Korona virus upropastio ženevski salon automobila

28. Feb 2020

GIMS 2020

Sajam automobila u Ženevi 2020. otkazan je nakon što je Savezno veće (Vlada) Švajcarske na današnjoj sednici odlučila da zabrani javna okupljanja više od 1.000 ljudi zbog koronavirusa. Zabrana stupa na snagu odmah i trajaće najmanje do 15. marta. Savezno veće, kako se navodi u saopštenju, svesno je da ova mera ima dalekosežne efekte na stanovništvo Švajcarske, ali obećava efikasnu zaštitu naroda u zemlji i javnog zdravlja. Cilj ove mere je da obuzda širenje korona virusa u Švajcarskoj.

Devedeseto izdanje Salona automobila trebalo je da počne u ponedeljak svečanom dodelom nagrada Car of the Year dan pre novinarskog dana koji je bio predviđen za utorak. Kao i prethodnih godina Salon bi privukao veliki broj posetilaca tako da je potpuno razumljivo zašto je događaj otkazan. Prošle godine Salon automobila u Ženevi posetilo je nešto više od 600.000 ljudi.

Salon automobila u Ženevi nije najveća izložba automobila na svetu, ali je veoma značajan za automobilsku industriju koja na njemu predstavlja trendove, inovacije i  najavljuje svoje novitete i koncepte budućnosti. Sav trud, vreme i novac uloženi u ovogodišnji Salon na kraju su ispali uzaludni jer su organizatori 2020. godine morali zvanično da ga usled zabrinjavajućeg širenja koronavirusa.

Salon automobila u Ženevi nije jedina žrtva epidemije koronavirusa. U tehnološkom svetu, najistaknutija su bila otkazivanja Mobile World Congress -a, najvećeg sajma pametnih telefona na svetu i Facebook-ove konferencije za programere F8. Otkazani su i neki sportski događaji. Formula 1 i Formula E otkazali su trke u Kini, a Međunarodni olimpijski komitet suočio se sa sve brojnijim pitanjima o ovogodišnjim letnjim olimpijskim igrama u Japanu.


Ime i prezime
Komentar