Automobil bez volana i papučica

12. Jan 2018

GM Cruise AVGM Cruise AVGM Cruise AV

Kompanija General Motors predstavila je u petak samovozeći automobil Cruise AV, baziran na Chevrolet Boltu, koji bi na putevima mogao da se pojavi već početkom 2019. godine.

Ono što ovaj električni automobil razlikuje od drugih koji su preplavili autoindustriju proteklih godina je to što nema ni upravljač ni papučice.

General Motors trenutno čeka dozvolu Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja na autoputu (Američka National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) da proizvede oko 2.600 automobila. Osim federalne, General Motors-u je potrebna i dozvola pojedinačnih država ukoliko želi da plasira ovaj automobil na njihovo tržište.

Ukoliko sve prođe po planu, Cruse AV priključiće se floti deljenja automobila koju je General Motors u avgustu pokrenuo pod nazivom Cruise Anywhere, koju za sada koriste samo zaposleni u kompaniji Cruise Automation, kompanije za razvoj samovozećih automobila koju je General Motors kupio 2016. godine za milijardu dolara.

Cruise AV je četvrta generacija njihovog samovozećeg automobila. Opremljen je sa 21 senzorom, 16 kamera i pet laserskih radara (lidar), a koristi softver koji je razvijen u General Motors-u.

Automobil poseduje i podršku za zvuk i sliku, kao i sposobnost da sam zatvori vrata, što je bitno ukoliko putnici zaborave da to urade posle vožnje.

Nisu saopšteni svi detalji tehničkih mogućnosti ovog automobila, pa se pretpostavlja da će u prvo vreme da se koristi samo u ograničenom prostoru na kojem General Motors testira svoja autonomna vozila u okolini San Franciska i delovima Mičigena.

Ukoliko se automobil bez upravljača i pedala nađe na putevima 2019. godine, General Motors bi mogao da postane lider u klasi autonomnih vozila.

Googlov projekat Waymo, koji poseduje konvencionalne automobilske komande i dalje je mesecima udaljen od ponude svog servisa samovozećih automobila.

Ova tehnologija je sve zastupljenija u automobilskoj industriji jer ima potencijal da dramatično umanji broj udesa, povreda i smrtnih slučajeva u saobraćaju.

General Motors procenjuje da je ljudska greška uzrok 94 odsto udesa.


Ime i prezime
Komentar