Novi BMW i3 biće sedan

17. Nov 2020

BMW i3 Sedan-renderBMW i3 Sedan-render

 

BMW i3 je prvi serijski električni automobil bavarske marke. Izdanje je pokrenuto 2013. godine. Prodaja modela u Evropi, uprkos prilično kontroverznom dizajnu, nastavlja da raste iz godine u godinu. Dakle, prve 2014. godine prodato je 9.048 jedinica, a kupci su prošle godine kupili 31.604 automobila, što je 30 odsto više nego godinu dana ranije.

 

Životni ciklus ovog električnog automobila privodi se kraju: tržište će napustiti za oko godinu i po dana. Automobil je postao važna prekretnica u razvoju bavarske kompanije, pored toga, model će iza sebe ostaviti nasleđe - ime i3 - preneće se na drugi „zeleni“ model marke. To će biti potpuno električna verzija BMW serije 3.

 

Očekuje se da će novi BMW i3 biti predstavljen krajem 2021. godine, a na tržištu će se pojaviti 2022. godine. Bavarci su testirali prototip više od godinu dana. Dizajner španskog izdanja predstavio je kako će izgledati „zelena“ verzija BMW-a serije 3. Umetnik je modelu dodao detalje koji su svojstveni električnim automobilima brenda.

 

Dakle, umesto tradicionalne rešetke hladnjaka, automobil ima čep u obliku brendiranih „nozdrva“ (malih, a ne ogromnih, napravljenih u stilu modela i4). Postoje elementi iz modela iX3, uključujući povećane bočne zaštite i plave umetke. Upravljač je takođe ukrašen u stilu „elektro krosovera“. Unutrašnjost novog BMW-a i3 razlikovaće se od verzija serije 3 sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Trebalo bi da dobije novi zakrivljeni ekran koji prikazuje instrument tablu (poput iX-a).

 

Električna verzija BMW-a serije 3 imaće verovatno samo pogon na zadnje točkove. Očekuje se da će elektromotor da bude instaliran na zadnjoj osovini (biće jedini). Proizvodiće se u jednoj verziji koja će verovatno da bude ponuđena jedna – kao sDrive30e, poput modela iX3. Pretpostavlja se da će snaga elektromotora biti ista - 286 KS.

 

Pogonska baterija nalazi se između osovina, njen kapacitet je 74 kWh. U ovom slučaju, rezerva snage u jednom punjenju za novi BMW i3 biće dovoljna za oko 500 kilometara (prema VLTP ciklusu).


Ime i prezime
Komentar