Honda i General Motors proširuju svoju saradnju

08. Sep 2020

Cruise Origin   

Predstavnici Honde i General Motorsa potpisali su neobavezujući sporazum, koji bi trebalo da posluži kao osnova za započinjanje saradnje u različitim oblastima.

 

Očekuje se da će partnerstvo označiti početak i jačanje postojeće saradnje između proizvođača automobila Honda i General Motors (GM) u oblasti pogonskih agregata i motora sa unutrašnjim sagorevanjem, deljenja platformi i istraživanja i razvoja. Da bi postigle veće uštede, obe kompanije bi takođe trebalo da vode računa o koordiniranoj kupovini i korišćenju povezanih usluga.

 

Najava partnerstva usledila je nakon aprilskog potpisivanja sporazuma o zajedničkom razvoju dva nova električna modela za Hondu, zasnovanih na GM-ovoj fleksibilnoj električnoj platformi koja koristi Ultium baterije.

 

Gemeral Motors i Honda su u prošlosti zajedno sarađivali na deljenju nekih pogonskih sklopova i modela na tržištu, a od 2013. godine takođe su uključeni u razvoj vodonikovih gorivnih ćelija i deo zajedničkog preduzeća za njihovu masovnu proizvodnju, koja bi trebalo da započne ove godine. Još uvek nije poznato kada će da počne proizvodnja, jer trenutno samo Honda ima model za prodaju opremljen ovom vrstom tehnologije, dok se očekuje da GM koristi gorivne ćelije uglavnom u oblasti vojnih i komercijalnih vozila.

 

Od 2018. godine saradnja dve kompanije odvija se i na polju proizvodnje baterija, gde GM trenutno proizvodi baterije za obe kompanije. Pred kraj iste godine, Honda je u diviziju General Motors-a uložila 2,75 milijardi dolara (2,33 milijarde evra) u razvoj autonomnih tehnologija koje će prvi put da se koriste u zajedničkom modelu Cruise Origin.


Ime i prezime
Komentar