Najprodavanije električno vozilo na svetu

21. Mar 2018

Električni bicikl
U prethodnoj godini, električni bicikli ne samo da su zadržali, već su i dodatno učvrstili svoje lidersko mesto na tržištu kao najprodavanije električno vozilo na svetu. Inovativna tehnologija proizvodnje litijum –jonskih baterija omogućila je izradu električnih bicikli koje su manje težine, sa nižim troškovima vožnje i održavanja, i veoma slične tradicionalnim biciklima. 

Drastičan rast prodaje u zemljama zapadne Evrope

Poslednjih godina, primetna je tendencija guranja u drugi plan automobila kao primarnog prevoznog sredstva u urbanim zonama. To su najbolje iskoristili proizvođači električnih bicikli koje su postale nosilac ovog trenda. Toj činjenici najviše doprinose dva faktora:

-     znatno niža cena u odnosu na automobile i
-     mogućnost daleko lakšeg cirkulisanja kroz saobraćajnu gužvu u velikim gradovima.

Vodeće tržište je, naravno u Kini. Kina je apsolutni lider po prodaji električnih bicikli, sa 32 miliona prodatih jedinica, što je čak 90% svetske prodaje; ukupan broj prodatih električnih bicikli u svetu je 35 miliona. Međutim, kinesko tržište postaje prezasićeno, a postoji i zakonsko ograničenje broja bicikala na ulicama velikih gradova.

Sa druge strane, ekspanzija je itekako primetna u Evropi. Svoj udeo na globalnom tržištu povećavaju pre svega zemlje zapadne Evrope,  i u znatno manjoj meri Severna Amerika. Tako je u Nemačkoj na primer, tokom 2017. godine prodato 720.000 jedinica, što je rast od 19% u odnosu na 2016. godinu. U Holandiji je prošle godine je prodato 294.000 električnih bicikli, čime je prodaja porasla za 8,7%.

Prema istraživanju koje je sprovela kuća Navigant risrč, očekuje se da će prodaja električnih bicikli na globalnom nivou sa 15,7 milijardi dolara, kolika je bila njena vrednost u 2016. godini, porasti na 24,4 milijarde dolara do 2025. godine.

Proizvodnja električnih bicikala u Srbiji

Električni bicikli se proizvode i kod nas u Srbiji. Da podsetimo, ručno pravljeni električni bicikl „Arhont“ našeg prizvođača „Ono bajks“ proglašen je od strane britanskog Bi-Bi-Sija za najlepši bicikl na svetu u 2016. godini, o čemu smo pisali ovde. O električnim biciklima proizvedenim u Srbiji možete pronaći na sajtu E-prime.com.

Šta je ustvari električni bicikl?

Električni bicikli mogu biti savršena opcija za mnoge bicikliste koji žele i imaju mogućnosti da ulože malo veću sumu u kupovinu novog bicikla. Pre nego što investirate u kupovinu e-bicikla,saznajte kako oni funkcionišu i na šta sve treba da obratite pažnju pre nego što se odlučite da kupite e-bicikl.

U osnovi, električni bicikli podrazumevaju vožnju koja je potpomognuta motorom. U većini slučajeva radi se o kombinaciji tradicionalnog bicikla sa baterijom i motorom koji opciono pruža mogućnost vožnje uz korišćenje pedala ili vožnje bez pedala, kada celokupnu snagu koja je potrebna za pokretanje daje motor.

Električni bicikli sastoje se od modifikovanog ili prilagođenog rama sa pedalama i od električnog motora sa baterijom koji služi da potpomaže vožnju. To omogućava vozaču da bicikl pokreće pedaliranjem ili da iskoristi snagu baterije i motora. 

Kada se odabere rad motorom, onda nema potrebe da vozač koristi pedale, bicikl ide sam poput skutera. Sa druge strane,bicikl se može voziti i pedaliranjem, ali je znatno lakši za vožnju od konvencionalnog bicikla, obzirom da je i u tom slučaju vožnja delimično potpomognuta motorom, što zavisi od toga koliko je jak motor (snaga se kreće u rasponu od 250 do 600 vati). Snažniji bicikli kreću se brže i znatno olakšavaju vožnju na usponima.

Pet prednosti električnog bicikla u odnosu na druga motorna vozila

1.    Može se voziti bez vozačke dozvole;
2.    Ekonomičniji u odnosu na skuter i motocikl, obzirom da za pokretanje koristi električnu energiju, pa nema troškova kupovine benzina ili gasa;
3.    Bezbedniji od skutera i motocikla, iz jednostavnog razloga – razvija manju brzinu;
4.    Električnim biciklom lakše je izbeći i zaobići gradske saobraćajne gužve, jer se može voziti trotoarom ili kroz park;  
5.    Ekološki je privatljiviji u odnosu na druga motorna vozila.

Tipovi električnih bicikla

Današnje tržište je raznovrsno, postoji puno neobičnih modela, štu potencijalnog kupca i budućeg vlasnika električnog bicikla stavlja na dilemu koji model će najviše odgovarati njegovim potrebama, tj. njegovom stilu vožnje.

Električni hibridni bicikli

Ovaj tip e-bicikli je sveobuhvatan jer predstavlja kombinaciju najboljih osobina drumskih i planinskih bicikala. Hibride odlikuje veća udobnost, jaki su, mogu da izdrže dodatno opterećenje u vidu prtljaga, imaju šire gume zbog čega su stabilniji. Naročito su popularni u Evropi, gde se sve više koriste za odlazak na posao ili do škole.  Razlog za to je očigledan: potrebno je manje napora za vožnju, što znači da se vozač manje znoji. Hibridni električni bicikl omogućava brže i prijatnije putovanje, a uz ugradnju korpe, postaje izuzetno praktičan. 

Planinski električni bicikli (MTB)

Ako je primarna svrha kupovine vožnja bicikla na brdskim terenima i istraživanje planinskih staza, onda vam je potreban planinski bicikl. Električni MTB bicikl predstavlja atraktivan način da se stigne na vrh. Osim lakšeg osvajanja uspona, ovi „terenci“ pružaju vožaču bolju mogućnost balansiranja zbog širine guma i krampona na njima. Osim toga, opremljeni su jačim motorima.

Gradski (urbani)električni bicikli

Kao što im samo ime kaže, dizajnirani su za gradske uslove vožnje. Imaju tvrđe gume nego drugi tipovi bicikli, udobna sedišta i dobru električnu podršku za vožnju bez mnogo napora i znoja. Obično su opremljeni korpom za teret i dobrim osvetljenjem.  Namenjeni su pre svega vožnji na kraćim relacijama, po gradu ili za kraće izlete.

Iako ubrani bicikl nema tako efikasne performanse kao drugi bicikli, vožnja gradskog električnog bicikla je pravo uživanje i zabava. Neki modeli dolaze u kombinaciji modernih komponenti i kreativnog retro dizajna. Postoje i niži (spušteni) modeli namenjeni osobama sa fizičkim ograničenjima.

Drumski električni bicikli


Drumski električni bicikli su za sada najmanje vidljivi na putevima.  Iako neki od vodećih proizvođača, poput Giant –a, neprestano izbacuju nove inovativne modele, kompetentni ljudi smatraju da je na njima potrebno još puno raditi, ali i da drumski električni bicikli predstavljaju koncept budućnosti  na putevima .

Na koje komponente treba obratiti pažnju pri odabiru električnog bicikla?

Električni bicikli imaju nekoliko važnih komponenti, a svakako su najvažniji baterija i motor.

Baterije za električne bicikle

Komponenta na koju obavezno treba obratiti pažnju jeste baterija. Naravno, nijedna baterija ne može trajati večno, ali to ne znači da nije potrebno obratiti pažlju na nju.

Pri odabiru baterija, najbolje je držati se velikih i proverenih brendova, kao što su Bosch i Shimano. To su kompanije koje su se mnogo puta dokazale svetu i danas su vodeće kada su u pitanju bicikli podpomognutih motorom.

Obratite pažnju o kapacitetu baterije, koji se meri u vatima ili amperima (vat-čas Wh, odnosno amp-čas Ah). Kapacitet baterija za električni bicikl je obično 7-10 Ah.

Koje vrste baterija su najčešće?

Litijum-jonske baterije postaju popularne širom sveta, tako da nije iznenađenje što ih sve češće viđamo na električnim biciklima. U proseku, jedna baterija treba da izdrći oko 800 ciklusa punjenja nakon čega je treba zameniti.

Motori električnih bicikla

Što se tiče motora, velika imena su Yamaha, Bosch i Shimano. Shimano Steps je bila prva serija električnih bicikli proizvedenih od strane japanskog giganta i posedovala je elektromotor srednjeg pogona, kao i integrisane elektromotore i senzore obrtnog momenta.

Kada je reč  o Bosch-u, njihov asortiman motora nudi raznovrsnu pomoć u snazi koja zavisi od toga koliko ste voljni da potrošite novca. Skuplji modeli će omogućiti 300% dodatne snage u odnosu na snagu koja se dobija pedaliranjem. Jeftinije varijante će vam omogućiti 225% podrške.

Gde treba da bude postavljen motor?


Postoje dve opcije za postavljanje motora na električnim biciklima: ili na prednjem točku ili na ramu bicikla.

Motori postavljeni u prednjem točku su uglavnom jeftinija varijanta. Njihova prednost je što su nešto tiši, što im ne smeta da se prilično dobro nose sa brdovitim stazama.  

Motori ugrađeni na ramu bicikla predstavljaju skuplju varijantu. Bicikli sa motorima na ramu imaju nekoliko prednosti.

Pre svega, raspodela težine je znatno bolja. Motor postavljen na donji nosač čini bicikl stabilnijim nego u slučaju motora na prednjoj strani, a upravo je stabilnost ključna karakteristika kako za planinske, tako i za drumske bicikle. Osim toga, efikasnost ovakvih bicili je veća, jer se prenos snage vrši preko lanca, a ne direktno preko točka.
Vaseljenska TV-D. Antić
 


Ime i prezime
Komentar