Fiat 124 Spider osvojio Francusku

28. Apr 2017

Fiat 124 SpiderFiat 124 Spider


Putovanje koje je počelo u "Gradu svetlosti" vodilo je do pravog malog bisera - Obale cveća. Dva odredišta su povezana “Putem impresionista”, koji je tako nazvan pošto prolazi kroz neke od lokacija koje su inspirisale  umetnike poput Van Goga, Renoara, Pisara i Monea. Ovim putem se kretala grupa vozila Fiat 124 Spider, sa namerom da uživaju u vožnji na otvorenom (“en plein air”), kroz očaravajuće predele i upečatljive lokacije.

U ekspediciji se nalazilo čak 15 vozila. Ova Spider vozila su predstavljena 2016. godine i uvela su brend Fiat u segment kabrio vozila sa zadnjom vučom. Grupa predstavlja mali ali reprezentativan uzoran celokupne linije vozila, koja, zavisno od tržišta, obuhvata: dva paketa opreme (124 Spider i Lusso), dve posebne serije kojima se obeležava slavna prošlost modela 124 (America i Europa), jedan motor (1.4 turbo MultiAir sa 140 KS) i dva prenosna mehanizma (automatski i manuelni, oba sa 6-stepenim prenosom).

Automobil koji je privukao najviše pažnje posmatrača tokom vožnje kroz Francusku bio je najnoviji izdanak ove linije modela, Fiat 124 Spider Europa. Model 124 Spider Europa, koji je predstavljen na poslednjem Salonu automobila u Ženevi predstavlja posebnu, ograničenu seriju sa paketom opreme kojim se proslavlja verzija istog imena kao model koji je Pininfarina prikazala, takođe na Salonu automobila u Ženevi, nekih 36 godina ranije.

Putovanje od srca Pariza do La Roš-Gijona, jednog od najlepših gradova Francuske


Povorka automobila Fiat 124 Spider, praćena radoznalim pogledima prolaznika, krenula je iz Motor Village-a na Jelisejskim poljima, elegantne perjanice prodajne mreže u Francuskoj u srcu glavnog grada, a koja je trenutno salon za prikazivanje FCA brendova, kao i mesto u kojem se održavaju izložbe i kulturni događaji koji imaju za cilj promociju italijanskog ukusa u svim svojim oblicima. Ista elegancija poput one koja odlikuje Fiat spider, sa prelepim, klasičnim bočnim stranama, niskim težištem, uvučenim kokpitom i izduženom haubom kao kod pravog sportskog automobila.


Povorka vozila Fiat 124 Spider, nakon što je napustila francusku metropolu, vešto se krećući kroz dnevnu saobraćajnu gužvu, krenula je prema ka La Roš-Gijonu, jednom od najlepših gradova Francuske, u kome se nalazi srednjovekovni zamak – trenutno preuređen u ekskluzivno odmaralište – koji bdi nad ovom malom oazom, u blizini prirodnog rezervata Koto. To je mesto gde istorija i priroda sarađuju vekovima, stvarajući savršen ambijent za vozilo čiji dizajn odaje počast prošlosti, istovremeno je projektujući u sadašnje vreme i prostor. Primeri starinskog stila ovog modela obuhvataju klasične "izbočine" na haubi, kao i impresivna, horizontalna zadnja svetla. Slično tome, gornja šestougaona rešetka hladnjaka inspirisana je oblikom prednjih usisnika vazduha na modelu starinske izvedbe, tako da podseća na strukturu košnice sportske rešetke legendarnog modela 124 Spider.

“Put impresionista”: uzbudljiva ruta za vožnju na otvorenom vazduhu

Ekspedicija nastavlja “Putem impresionista”, dok prolećni povetarac stvara pozadinsku muziku, prelazeći preko blagih linija očaravajućeg vozila. Glavna atrakcija na ruti jeste opština Živerni, gde se nalaze bašta i kuća Kloda Monea, a koji su 1976. godine proglašeni za spomenik od nacionalnog značaja. Odatle je poznati impresionista crpeo inspiraciju za stvaranje zbirke od oko 250 slika pod nazivom “Lokvanji”. Veličanstveni pejsaž ove oblasti, koji pruža poseban užitak u vožnji sa spuštenim krovom, upotpunjuje zvuk koji dolazi iz savršenog muzičkog sistema u vozilu. Sve se kontroliše preko info-zabavnog sistema koji je, zavisno od verzija, opremljen 3.0-inčnim displejom ili 7-inčnim dodirnim ekranom, sa 6 zvučnika u obe verzije, radi postizanja prijatnog zvučnog ugođaja. Pored toga, neki od modela Fiat 124 Spider koji su učestvovali u ovoj turi poseduju vrhunski haj-faj sistem Bose sa 9 zvučnika, uključujući i set dva zvučnika u naslonima za glavu na oba sedišta, kao i moćan sab-vufer za pojačanje zvukova niskih frekvencija.

Putovanje povorke vozila Fiat 124 Spider nastavljeno je uz Senu do mesta Lez Andeli, pre uključivanja na autoput, kojim je povorka stigla do Onflura, čuvenog grada u Normandiji. Povorka se kretala uzbudljivim nizovima krivina i pravih puteva, gde su do izražaja došla dinamičnost ovog modela, njegova zadnja vuča, dobra raspodela težine, kao i nisko težište. Učesnici u povorci uživali su i u krajnje prijatnom ikustvu vožnje, kao i u potpunoj kontroli nad vozilom, takođe zahvaljujući njegovoj maloj težini, brzoodzivnom upravljaču, i sofisticiranom sistemu vešanja (četvorostranom napred i multilink nazad).

Povorka je zatim stigla do Onflura, grada poznatog po živopisnoj luci, kojeg karakterišu kuće sa fasadama prekrivenim kamenim pločicama i ukrašenim četkicama velikog broja slikara, uključujući i Gistava Kurbea, Ežena Budana, Kloda Monea i Johana Jongkinda, predvodnike Onflurske škole, grupe koja je doprinela razvoju i konsolidaciji impresionističkog pokreta. Pored toga, crkva Svete Katarine, sa odvojenim zvonikom, inajveća je drvena crkva u Francuskoj. Njen krov podseća na naopako okrenut brodski trup, čime se ukazuje na pomorstvo kao delatnost svojstvenu ovoj oblasti. Tu gde se čini kao da je vreme stalo, povorku vozila Fiat 124 Spider dočekali su stanovnici, kojima se posebno svideo šarm modela 124 Spider Europa. Ovo je ograničeno izdanje posebne serije koja obuhvata široku ponudu opreme, posebnu numerisanu pločicu u unutrašnjosti, kao i logo 124 na prednjoj rešetki.

Prefinjeni, kosmopolitski grad Dovil, dočekuje Fiat 124 Spider kao zvezdu

Nakon što je napustila izvanredni grad Onflur, ekspedicija je nastavila kretanje ka Dovilu, elegantnom primorskom gradu na Obali cveća, koja je bila omiljena kod plemića i intelektualaca do kasnih 1800-tih. Vožnju je pratio prijatan i glasan zvuk motora ispod haube: radi se o pouzdanom 4-cilindričnom 1,4 MultiAir turbo motoru sa 140 ks i maksimalnim obrtnim momentom od 240 NM, momentalno dostupnim na 2.250 ob/min.

I tako, nakon pređenih 235 kilometara sa izgrađenim osećajem za mirise i prizore ovog izvanrednog dela Francuske, modeli Fiat 124 Spider su stigli na cilj: Dovil. Sa svojim ekskluzivnim buticima, kockarnicama koje posećuju poznate ličnosti i Festivalom američkog filma koji svake godine početkom septembra privlači mnogobrojne ljubitelje filma iz cele Evrope. Ovaj šik grad u Francuskoj se nalazi u departmanu Kalvados, u Donjoj Normandiji, a poznat je i po glavnoj ulozi u romanu Marsela Prusta „U potrazi za izgubljenim vremenom“.

Ovde, u biseru Obale cveća, 1913. godine je poznata dizajnerka Koko Šanel otvorila studio između Gran Kazina i najluksuznijeg hotela na toj lokaciji, „Hotel Normandie“, gde su boravile poznate ličnosti tog doba. Prema legendi, baš ovde u Dovilu, inspirisana uposlenim mornarima, Šanel je reinterpretirala njihovu odeću i napravila mornarske džempere. Fiat 124 Spider takođe ima stil koji priziva prošlo vreme: oblik zadnjih blatobrana, čiji vrh se stapa sa prtljažnikom, daje zadnjem delu automobila njegov karakterističan oblik koji podseća na lastin rep.

Fiat 124 Spider, pravi dragulj među kabrioletima, fotografisan je blizu plaže u tom malom gradu u Francuskoj, jednom od najlepših u Normandiji, sa raznobojnim suncobranima i poznatom Promenadom d’ planš, šetalištem od dasaka sa mnogobrojnim kabinama posvećenim zvezdama američkog filma. Baš je Dovil bio mesto snimanja filma „Jedan čovek i jedna žena“ 1966. godine, koji je režirao Klod Leluš, dobitnik Zlatne palme na 19. Kanskom filmskom festivalu, a naredne godine dobitnik Oskara u SAD-u za Najbolji film na stranom jeziku.

Ekspedicija modela Fiat 124 Spider se završava nedaleko od Dovila, tačnije u zamku Brej, jednom od najlepših primera arhitektonskog nasleđa koje se može videti u okolini. Priznat kao istorijski spomenik, zamak se ponosno uzdiže u centru parka punog drveća koja se tu nalaze stotinama godina. Danas je dom najpoznatijih destilerija Kalvadosa, karakterističnog lokalnog brendija od jabuke. Osnovana je 1954. godine, a danas proizvodi oko 400.000 boca koje se prodaju u više od 50 zemalja. Ovo je poslednja stanica na ovom putu po francuskom tlu u očaravajućem modelu 124 Spider, sa unapređenim dizajnom koji u potpunosti otelovljuje tradicionalnu lepotu svog prethodnika iz 1966. godine, a da nikada ne izneveri njegovu suštinu.


Ime i prezime
Komentar