Predstavljen električni Hummer

02. Nov 2020

GMC Hummer EV Edition OneGMC Hummer EV Edition OneGMC Hummer EV Edition One

 

Nezvanično najavljen još prošle godine, pa “teaser” kampanjom u vreme ovogodišnjeg Super Bowla i zvanično potvrđen, sada je napokon potpuno otkriven – 100% električni Hummer postaće stvarnost već sledeće godine. Američki GMC na svom YouTube kanalu održao je premijeru svog prvog “električnog super pikapa”, po imenu Hummer EV Edition 1.

 

Hummer Edition 1 imaće novu tehnologiju baterija Ultium i predstavljaće General Motorsovu treću generaciju električnih vozila (EV).

 

Novi Hummer na baterijski pogon pokreću tri elektromotora ukupne snage 1.000 KS i obrtnim momentom od gotovo 15.600 Nm, što će mu omogućiti ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko tri sekunde. Budući da ima ovakve “sportske” karakteristike i oblik pikapa (umesto zatvorenog terenskog SUV-a), jasno je da su u GMC-u ozbiljno shvatili “pretnju” Teslinog Cybertrucka i da njime žele da se bore za naklonost kupaca, pre svega u SAD. Konkurencija se zaoštrila i pojavom Riviana i planovima za elektrifikaciju Forda F-150, tako da se kroz narednih nekoliko godina očekuje prava “poplava” potpuno električnih pikapova.

 

GMC u ovu tržišnu utakmicu ulazi s prepoznatljivim brandom i pomenutom impresivnom snagom elektro pogona. Nadalje, kupcima će nuditi i autonomiju od preko 560 kilometara, mogućnosti autonomne vožnje, brzo punjenje na punjačima od 800V, kao i mogućnost bočnog kretanja “poput raka”. To će biti ostvareno zakretanjem i zadnjih točkova, pa će poveći Hummer moći vrlo lako bočno da se parkira ili da se izvuče sa kakvog teškog terena.

 

Standardna oprema uključuje 12,3-inčni elektronski sklop instrumenata i 13,4-inčni medijski sistem, digitalni ključ, 35-inčne točkove, krov sa uklonjivim pločama, električni zadnji prozor i zadnja vrata sa šest različitih položaja.

 

Od ostalih zanimljivosti ističe se futuristički enterijer koji i dalje ostavlja utisak da je reč o terenskom vozilu, ali sasvim nove generacije. Tu je i panoramski krov čiji paneli mogu potpuno da se uklone pa se tako ovaj pikap pretvara u veliki otvoreni buggy. Krovni paneli po potrebi mogu da se smeste u prednji prtljažni prostor.

 

Dostupne opcije uključuju upravljanje na svim točkovima prednjim i zadnjim upravljačem pod istim uglom pri malim brzinama, prilagodljivo oslanjanje sa režimom povećanja visine vožnje, zaštitu voznog sistema i prednje i zadnje kamere sa funkcijama „virtuelnog posmatrača“ u realnom vremenu.

 

Najavljen je i sistem brzog punjenja: nakon 10 minuta povezivanja sa punjačem, baterija će da se dopuni dovoljno da Hummer EV pređe razdaljinu od 160 km.

 

Prvi model, s oznakom 2021 - GMC Hummer EV Edition One biće dostupan na jesen sledeće godine po ceni od 112.595 dolara. Ovo je najskuplja modifikacija dostupna kupcima.

 

Kompanija već najavljuje kako će kroz godine nakon 2021. u prodaju da pušta nove iteracije, pa će ona s oznakom 2022 koštati ispod 100.000 dolara, 2023. godine očekuje se da početna cena padne na 90, a 2024. godine na 80 hiljada američkih dolara.


Ime i prezime
Komentar