Električni koncept Dacia Spring

04. Mar 2020

Dacia Spring Koncept

Verna svojoj ulozi revolucionara u automobilskoj industriji, Dacia je spremna da nastavi priču o uspehu predstavljanjem konceptnog modela Dacia Spring kojim najavljuje svoj prvi sasvim električni automobil. Dacia Spring je uvod u novu Dacijinu revoluciju koja bi električne automobile trebalo da učini pristupačnim.

U samo 15 godina, Dacia je uspela da prodrma temelje automobilske industrije predstavljanjem revolucionarnih modela Logan (na tržištu novih automobila) i Duster (na tržištu SUV vozila). Marka ide u korak sa vremenom, ostajući pri tome verna svojim osnovnim načelima: jednostavni, savremeni, pouzdani i izdržljivi automobili po pristupačnim cenama. Dacia je prava priča o uspehu sa ukupno 6,5 miliona kupaca kao i lider na tržištu putnihčkih automobila u Evropi zahvaljujući uspesima modela Logan, Sandero i Duster.

Električni konceptni automobil Dacia Spring zasniva se na Renaultovoj viziji održive i pristupačne mobilnosti za sve, pri čemu zadržava osnovna načela i filozofiju marke Dacia. Najavljuje budući, sasvim električan gradski automobil sa četiri sedišta koji će da ispunjava najosnovnije potrebe i da bude pristupačan najširem broju kupaca. Reč je o gradskom automobilu sa petoro vrata koji spaja jednostavnost, pouzdanost i pristupačnost, čineći vožnju još jednostavnijom.

Laka i kompaktna serijska verzija Dacia Spring imaće domet od 200 km (WLTP) kojim obezbeđuje bezbrižnu vožnju gradom i van njega.

Kako bi uspela u svojim namerama, Dacia se odlučila da se osloni na desetogodišnju stručnost Grupe Renault u proizvodnji električnih vozila.

Konceptni automobil Dacia Spring pravo je električno vozilo koje pokreće nove trendove. Pastelno siva karoserija naglašena je fluroscentno narandžastim detaljima sa mat završnom obradom koji se protežu preko blatobrana, krovnih nosača i pragova vrata, izuzetno visokim klirensom kao i zaštitom voznog sistema ispod prednjeg i zadnjeg branika. Odvažan izgled SUV-a i kompaktne dimenzije čine ga savršenim za bezbrižnu svakodnevnu vožnju.
 
Posebna pažnja posvećena je svetlima. Full LED prednja svetla postavljena su na različite nivoe: vodoravni svetlosni potpis krasi gornji deo prednjeg kraja, dok su četiri simetrična svetla ugrađena u branik. Četiri full LED svetla pozadi čine svetlosni efekat u obliku dvostrukog slova Y. Tim vizuelnim efektima najavljen je novi svetlosni potpis marke Dacia.

Zahvaljujući novom dizajnu svetala, profilisanom poklopcu motora i posebno izrađenoj čvrstoj masci hladnjaka, prednji kraj konceptnog modela Dacia Spring odiše snagom i pouzdanošću.

Zahvaljujući sasvim električnom motoru i bateriji prilagođenoj za svakodnevnu vožnju, Dacia Spring ispunjava potrebe gradske i vangradske vožnje. Reč je o robusnom automobilu kojei privatnim i flotnim kupcima nudi sve prednosti električnog vozila: jednostavnu vožnju, tihi rad, izostanak vibracija i emisija itd. Štaviše, omogućuje jednostavno punjenje i zahteva minimalno održavanje.

Dacia Spring savršen je flotni automobil prilagođen novim uslugama mobilnosti poput usluge deljenja automobila. Serijska verzija ovog automobila zbog toga će da se nađe i na tržištu davalaca usluga deljenja automobila. Reč je o tržištu na kojem grupa Renault zauzima vodeće mesto u Evropi svojom potpuno električnom flotom (7.800 primeraka modela ZOE, Kangoo Z.E. i Twizy).
 
U prodaju stiže 2021. godine.


Ime i prezime
Komentar