Štrajk u General Motorsu

04. Oct 2019

General Motors - štrajkači

Više od 49.000 zaposlenih u američkom automobiliskom koncernu General Motors stupilo je u štrajk nakon što su propali pregovori između kompanije i sindikata radnika o novom ugovoru i uslovima rada.

 

Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom Sjedinjenih Američkih Država, kao i 22 skladišta za delove. 

 

Nije poznato koliko će štrajk da traje, a reč je o prvom ovih razmera koji pogađa kompaniju General Motors od 2007. godine. Tada je za dva dana štrajka kompanija izgubila 300 miliona dolara.

 

Iz sindikata navode da je štrajk trenutno jedino rešenje jer su obe strane daleko u pregovorima o novom četvorogodišnjem ugovoru.

 

Iz General Motorsa su naveli da su ponudili sedam milijardi dolara za povećanje plata, što bi rezultiralo i otvaranjem novih 5.400 pozicija koje bi preuzeli trenutno zaposleni. Prethodni četvorogodišnji ugovor sindikata radnika s kompanijom istekao je u subotu naveče, a u ponedeljak u deset sati po lokalnom vremenu predviđen je nastavak pregovora. 

 

U međuvremenu, automobilska industrija SAD beleži pad prodaje i povećanje troškova zbog investicija u električne automobile.


Ime i prezime
Komentar