Hibridni kamion Hino 195h

01. Dec 2013

Hibridni kamion Hino
Model Toyota Prius je možda najpopularniji hibridni automobil u ponudi japanske kompanije, ali titula najvećeg hibridnog vozila zasluženo je pripala modelu koji je šest puta veći i teži od modela Toyota Prius. U pitanju je kamion Hino 195h, dizel-električni kamion koji je težak između 7 i 9 tona.

Japanska kompanija Hino je brend komercijalnih kamiona kompanije Toyota koji se u SAD prodaju od 1984. godine. Treba napomenuti da su inženjeri zaduženi za razvoj kamiona u kompaniji Hino, razvili ovaj hibridni kamion (u Japanu poznat kao Dutro) nezavisno od svojih kolega zaduženih za rad na hibridnim automobilima.

 

Hibridni pogonski sistem ovog kamiona sačinjavaju električni motor snage 48 KS koji je postavljen između 5.0 litarskog petocilindarskog dizel agregata snage 210 KS i šestostepenog automatskog sistema prenosa. Maksimalni obrtni moment ovog kamiona iznosi 350 Nm. To je potpuno drugačija konfiguracija od one koju koristi automobilski Toyota Hybrid Synergy Drive sistem i koji ima dva električna motora. Međutim, baterije sa kamiona Hino 195h koriste se kod hibridnog automobila Lexus LS 600h.

Na ovom kamionu postoji i Eko mod vožnje koji se tekođe nalazi i na hibridnim automobilima kompanije Toyota. Ovaj hibridni kamion ipak nije toliko efikasan kada je reč o prevozu roba koje zahtevaju veliki broj pređenih kilometara, ali u gradskim uslovima gustog i zakrčenog saobraćaja i te kako može da doprinese uštedi goriva i smanjenoj emisiji  gasova.


Ime i prezime
Komentar