Goodyear Blimp ponovo nad trkačkom stazom

22. Sep 2020

Goodyear Blimp


Proteklog vikenda je nad prestižnom trkom 24 časa Le Mana ponovo letela legendarna vazdušna letelica - Goodyear Blimp. Njegov povratak na evropsko nebo svečano obeležava povratak kompanije Goodyear u svet auto-sporta i ujedno omogućava spektakularne vazdušne televizijske snimke najznačajnijih momenata trke. Uživaće se u njima i sledećeg vikenda kada Goodyear Blimp na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring bude lebdeo nad trkom svetskog prvenstva turing automobila FIA WTCR. 


 Legendarna vazdušna letelica Goodyear Blimp tokom svoje istorije duže od jednog veka postala je svetski poznat simbol i nezamenljivi stalni pratilac sportskih i drugih događaja. Već od druge polovine 20. veka Goodyear Blimp u Sjedinjenim Američkim Državama redovno se pojavljivao na događajima kao što su olimpijske igre, trka Indianapolis 500, trka Dejtona 500, svetski sajam World’s Fair, Superbol (Super Bowl) i brojnim drugim. Poslednjih godina tri Goodyear Blimp-a u SAD pokrivala su čak 200 događaja godišnje budući da su redovni gosti NASCAR takmičenja (gde je Goodyear ekskluzivni dobavljač pneumatika), košarkarške NBA lige, univerzitetske lige američkog fudbala, golf turnira PGA itd. 


U Evropi se preleta Goodyear Blimp-a sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka sa nostalgijom sećaju brojni navijači Formule 1 i ljubitelji trka 24 časa Le Mana, a Goodyear boje Blimp je ponosno zastupao i na istorijskim događajima van trkačkih staza, između ostalog, leteo je iznad dva venčanja britanske kraljevske porodice.

 

Ove godine Goodyear ponovnim dolaskom Goodyear Blimp-a u Evropu obeležio je svoj veliki povratak u evropski i međunarodni auto-sport. Željno očekivani povratak Blimp-a na stari kontinent dogodio se prošlog vikenda, kada je nakon skoro 35 godina uzleteo iznad epske trke izdržljivosti 24 časa Le Mana. Kao posebna atrakcija i ambasador brenda Goodyear, Blimp je pažljivo beležio dešavanja na stazi, odabranim gostima nudio panoramsku vožnju i obezbeđivao spektakularne televizijske snimke u sklopu medijskog partnerstva sa Eurosportom. Već ovog vikenda, između 24. i 26. septembra, Goodyear Blimp seli se na nemačku trkačku stazu Nirburgring, gde će se postarati za vazdušne snimke trke svetskog prvenstva turing automobila (FIA WTCR), čiji je ekskluzivni dobavljač pneumatika kompanija Goodyear.

 

Goodyear BlimpGoodyear Blimp

 

Prisustvo Goodyear Blimpa na evropskom nebu daje dodatni zamah brojnim koracima na putu povratka kompanije Goodyear u svet auto-sporta: od 2021. godine nadalje Goodyear biće ekskluzivni dobavljač pneumatika u klasi LMP2 prvenstva FIA World Endurance Championship (WEC) kao i evropske serije Le Mana (ELMS). U uzbudljivom svetu turing automobila Goodyear je izabran za ekskluzivnog dobavljača pneumatika kako za svetsko prvenstvo FIA World Touring Car Cup (WTCR) tako i za britansko prvenstvo British Touring Car Championship (BTCC). Goodyear je i zvanični dobavljač pneumatika prvenstva električnih turing automobila PURE ETCR. 


Goodyear Blimp na evropskom nebu je model Zeppelin NT, koji je projektovala kompanija Zeppelin, s kojom Goodyear tesno sarađuje još od 1924. godine. Zeppelin NT je u ovom trenutku najveća polučvrsta vazdušna letelica na svetu, zahvaljujući tome što je dugačak čak 75 metara – skoro tri četvrtine dužine fudbalskog terena – u širinu 19,5 metara, a u visinu skoro 18 metara. Pokreću ga tri motora od 200 konjskih snaga koji omogućavaju brzinu do 125 kilometara na sat.


Posebna odlika Goodyear Blimp-a jeste da u toku lebdenja u mestu može da se okrene oko svoje ose i da uzleti odnosno sleti vertikalno. Bez problema može da leti na visini od 3.000 metara, da lebdi iznad određene tačke i da preleti čak hiljadu kilometara. Upravo zbog velikog dometa i male buke (u poređenju sa helikopterima, na primer), predstavlja odličnu platformu za vazdušne snimke na velikim sportskim i drugim događajima. Putnički prostor u obliku gondole nudi mesta za 14 putnika, koji uz pogled kroz panoramske prozore mogu da uživaju u jedinstvenoj vožnji. 

 

 


Ime i prezime
Komentar