Grand Prix Toyotinim sistemima bezbednosti

29. Jun 2020

Japan-NCAP 
JNCAP (Japan New Car Assessment Program) sistemski proverava i unapređuje svoje načine ispitivanja i standarde ocenjivanja, uzimajući u obzir stvarne saobraćajne nesreće koje su se dogodile u Japanu i nužnost stvaranja protiv mera.

U pogledu preventivnog delovanja, JNCAP je 2018. godine dodao na spisak stavki za ocenjivanje samostalni kočni sistem u slučaju opasnosti koji prepoznaje pešake pod javnom rasvetom noću, s obzirom na činjenicu da, u Japanu, pešaci u saobraćajnim nesrećama često stradaju noću. Osim toga, u ispitivanju za 2019. godinu, na spisak stavki za proveru dodata je i provera samostalnog kočnog sistema u nuždi za pešake noću bez javne rasvete.

Alphard/Vellfire i RAV4 opremljeni najnovijom generacijom Toyota Safety Sense – sistemom predsudarne zaštite koji otkriva pešake noću – dobili su najvišu ocenu ASV+++ u JNCAP-ovoj proveri preventivnog bezbednosnog delovanja.

JNCAP je, osim toga, izmenio svoje kriterijume za ocenu zaštite pri sudaru koji bolje ocrtavaju ponašanje starijih osoba i koristio nove test lutke koje tačnije predstavljaju ljudsko telo. U tim uslovima, RAV4 i Raize, koji se odlikuju najnovijom zaštitnom konstrukcijom automobila i sistemom vazdušnih jastuka i sigurnosnih pojaseva, ostvarili su ocenu pet zvezdica, najvišu moguću u ocenjivanju zaštitnog delovanja u slučaju sudara.

Antrf
Japan New Car Assessment Program (Japanski program ocenjivanje novih automobila): podaci o bezbednosti automobila koje objavljuje japansko Ministarstvo zemlje, infrastrukture, transporta i turizma (MLIT) i Nacionalna agencija za automobilsku bezbednost i pomoć žrtvama od fiskalne 1995. godine. Ovi podaci sadrže rezultate ocene bezbednosti za automobile dostupne na domaćem tržištu na osnovu ispitivanja koja uključuju proveru preventivnog bezbednosnog delovanja, proveru zaštitnog delovanja pri sudaru i proveru delovanja u zaštiti pešaka.

Rezultati ocenjivanja preventivnog bezbednosnog delovanja objavljeni su na internetu.

------------------

Iako se broj pogibija i povreda u saobraćajnim nesrećama smanjuje iz godine u godinu, tragedije se i dalje događaju. U želji da ostvari konačni cilj - nula smrtnih ishoda u saobraćajnim nesrećama, Toyota razvija automobile uzimajući u obzir različita gledišta, kao što su unapređivanje i širenje korišćenja preventivnog zaštitnog paketa zvanog Toyota Safety Sense, korišćenje tehnologije povezivanja i razvoj automatizovane vožnje, kako bi učinili sve što se može da bi se broj saobraćajnih nesreća sveo na najmanji mogući broj.

Uz razvoj bezbednijih automobila pristupom na tri glavna stuba, Toyota nastavlja da promoviše edukacione aktivnosti, uključujući aktivnosti za podizanje svesti kod Toyotinih partnera koji strankama predstavljaju Sapo-Toyo (automobile koji su podrška bezbednom i udobnom životu s automobilima), kao i promovisanje saobraćajnih uslova uopšte u cilju pružanja strankama bezbednog i sigurnog mobilnog društva.


Ime i prezime
Komentar