Fiat Centoventi osvojio nagradu Car Design

19. Jun 2020

Fiat Concept Centoventi - Klaus Buse

Magazin Car Design News  (Vesti iz auto dizajna) proglasio je 19. juna 2020. godine dobitnike Car Design nagrada 2019. godine, dobro poznatog godišnjeg takmičenja koje organizuje taj portal. Koncept automobil Fiat Centoventi osvojio je nagradu u kategoriji „Koncept automobil“. Prema rečima međunarodnog žirija, koji se sastoji 18 direktora dizajna koji rade za svetski poznate proizvođače automobila, revolucionarni automobil „ističe se svojim inovativnim modularnim konceptom i izuzetnim korišćenjem boja i materijala“.

 

Da podsetimo da je revolucionarni Fiat Concept Centoventi – vizija brenda Fiat za električnu mobilnost dostupne svima u budućnosti  - osvojio i nagradu Red Dot 2019, jednu od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svetu, u kategoriji „Dizajnerski koncept“.
 
Olivije Fransoa (Olivier François), globalni šef brenda Fiat, rekao je: „Osvajanje ove nagrade me čini izuzetno ponosnim, a žiri tako velikog međunarodnog kalibra je istakao važnost dizajna u projektu Centoventi. Ovo je vizija brenda Fiat za budućnost električne mobilnosti u narodu, a ta veza zasnovana je u istoriji dugoj preko 120 godina. Koncept automobil Fiat Centoventi je „belo platno“ koje se boji u skladu sa ukusima i zahtevima kupaca: zaista, Centoventi dizajniran je da bude menjan najvećom slobodom i maštom što se tiče njegovih boja, konfiguracije unutrašnjosti, krova i sistema za informacije i zabavu, čak i po pitanju dometa koji pružaju modularne baterije. Ovaj model stoga predstavlja radikalnu promenu automobilskih paradigmi. Ovo je stvarno jedna od prednosti ovog koncepta: više ne morate da  čekate da biste kupili nov automobil, saznanjem da je uvek pravo vreme da „promenite“ njegovu konfiguraciju. Centoventi stoga otelotvoruje koncept brenda Fiat – „manje je više“, čime želimo da kažemo da uklanjanjem svega nepotrebnog ili kompleksnog iz automobila, ostavljamo kupcu slobodu da izrazi svoju maštu i sklonosti. Centoventi je minimalistički automobil, i ovo je suština njegove izuzetne prilagodljivosti, što ga čini apsolutno sjajnim“.
 
Svetskom premijerom na Salonu automobila u Ženevi 2019. godine, koncept automobil Fiat Centoventi prišao je temi električne mobilnosti inovativnim poslovnim modelom: u isto vreme je i minimalistički i potpuno prilagodljiv, što se tiče svih njegovih detalja i u bilo kojoj fazi njegovog životnog ciklusa. Imaće samo jednu šemu boja, koja može da se prilagođava korišćenjem „4U“ programa, izborom između 4 krovna pokrivača, 4 branika, 4 vrste naplataka i 4 boje karoserije. Dodaci u unutrašnjosti mogu da se menjaju i mogu da se instaliraju u režimu „priključi-i-koristi“ – od instrument table i prostora za odlaganje raznih predmeta do sedišta i dečjih sedišta - direktno od strane kupca. Spoljašnjost može da se omota, branici su prilagodljivi, a različiti krovni pokrivači dostupni su kako bi se presvlačio u skladu sa promenom godišnjih doba ili prema ličnim ukusima. Čak je i domet modularan: inovativna arhitektura baterije znači da može da varira, u skladu sa određenim zahtevima kupca, od 100 do 500 km, savršeno za vožnju u gradu ili za vikend pored mora ili u planini.

Klaus Buse (Klaus Busse), šef dizajna kompanije FCA za region EMEA (Evropa, Bliski istok i Afrika), zaključio je: „Uspeh modela Centoventi oslikava odličnu saradnju između Stilskog centra brenda Fiat (Centro Stile) i naših inženjera, kako bi se realizovala vizija generalnog direktora brenda. Primanje ove nagrade je neverovatna čast za čitav tim, posebno od strane žirija poput ovog u CDN-u, koji se sastoji od međunarodnih direktora dizajna. Grupe pojedinaca koji žive u sadašnjosti, ali sude očima budućnosti, u čije stvaranje su uključeni“.

 

Concept Car 2019 - rang lista

1. Fiat Concept Centoventi
2. Tesla Cybertruck
3. Hyundai Concept 45
4. Citroen Ami One
5. Genesis Mint
6. Bentley EXP 100 GT
7. Cupra Tavascan
8. Lexus LF-30 Electrified Concept
9. Alfa Romeo Tonale
10. Nissan IMk


 

Car Design News

Od 1999. godine, Car Design News (CDN) vodeći je resurs za dizajnere automobila širom sveta, pružajući neprocenjive informacije, savete i uvide studentima i direktorima dizajna: portal Car Design News ima preko 500.000 jedinstvenih posetilaca svake godine. Autoritet portala leži u njegovoj mreži autora i analitičara iz industrije, od kojih mnogi doprinose godišnjoj publikaciji Car Design Review, koja predstavlja vrhunski godišnji pregled trendova u dizajnu i mobilnosti, stručnih komentara i predviđanja budućnosti za međunarodnu zajednicu automobilskih dizajnera. Između ostalih faktora, proglašavanje dobitnika u dve kategorije, „Najbolji serijski automobil“ i „Najbolji koncept automobil“, obeležavaju prve isporuke godišnjeg izdanja Car Design Review, koji dobija 1.200 značajnih ličnosti iz oblasti dizajna automobila.


Ime i prezime
Komentar