Električni kamioni Volvo stižu u Evropu

11. Nov 2020

Volvo FL electric

Volvo Trucks namerava da do kraja nastupajuće decenije uvede električne varijante celog programa. Teški kamioni Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX će sledeće godine imati takve modele na evropskom tržištu.

 

Volvo Trucks će sledeće godine na tržište Evrope izbaciti celu seriju svojih najvećih vozila s električnim pogonom. Saopštio je da prelaz ka elektrifikaciji doprinosi naporima da se prevoz obavlja bez korišćenja fosilnih goriva. Švedska kompanija je objavila da testira Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX u uslovima regionalnih tura i urbane izgradnje.

 

Navedeni modeli imaće bruto nosivost do 44 tone i domet od najviše 300 kilometara po punjenju. Početak masovne proizvodnje zakazan je za 2022. godinu.

 

Volvo Trucks će do 2040. odbaciti fosilna goriva

 

“Naglim povećanjem broja teških teretnjaka želimo da pomognemo klijentima i naručiocima prevoza da postignu svoje ambiciozne ciljeve za održivost. Odlučni smo da nastavimo da razvijamo svoj sektor ka održivoj budućnosti”, izjavio je predsednik firme Roger Alm.

 

Volvo Trucks je lane počeo da proizvodi Volvo FL Electric i Volvo FE Electric, namenjene gradskoj distribuciji i operacijama razvoza robe u rinfuzu, prvenstveno u Evropi. Prodaja modela Volvo VNR Electric, kamiona za regionalni transport, u Severnoj Americi počinje 3. decembra.

 

U objavi stoji da će vozila za dalje destinacije, s baterijama i gorivnim ćelijama, početi da se prodaju tokom nastupajuće decenije i da je cilj da se ceo portfelj pre 2040. godine prebaci na pogon bez fosilnih goriva.

 

Lakše prilagođavanje tranziciji

 

“Da bismo smanjili uticaj transporta na klimu, treba da se glatko prebacimo sa fosilnih goriva na alternative poput struje. Međutim, uslovi za takav pomak, a s njima i tempo tranzicije, razlikuju se među prevoznicima robe i tržištima i zavise od mnogih faktora, poput finansijskih podsticaja, pristupa infrastrukturi za punjenje i vida transporta”, objasnio je Alm.

 

Uslovi za veliku transformaciju zavise od finansijskih podsticaja, pristupa infrastrukturi za punjenje i vida transporta, ističe predsednik Volvo Trucksa, Roger Alm.

 

On je ukazao na to da je šasija konstruisana tako da ne zavisi od pogona i da isti model može da vozi na plin ili dizel. Po rečima predsednika kompanije Volvo Trucks, strategija je da se operaterima teretnog prevoza omogući što bezbolniji prelaz, da bi mogli da počnu da se prilagođavaju.

 

“To činimo nuđenjem celovitih rešenja uključujući planiranje rute, odgovarajuće specifikacije vozila, opremu za punjenje, finansiranje i usluge”, naveo je Alm.

 

Volvo Trucks posluje u okviru Volvo Groupa, čiji je registrovani naziv Volvo AB. On deli logotip s kompanijom Volvo Cars, čiji je vlasnik Geely Holding iz Kine.

 

Zelena inicijativa uključuje finansiranje projekata, pozajmice za kupce

 

Volvo Group je istovremeno saopštio da se uključio u inicijativu Science Based Targets, koja prati naučna saznanja o klimi. Osnovali su je Carbon Disclosure Project (CDP), United Nations Global Compact, World Resources Institute i Svetska fondacija za prirodu (WWF). Navedeni proizvođač teretnih vozila i autobusa obavezao se da radi na tome na do 2050. godine smanji neto emisije na nulu i da uskladi poslovanje s Pariskim sporazumom.

 

Štaviše, grupa je uvela zeleni sistem za finansiranje projekata u sektoru transporta – Green Finance Framework. Saopštila je i da je centar za međunarodna klimatska i istraživanja životne sredine CICERO Shades of Green tom programu dao najviši, tamnozeleni rejting.

 

Volvo Group je objavio da će izdavati zelene obveznice, kredite i druge instrumente za istraživanje i razvoj te proizvodnju električnih vozila, mašina i motora bez emisija iz auspuha. Zeleni zajmovi biće dostupni za kupovinu njegovih električnih proizvoda, navodi se u saopštenju za štampu.

Balkan Green Energy News


 


Ime i prezime
Komentar