Marka Holden odlazi u istoriju

17. Feb 2020

Holden

Nakon godina ubrzanog opadanja prodaje, grupa General Motors sledeće godine ukinuće marku automobila Holden, koja je bila zastupljena pre svega u Australiji i Novom Zelandu. Pre desetak godina prodavali su oko 170.000 automobila godišnje, a samo 43.000 prošle godine.

Australijski proizvođač automobila Holden pola veka je vladao tržištem automobila u Australiji. Sedište kompanije se nalazi u Melburnu u državi Viktorija u Australiji. Kompaniju je osnovao Džejms Aleksander Holden 1856. godine i bavila se proizvodnjom sedala za konje u gradu Adelejdu. Godine 1908. fokusirali su se na proizvodnju automobila, da bi 1924. godine proizvodili karoserije za GM automobile, koji su 1931. godine ušli u njihovu vlasničku strukturu.

Formiran je General Motors Holden, koji je stameno bio na vrhu australijskog tržišta automobila više od pola veka. Naziv kompanije promenjen je u Holden 1998. godine.


Holden je 20. oktobra 2017. godine proizveo svoj poslednji automobil Commodore V8.

„Holden kroz svoju ponosnu 160-godišnju istoriju ne samo da je pravio automobile, već je i moćan pokretač industrijalizacije i napretka Australije i Novog Zelanda“, izjavio je Julian Blissett potpredsednik GM International Operations. „Tokom poslednjih godina, kako je industrija doživela značajne promene na globalnom i lokalnom nivou, inplementirali smo brojne alternativne strategije da pokušamo da održimo i poboljšamo poslovanje, zajedno sa lokalnim timom. Nakon sveobuhvatne procene, žalimo što nismo mogli da damo prednost potrebnim ulaganjima kako bi Holden bio uspešan dugoročno u Australiji i Novom Zelandu, nad svim ostalim razmatranjima koja imamo na globalnom nivou."

U Holdenu kažu da će da poštuju sve trenutne garancije i obaveze za servisiranje novih automobila i da će nastaviti da servisiraju i obezbeđuju rezervne delove najmanje 10 godina putem svojih mreža prodaje u Australiji i Novom Zelandu. Pored toga, nastaviće da rešavaju bilo kakve probleme ili pitanja vezana za bezbednost koja bi mogla da se pojave u narednim godinama.

U svojoj objavi, General Motors otkrio je da će njegov studio za dizajn u Melbournu i test poligon Lang Lang biti zatvoreni. Pored toga, biće zatvoreni Maven i Holden Financial Services. Otprilike 600 ljudi ostaće bez posla.

Dok će Holden da nestane, General Motors neće u potpunosti da napusti australijsko tržište, navodno radi na pod-brendu pod nazivom General Motors Specialty Vehicles koji će da prodaje automobile uvezene u Australiju, kao što su Chevrolet Camaro, Chevrolet Silverado, Corvette C8, a možda i druge modele poput Chevrolet Tahoe i Suburban.

General Motors najavljuje povlačenje iz svih zemalja u kojima se koriste automobili kod kojih je volan sa desne strane, odnosno koji se voze levom stranom kolovoza.


Mari Barra, predsednica General Motorsa, kaže da restrukturira međunarodno poslovanje i da je donesena odluka da se povuku s tržišta desne vožnje. To znači da će kompanija takođe povući Chevrolet iz Tajlanda do kraja 2020. godine.

"Često sam govorila da ćemo učiniti ispravne stvari, čak i kad je teško, a ovo je jedno od tih vremena", rekla je Barra. „Restrukturiramo naše međunarodno poslovanje, fokusirajući se na tržišta na kojima imamo prave strategije za snažne prinose i dajemo prioritet globalnim investicijama koje će pokrenuti rast u budućnosti mobilnosti, posebno u oblastima EV-a i AV-a.“


Ime i prezime
Komentar