Makinen savetnik Toyote za autosport

31. Oct 2020

Tommi Makinen

 

Tommi Makinen će od januara 2021. godine da bude savetnik za autosport u Toyota Motor Corporation (Toyota) u cilju daljeg unapređivanja proizvodnje sve boljih automobila.

 

Imenovanje je usledilo nakon zadivljujućeg doprinosa Tommija Makinena ponovnom uzletu Toyotinog učestvovanja u svetskom reliju od 2017. godine. Tommi Makinen i njegova ekipa profesionalaca u Tommi Makinen Racing Oy pomogli su Toyoti da  razvije izuzetno konkurentan reli automobil, ali i da formira ekipu, Toyota Gazoo Racing World Rally Team, kako bi učestvovali na najvišem svetskom nivou relija, u FIA Svetskom prvenstvu u reliju. Već 2018. godine, u drugoj godini nakon povratka, Toyota je osvojila titulu svetskog prvaka u poretku proizvođača, dok je 2019. godine osvojila titule svetskih prvaka u poretku vozača i suvozača.

 

Uz takvu stručnost, Toyota je sigurna da je Tommi Makinen sposoban da doprinese na još širem polju autosporta, kao što je razvoj linije automobila GR koji se baziraju na trkačkim automobilima, strateško planiranje autosportskih aktivnosti i razvoj talentovanih vozača. 

 

Posledično, projektom WRC koji je izgradio Tommi Makinen Racing Oy - Toyota Gazoo Racing WRT i konstrukcijom i razvojem automobila za svetsko prvenstvo u reliju - upravljaće direktno Toyota. Od 2021. godine nadalje, učestovanjem u Svetskom prvenstvu u reliju (WRC) upravljaće Toyota Gazoo Racing Europe GmbH, kompanija iz Toyotine grupe koja je odgovorna za osnovne Toyotine funkcije u autosportu u Evropi. Toyota će sigurno imati koristi od ove odluke Tommija Makinena, crpeći znanje iz njegove stručnosti u razvoju vodećeg automobila u svetu, kultivisanog u TMR, kako bi ga povezali s razvojem u tom segmentu poslovanja.

 

Isto tako, dodatno će jačati Toyotine sisteme, uključujući ubrzavanje praktične obuke osoblja. TGR WRT će i nadalje održavati svoje aktivnosti u Finskoj i Estoniji, kao i do sada, koristeći postojeće ljudske resurse i neke objekte TMR-a.

 

Tommi Makinen: Debitovao u reliju 1985. godine. Pobedio je u ukupno 24 WRC trke. Bio je fabrički vozač za Mitsubishi od 1995. godine, a od 1996. do 1999. godine ostvario je zavidan uspeh osvojivši šampionsku titulu u WRC-u četiri godine uzastopce. Nakon prelaska u Subaru 2002. godine nastavio je da se takmiči u samom vrhu, ostavljajući trag u istoriji WRC-a.

 

Tommi Makinen, izvršni direktor i vlasnik Tommi Makinen Racing Oy:

 

''Cilj projekta Toyota WRC bio je efikasno ponovno pokrenuti učestvovanje u svetskom prvenstvu u reliju uz fleksibilnu organizaciju koju može da postigne samo mala kompanija.

 

Sa zadovoljstvom mogu da kežem da je ovaj cilj sada dosegnut i da je vreme da se uputim prema novim izazovima s Toyotom. Želim da zahvalim Akiju Toyodi što mi je poverio ovaj projekat i na njegovoj neprekidnoj podršci u dostizanju ciljeva koje smo zajedno postavili. Radujem se nastavku zajedničkog rada, oblikujući budućnost Toyote u autosportu.

 

Srećni smo što je Toyota odlučila, kako je bilo i planirano, da preuzme operacije u Svetskom prvenstvu u reliju koje smo zajedno izgradili, naročito sam zadovoljan načinom na koji Toyota pruža našim stručnjacima siguran dom i budućnost kao delu Toyota Gazoo Racing World Rally Teama. Važno mi je i da će poslovanje i dalje ostati u Jyvaskyli i Tallinnu, iako Toyota Gazoo Racing Europe preuzima ekipu pod svoje. ''

 

Akio Toyoda, predsednik Toyota Motor Corporation:

 

''Tek nakon što sam upoznao Tommija mogao sam da donesem odluku o Toyotinom povratku u WRC. Njegova podrška bila je razlog zbog koje smo uspeli da pobedimo u WRC-u.

 

Zahvaljujući njegovoj stručnosti uspeli smo da stvorimo GR Yaris, sportski automobil s pogonom na četiri točka. On će, u budućnosti, da bude naš savetnik za autosport. Povrh pružanja stručnih saveta o tome kako pobeđivati na trkama, kao što je to i do sada radio, očekujemo da nam pruža savete u nizu drugih oblasti kako bi Toyota mogla da proizvodi sve bolje automobile.

 

Bez obzira na njegovo imenovanje na ovo mesto, on će i dalje da bude moj instruktor vožnje.''


Ime i prezime
Komentar