Flota Toyota Mirai prešla 5.000.000 km na vodonik

19. Mar 2020

Toyota Mirai


Nemački pružalac usluge zajedničke vožnje CleverShuttle prešao je preko pet miliona kilometara svojom flotom Toyota Mirai, bez stvaranja bilo kakve štetne emisije u okolinu. Za dve i po godine CleverShuttle je svojim automobilima prešao šest i po udaljenosti od Zemlje do Meseca i natrag, pa je to postala najkorišćenija flota Toyota Mirai na svetu.

„Električni automobili s gorivnim ćelijama, kao što je Toyota Mirai, postala su važan stub za nas zahvaljujući svojoj pouzdanosti. Omogućili su pružanje udobnih vožnji bezbrojnim putnicima, ispuštajući u okolinu samo vodenu paru“ - ističe Jan Hofmann, COO i suosnivač CleverShuttlea.

Ova saradnja pokrenuta je septembra 2017. godine s početnih 20 Toyota Mirai u Hamburgu, a njihova flota narasla je na 45 automobila u nekoliko gradova u Nemačkoj. Kroz ovo razdoblje, nisu bile potrebne nikakve popravke, niti zamena delova, osim redovnog održavanja.

„Iskustvo stečeno s pređenih pet miliona kilometara govori nam da su automobili s gorivnim ćelijama već sada savršeno pogodni za svakodnevnu upotrebu“ - kaže Ferry M.M. Franz, direktor Toyota Motor Europe u Berlinu, i naglašava: „Nismo imali nikakvih tehničkih kvarova, a nesmanjene performanse gorivnih ćelija, s pređenih do 180.000 kilometara po vozilu do sada, demonstriraju zrelost i trajnost Toyotinog sistema gorivnih ćelija“.

Toyota Mirai predstavljena je 2014. godine, a u prodaji u Evropi je od 2015. godine. Mogu da ga naruče i fizička i pravna lica. Kao luksuzni automobil sa četiri pojedinačna sedišta, ova limuzina nudi putnicima maksimalnu udobnost, uz najvišu moguću pažnju prema okolini zahvaljujući pogonu koji ne emituje ništa štetno u okolinu. Zahteva samo vodonik kao gorivo, koji se pretvara u električnu energiju u gorivnim ćelijama, a koja zatim pokreće elektromotor snage 113 kW (154 KS). Time se stvara samo vodena para. Jednim rezervoarom goriva Toyota Mirai mo do že da pređe 500 kilometara, a dolivanje vodonika traje manje od tri minuta.

Kasnije ove godine, druga generacija modela Mirai kreće u proizvodnju u Japanu i doneće još veći domet, uz veoma atraktivan novi dizajn.

 

 

CleverShuttle


CleverShuttle je vodeći pružalac usluge zajedničke vožnje u Nemačkoj. Ova usluga kombinuje uslugu pojedinačnog vozača s ekološki povoljnom i cenovno prihvatljivom zajedničkom vožnjom za više putnika. Ova usluga, u koju je, pored Deutsche Bahna, uključena i japanska kompanija Mitsui od 2019. godine, najviše svojih stranaka pronalazi među ljudima usmerenim na tehnologiju i zaštitu okoline koji žele prevoz bez ispuštanja CO2. Rezervacije se izvode putem aplikacije, vozač dolazi po stranke na željeno mesto, a zatim ih vozi do traženog odredišta. Okupljanjem putnika sličnih pravaca kretanja, ova usluga omogućava niske cene koje su do 40 odsto niže od uobičajenih cena prevoza u konvencionalnom taksiju.

Ovaj projekat finansiran je sredstvima Zajedničkog evropskog preduzeća za gorivne ćelije i vodonik. Ovo preduzeće dobija podršku programa istraživanja i inovacija Evropske unije Horizon 2020, industrijske grupacije Hydrogen Europe i industrijske grupacije Hydrogen Europe Research.


Ime i prezime
Komentar