snabdevače i energetski sektor pozivamo da nam se pridruže u zalaganjima za klimatski neutralnu budućnost.”

 

Da bi do 2025. godine ostvarila smanjenje svog karbonskog otiska za 40 odsto, kompanija je zacrtala brojne visoke ciljeve za različite oblasti rada. Zastupljenost potpuno električnih automobila u visini od 50 odsto globalne prodaje jeste prioritetni cilj koji je postavljen do 2025. godine i predstavljaće smanjenje emisija ugljenika od 50 odsto po vozilu u odnosu na 2018. godinu.

 

Drugi kratkoročni ciljevi su 25-odstotno smanjenje emisija CO2 u globalnom lancu isporuke do 2025. godine, 25-odstotni udeo reciklirane plastike u novim automobilima Volvo do 2025. godine i 25-odstotno smanjenje emisija ugljenika u sveobuhvatnom postupanju kompanije, uključujući i proizvodnju i logistiku.

 

Kompanija Volvo Cars prvi je konvencionalni proizvođač automobila koji se obavezao na sveobuhvatnu elektrifikaciju svog voznog parka i napuštanje proizvodnje automobila koje pokreće samo motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Od ove godine nadalje svaki novi automobil Volvo biće elektrifikovan, a na tržište je upravo stigao i prvi potpuno električni model XC40 Recharge.

 

Volvo XC40 Recharge prvi je automobil iz nove serije Recharge. Naziv Recharge obuhvataće sve modele Volvo sa potpuno električnim ili plug-in hibridnim pogonom. Kompanija Volvo Cars serijom Recharge želi dodatno da poveća prodaju svojih elektrifikovanih automobila, kao i da na različite načine podstakne vozače plug-in hibrida da u što je moguće većoj meri koriste način Pure.

 

O Volvo Car Grupi

 

Volvo posluje od 1927. godine. Danas, Volvo Cars je jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih automobilskih brendova na svetu sa prodajom od 642.253 automobila tokom 2018. godine u oko 100 država. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) iz Kine od 2010. godine. Kompanija je činila deo Swedish Volvo Grupe do 1999. godine, kada je kompaniju kupila Ford Motor Company iz SAD. Godine 2010., Geely Holding je kupio Volvo Cars.

 

Tokom 2018. godine, Volvo Cars je u proseku zapošljavao 43.000 (39.500) stalno zaposlenih. Sedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, funkcije marketinga i administracije nalaze se u najvećem delu u Geteborgu, u Švedskoj. Sedište kompanije Volvo Cars za Kinu nalazi se u Šangaju. Glavna postrojenja za proizvodnju vozila kompanije nalaze se u Geteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Čengdu i Dakvinu (Kina) dok se motori proizvode u Skovde (Švedska) i Zhangjiakou (Kina), zajedno sa komponentama šasija koje se proizvode u Olofstromu (Švedska).

 

U skladu sa svojim novim ciljem, kompanija Volvo Cars svojim korisnicima želi da omogući slobodu kretanja na lični, održivi i bezbedan način. Taj cilj se ogleda u mnogim poslovnim ambicijama: zalaže se za to da bi do sredine sledeće decenije polovinu globalne prodaje zastupala potpuno električna vozila, kao i za to da bi polovinu svih automobila nudila korisnicima preko svoje usluge zakupa. Do tada takođe očekuje da će trećinu prodatih vozila zastupati autonomna vozila.

 


Ime i prezime
Komentar