Otkriven BMW iX, futuristički električni SUV

26. Nov 2020

BMW iXBMW iX

 

Bavarski proizvođač automobila online predstavio je svoju viziju električne mobilnosti za bližu i dalju budućnost, BMW je otkrio svoj novi adut – potpuno električni SUV modernog dizajna opremljen vrlo ambicioznim tehnologijama i karakteristikama koje ga pozicioniraju u vrh ponude kad je reč o vozilima ne tako daleke budućnosti.

 

Koncept ranije poznat kao BMW Vision iNext dobio je i zvaničnu najavu i verziju koja će se naći u serijskoj proizvodnji već u drugoj polovini sledeće godine. Ime upravo predstavljenog futurističkog i atraktivnog električnog SUV-a je BMW iX. Zasnovan je na platformi bavarske kompanije posebno osmišljenoj za električne automobile, spoljnim izgledom dramatično se razlikuje od klasičnih BMW-ovih SUV modela. 

 

BMW iX prilično je veliki – dug je kao model X5, visok kao X7, na točkovima koji su veličine kao kod modela X7. Ima električni pogon s dva motora ukupne snage 500 KS, domet jednim punjenjem baterija (kapaciteta 100 kWh) iznosi čak 600 kilometara (WLTP ciklus), a ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže za nešto manje od pet sekundi. Brzo DC punjenje mu baterije dopuni do 70 odsto kapaciteta za 40 minuta, a samo 10 minuta na punjaču dodaomogići će mu oko 120 kilometara dometa.

 

Uprkos atraktivnom spoljnjem izgledu i vrhunskim specifikacijama, BMW naglasak ovde stavlja na udobnost i interakciju s putnicima. Unutrašnjost je posebno osmišljena da bude prijatna za oko i na dodir, pa su tako u tkaninom presvučene površine integrisane futurističke touchscreen komande kakve još nisu viđene u nekom automobilu. Upravljačka tabla i središnja konzola su novodizajnirane, s velikim ekranima prilagođenim autonomnoj vožnji – čime će iX takođe da bude opremljen kada se pojavi na tržištu.

 

Proizvodnja će početi za oko godinu dana u BMW-ovoj fabrici u Dingolfingu. Iako zvanične informacije nema, pretpostavlja se da bi početna cena mogla da bude oko 100.000 evra. Ovo je deo velike BMW-ove inicijative za elektrifikaciju u kojoj do kraja 2021. godine Bavarci planiraju da na putevima imaju preko milion automobila s nekim oblikom električnog pogona. Trenutno u ukupnoj prodaji BMW grupacije (uključujući Mini) ovi modeli drže oko 13 odsto udela, a očekuje se da do kraja decenije svaki drugi BMW i Mini budu na elektro pogon.

 

 


Ime i prezime
Komentar