Hyundai Kona Electric postigla rekordan domet

24. Aug 2020

Hyundai Kona - rekordni domet

 

Testirana su tri automobila na trkačkoj stazi u Lausitzringu da bi se dokazala autonomija modela Kona Electric.

 

Najveći domet u klasi, mogućnost brzog punjenja, bezbednosne i praktične karakteristike obezbedile su modelu Kona Electric uspeh u prodaji i priznanja u industriji. Hyundai Kona Electric postigla rekord dometom 1.000 km sa jednim punjenjem baterija, dok je prodaja istovremeno dostigla 100.000 prodatih primeraka ovog modela za samo dve godine.

 

Tri električna modela Hyundai Kona Electric testirana su nedavno na nemačkoj trkačkoj stazi Lausitzring. Ovaj test dokazao je da je svaki testirani automobil u mogućnosti da pređe granicu dometa od 1.000 kilometara sa samo jednim punjenjem baterija.

 

Zvanična autonomija automobila voženih na stazi Lausitzring je 484 km. Vozači nisu izabrani na neki poseban način, automobile su testirali test vozač magazina Autobild, tehničari iz postprodajne službe Hyundai Motor Deutschland i zaposleni u kompaniji.

 

Hyundai Kona Electric, opremljena elektromotorom snage 150 kW i baterijom kapaciteta 64 kWh, prema standardu merenja WLTP, obezbeđuje autonomiju od 449 kilometara. Ipak, test je dokazao da ovi automobili mogu da pređu daleko veći broj kilometara.

 

Na automobile su montirani pneumatici Nexen Nfera SU1 dimenzija 215/55 R17 niskog otpora kotrljanja, uključena dnevna LED svetla, posade nisu koristile klimatizaciju, a ostala podešavanja zavisila su od vozača.

 

Merač potrošnje električne energije pokazao je prosečnu potrošnju od 6,28, 6,25 i 6,24 kWh/100 km, što je daleko ispod predviđenih 14,7 kWh/100 km po metodici WLTP.

 

Smeniivalo se u vožnji ukupno 36 vozača. Prosečna brzina iznosila je od 29 do 31 km/h. Svaki automobil prešao je preko 1.000 kilometara sa samo jednim kapacitetom baterija. Iako deluje da je ovo prilično spor tempo vožnje, u pitanju je prosek koji se često postiže u gradskom i prigradskom saobraćaju gde je ograničenje brzine do 40 km/h.

 

Prodaja modela Kona Electric, kompanije Hyundai Motor Company premašila je nedavno broj od 100.000 prodatih primeraka, od toga tri četvrtine van Južne Koreje. Kumulativna prodaja Kona Electric dostigla je 103.719 primeraka 30. juna - nešto više od dve godine od predstavljanja modela u martu 2018. godine.


Ime i prezime
Komentar