BMW serije 7

12. Jun 2015

BMW serije 7

Otmena pojava,

savršenih mogućnosti


BMW je novom serijom 7 redefinisao kako ekskluzivno, luksuzno iskustvo u vožnji treba da izgleda u svom savremenom obliku koji ruši barijere. Revolucionarne tehnologije u oblasti dizajna lakih materijala, pogonskih sistema, voznog sistema, operativnih sistema, inteligentnog povezivanja i unutrašnjeg uređenja stavljaju naglasak na BMW-ov cilj da poveže nenadmašno uživanje u vožnji s udobnošću koju luksuzna limuzina pruža na dugim putovanjima. Predajom štafete s jedne generacije na drugu u samom vrhu BMW-ove ponude modela brend ujedno predstavlja mnoštvo inovacija bez premca kod konkuretskih proizvođača.

Kad je reč o poboljšanju dinamike, potrošnje, udobnosti i bezbednosti u vožnji, među ključnim faktorima je i korišćenje plastike ojačane karbonskim vlaknima (carbon-fibre-reinforced plastic CFRP) uproizvodnji karoserije, motori nove generacije BMW grupe, hibridni sistem novog BMW-a 740e koji može da se poveže na električnu mrežu (plug-in hybrid), aktivni vozni sistem Executive Drive Pro, prekidač za kontrolu iskustva u vožnji s ADAPTIVE (prilagodljivim) načinom vožnje kao i nova tehnologija prednjih svetala BMW Laserlight. S druge strane, kako bi se povećala udobnost na zadnjim sedištima, noviteti uključuju funkciju Executive Lounge s mogućnošću masaže i programom vitalnosti, Sky Lounge panoramski stakleni krov, tepih Welcome Light Carpet, naglašeno osvetljenje ambijenta kao i držač za pametne telefone s mestom za induktivno punjenje. Među istaknutijim inovacijama kad je reč o operativnom sistemu i tehnologijama pomoći u vožnji nalaze se i unapređenje iDrive sistema, koji sad sadrži i ekran osetljiv na dodir, kao i BMW upravljanje pokretom, zajedno s funkcijom Touch Command (upravljanje na dodir), novi BMW-ov Head-Up ekran u delu vetrobranskog stakla drektno u vidokrugu vozača, upozorenje pri uključenju u saobraćaj na raskrsnicama, asistent za kontrolu upravljanja i vožnju u saobraćajnoj traci, aktivna zaštita od bočnih sudara, Surround View sa 3D pregledom i sistem parkiranja preko daljinskog upravljača.

 

BMW serije 7BMW serije 7BMW serije 7BMW serije 7

 


Dizajn: otmena pojava, sigurna dinamika, ekskluzivna elegancija


Dizajn novog BMW-a serije 7 idealno otelotvoruje karakter ovog automobila. Skladne proporcije, beskompromisno odmeren dizajn spoljašnosti i precizne linije ukazuju na to da je ovde na delu smopouzdanje u pogledu stila, samouverena dinamika i ekskluzivna elegancija. Optimizovana ravnoteža između užiivanja u vožnji i udobnosti na dugim putovanjima pronalazi svoju jasnu ekspresiju u nepogrešivoj auri luksuzne limuzine koju automobil zrači podjednako u standardnoj verziji kao i u verziji s produženim međuosovinskim rastojanjem.

Karakteristična svojstva enterijera uključuju obilje prostora koji je naglašen horizontalnim linijama i površinama, dizajn kokpita koji je prilagođen vozaču, spoj vrhunskih materijala i preciznog inženjeringa, kao i sofisticirane funkcionalnosti elemenata za upravljanje i prikaz funkcija. Paket M Sport, paket s dizajnom Pure Excellence i kompozicija BMW Individual Design (personalizovani dizajn) biće dostupni kod novog BMW-a serije 7 već od pojavljivanja na tržištu. Oni izrazito efikasno ističu, svaki posebno, dinamičnu sposobnost automobila, ekskluzivnu eleganciju i luksuznu unutašnjost kako bi zadovoljili najrazličitija očekivanja kupaca širom sveta.

“Mi u BMW-u verujemo da budućnost može vrlo efikasno da se predvidi, a mi ćemo se potruditi da je oblikujemo,” objasnio je Adrian van Hooydonk, viši potpredsednik Dizajna BMW grupe. “Najvažniji cilj kod dizajniranja ovog novog automobila bilo je stvaranje vizije modernog luksuza i prevazilaženje očekivanja naših kupaca. Prema verovanju BMW-a, ideja modernog luksuza je ukorenjena u najmodernijim tehnologijama i izuzetno pažljivom pridavanju važnosti detaljima. Ova generacija BMW-a serije 7 je najluksuzniji, najudobniji i u svakom pogledu najbolji automobil koji smo ikad proizveli u ovoj klasi.”BMW Efficient Light weight: Carbon Core jezgra od karbonskih vlakana smanjuje masu automobila


BMW Efficient Light weight pomaže da se masa novih modela BMW-ove serije 7 smanji čak i do 130 kilograma u poređenju s prethodnicima iz starije generacije. Tu centralno mesto zauzima dizajn karoserije s tehnologijom Carbon Core, koja je rezultat preuzimanja tehnologije iz postupka razvijanja BMW i automobila. BMW serije 7 prvi je automobil u klasi kod kojeg se industrijski proizvedena plastika ojačana karbonskim vlaknima (CFRP) kombinuje s čelikom i aluminijumom. Ovaj pametno osmišljeni koncept karoserije koristi prednost kombinacije materijala kako bi se povećala snaga i čvrstina putničkog prostora, a da se pritom istovremeno smanji masa samog automobila.

 

BMW serije 7BMW serije 7


Nova generacija motora sa šest cilindara


Uz novi BMW serije 7 u ponudi je sa znatno dorađen motor V8 i varijante sa šest cilindara iz najnovije generacije motora BMW grupe. Svi motori opremljeni su standardnim prenosom, s isto tako unapređenim automatskim menjačem s osam stepena prenosa. BMW-ov inteligentni sistem pogona na sve točkove xDrive, koji je u ponudi kao dodatna oprema, takođe funkcioniše efikasnije nego ikad pre.BMW 740e, hibrid s priključkom na električnu mrežu, dolazi s BMW tehnologijom eDrive


Dolaskom BMW-a 740e u ponudu modela serije 7, u klasu luksuznih limuzina uvedena je i BMW-ova eDrive tehnologija, prvi put razvijena za automobile BMW i. Model hibrida s priiključkom na električnu mrežu, koji će na tržište da se pojavi u produženom obliku kao BMW 740Le i nosiće oznaku BMW 740Le xDrive kad je opremljen inteligentnim sistemom pogona na sva četiri točka, opremljen je sklopom koji čine benzinski motor s četiri cilindra i elektro motor, koji zajedno proizvode snagu od 240 kW/326 KS. BMW 740e postiže potrošnju od 2,1 litre na 100 kilometara prema evropskom testu za hibridne automobile, uz ukupnu potrošnju električne energije od 12.5 kWh na 100 kilometara. Emisija CO2 iznosi oko 49 grama na pređeni kilometar. Električni sistem vožnje, kojem energiju daje litijum-jonska baterija visokog napona, daje motorima s unutrašnjim sagorevanjem osetan podsticaj kad je potrebno naglo ubrzanje. Nadalje, BMW-ova tehnologija eDrive omogućuje vožnju na potpuno električni pogon koja je stoga potpuno oslobođena emisija i to pri brzinama do 120 km/h i s dometom do 40 km.

 

BMW serije 7BMW serije 7BMW serije 7


Dinamika i udobnost u vožnji prema najvišim standardima


Sofisticirana i precizna tehnologija voznog sistema i dodatni sistem njegove kontrole od kojih su neki deo fabričke verzije, a neki su dodatno u ponudi i povećavaju dinamiku novog BMW-a serije 7 i kvalitet vožnje. Istovremeno ravnoteži koja je postignuta između ta dva aspekta vožnje nema premca u klasi luksuznih limuzina. Standardne specifikacije uključuju i dvoosovinsku vazdušnu amortizaciju s automatskim poravnavanjem i dinamičnu kontrolu amortizera.

Novitet integralnog aktivnog sistema upravljanja nalazi se u daljem poboljšanju udobnosti, dinamičnosti, držanja i bezbednosti. Taj je sistem sad dodatno dostupan zajedno s funkcijom BMW xDrive i sistemom Executive Drive Pro s aktivnom stabilizacijom od naginjanja i funkcijom predviđanja zasnovanom na podacima, koja je sad dostupna po prvi put. Elektromagnetske poluge protiv naginjanja smanjuju naginjanje automobila kod brzog ulaska u krivine, a aktivni sistem kontrole voznog sistema prilagođava reakciju amotizera na rupe i neravnine na putu.

Najnoviji talas inovacija omogućava vozačima najveću slobodu pri izboru savršenog paketa mogućnosti njihovog automobila, mogu da se odlučei za još bolje sportske performanse ili za dalje poboljšannje udobnosti, a mogu i da koriste štedljivi način vožnje ECO PRO. Način vožnje ADAPTIVE takođe može da se aktivira u vožnji preko novo oblikovanog prekidača. Kod ovog načina vožnje, automobil se prilagođava načinu vožnje i karakteristikama podloge.

 

BMW serije 7BMW serije 7

 


Intuitivno upravljanje funkcijama preko ekrana osetljivog na dodir i BMW-ove kontrole pokretom


Kod novog BMW-a serije 7, ekran operativnog sistema iDrive po prvi put dolazi s ekranom osetljivim na dodir. To znači da vozač može da upravlja sistemima na isti način kao što se koriste i moderni mobilni uređaji. Pored upotrebe kontrolera kao i ranije, sistemi i funkcije sad mogu da se biraju i dodirom na napisa ili grafičkih prikaza na ekranu.

Još jedan novitet je i BMW-ova kontrola pokretom, koja sad uvodi po prvi put. Pokrete rukom registruje 3D senzor i tako mogu jednostavno i intuitivno da se koriste funkcije za informacije i zabavu. Komanda pokretima može da se koristi za mnoštvo funkcija, kao na primer za podešavanje jačine zvuka ili za prihvatanje odnosno odbijanje telefonskih poziva. Dostupna je i opcija da se odabrani gest poveže sa željenom funkcijom. Tu je i novi drzač pametnih telefona integrisan u centralnu konzolu, koji omogućuje bežično, induktivno punjenje mobilnih telefona po prvi put u jednom automobilu.

 

BMW serije 7http://www.netauto.rs/uploads/useruploads/Predstavljamo/BMW-7-Series_16-21.jpg

 


Luksuzni ambijent sa svim pogodnostima: Executive Lounge, Touch Command


Modeli BMW 750Li xDrive, BMW 740Li, BMW 730Ld i BMW 730Ld xDrive, dodatno opremljeni funkcijom Executive Lounge, koja daje novo značenje pojmu lična udobnost u luksuznom automobilu, nude nivo komfora za klasu višu od svega do sada viđenog. Ovaj paket opreme uključuje automatsku klimu sa kontrolom četiri zone, električno podesiva komforna sedišta s funkcijom masaže na zadnjim i aktivnu ventilaciju za sva sedišta, opcijom sedenja Executive Lounge Seating, mogućnosti uključivanja zadnje konzole Executive Lounge i zabaveza zadnja sedišta s BMW-ovim upravljanjem na dodir. Funkcija masaže sad dolazi i s programom vitalnosti, koji omogućuje putnicima pozadi da učestvuju u aktivnoj fizičkoj vežbi u svrhu osveženja i vraćanja snage. Opcija sedenja Executive Lounge Seating povećava udobnost na sedištu iza suvozačevog, koje može da se pomeri prema napred dodatnih 90 milimetara i ima električni oslonac za stopala integrisan u naslonu. Putnik na zadnjem sedištlu može da se opusti u izuzetno udobnom položaju zahvaljujući naslonu koji može da se spusti skoro u horizontalan položaj.

Zadnja konzola Executive Lounge sadrži sklopivi sto, dodatne držače za čaše i sistem upravljanja na dodir. Ovaj tablet od 7 inča koji može da se pomera omogućuje korisnicima da upravljaju funkcijama za informacije, zabavu i udobnost koje su dostupne na zadnjim sedištima BMW-a serije 7, a pored toga može da se koristi i za reprodukovanje eksternih audio i video datoteka, za igranje i surfovanje internetom.Detalji koji stvaraju utisak otvorenosti prostora: Ambient light i Sky Lounge Panorama stakleni krov


Ekskluzivnu untrašnjost novog BMW-a serije 7 dodatno naglašava i detaljno dizajniran sistem osvetljenja. Opcija ambijentnog osvetljenja sad uključuje i novi tepih Welcome Light Carpet, koji stvara uočljivo osvetljenje prostora oko vrata automobila. Još je jedna jedinstvena opcija i Ambient highlight, ambijentalno svetlo s naglaskom za produžene verzije automobila. Ta opcija zadnji deo automobila obasjava atmosferskim osvetljenjem koje se nalazi vertikalno postavljeno u B-stubovima.

Produžene verzije novog BMW-a serije 7 biće takođe dostupne i sa Sky Lounge Panorama staklenim krovom, koji je jedinstven u klasi luksuznih limuzina. Kad padne mrak, svetlo koje dolazi iz ugrađenih LED izvora ravnomerno se raspoređuje po površini stakla, gde se zadržava na ucrtanim motivima. Na ovaj način stvara se iluzija neba posutog zvezdama.

Još jedna opcija koja je putnicima dostupna kako bi se povećala udobnost u automobilu je i paket Ambient Air, koji ionizuje vazduh i pruža izbor između osam mirisa. S druge strane, izvanredan kvalitet zvuka omogućuje novi Bowers & Wilkins Diamond surround sound sistem, koji je posebno projektovan za enterijer novog BMW-a serije 7.

 

BMW serije 7BMW serije 7BMW serije 7

Svetska premijera u novom BMW-u serije 7: Parkiranje daljinskim upravljačem


Novi BMW serije7 prvi je serijski automobil u svetu koji će moći da manevriše, da se parkira i uđe/izađe u pravougaona mesta za parkiranje i u garaže bez da se neko nalazi za upravljačem. Stoga kontrola parkiranja putem daljinskog upravljača omogućuje vozačima pristup uskim parkirnim prostorima s lakoćom. Vozač pokreće vožnju automobila u ili iz parkirnog prostora preko (također tek razvijenog) BMW Display ključa. Dok automobil izvodi poluautomatski manevar, vozač pazi na prepreke.Jedinstveno u konkurenciji luksuznih limuzina: BMW Laserlight


Još jedna novina u klasi luksuznih limuzina je i BMW Laserlight, od ranije poznat iz modela  BMW i8. Zahvaljujući tehnologiji BMW Selective Beam, ova svetla ne zasljepljuju i mogu da se izaberu umesto standardnih LED prednjih svetala. Laserska svetla stvaraju vrlo svetlu, jasnu belu svetlost i omogućuju domet dugih svetala od 600 metara, što je dvostruko više nego kod LED tehnologije.Inovativni sistemi pomoći u vožnji s BMW ConnectedDrive za poboljšanu udobnost i bezbednost


Asistent za upravljanje i vožnju u saobraćajnoj traci, asistent za ostanak u saobraćajnoj trac s aktivnom zaštitom od bočnih sudara, zaštita od zadnjeg sudara i funkcija upozorenja u saobraćaju na raskrsnicama, dodati su u sklopu sistema Driving Assistant Plus. Nadalje, asistent pri zastoju u saobraćaju koji dolazi s poluautomatizovanom vožnjom, dostupan je na svim vrstama puteva. A aktivna regulacija brzine sa funkcijom kreni-stani sad zahteva od vozača da pritisne dugme kako bi prihvatio ograničenje brzine koje je otkrila funkcija Speed Limit Info. Nova generacija sistema Surround View sad uključuje i 3D pregled tako da  panoramski počne pogled na kontrolnom ekranu.

 

BMW serije 7BMW serije 7BMW serije 7

 

 

Proizvodnja u pogonu u Dingolfingu: stručnost u proizvodnji lakih materijala bez premca u svetu


Novi BMW serije 7, kao i svi prethodnici, proizvodiće se u BMW-ovom pogonu Dingolfing. Taj pogon spaja višegodinje iskustvo u proizvodnji luksuznih limuzina s neuporedivom stručnošću kad je u pitanju proizvodnja lakih materijala. BMW Dingolfing je centar za aluminijum u BMW-ovoj globalnoj mreži fabrika i sad je postala i prva fabrika automobila na svetu u kojoj se CFRP koristi u konstrukciji karoserije kao deo hibridne tehnike materijala.


Ime i prezime
Komentar