Novi Stinger u Evropi do kraja godine

01. Oct 2020

Kia StingerKia Stinger

 

Kia je nedavno predstavila podatke o unapređenom Stingeru, koji će se prodavati u Evropi. Kijina prestižna fastback sportska limuzina sada donosi osvežen dizajn kojim će učvrstiti svoj gran turismo karakter, dok je ujedno dobila mnoštvo novih tehnologija i bezbednosnih unapređenja.

 

“Stinger i dalje postavlja nove standarde u Kiji i još uvek je automobil, fokusiran na užitak u vožnji i pritom će i na dugim relacijama vozaču nuditi udobnost i stil,” rekao je Emilio Erera, izvršni direktor u Kia Motors Europe. “Unapređeni model nastao je na osnovu Stingerovog dobro prihvaćenog grand touring karaktera, osveženim dizajnom, novim tehnologijama i većom upotrebljivošću, što će povećati njegovu privlačnost u Evropi.”

 

Od početka prodaje u Evropi 2017. godine prodato je oko 10.000 primeraka Stingera. Prodaja unapređenog modela u nekim evropskim zemljama počinje do kraja godine, dok u ostale zemlje stiže početkom 2021. godine. Kao i svi ostali modeli Kia i Stinger standardno nudi fabričku 7-godišnju garanciju, koja važi za čitav autoobil (odn. do 150.000 kilometara, prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara).

 

Unapređeni Stinger donosi osvežen eksterijer i rešenja, koja ulepšavaju izgled i poboljšavaju kvalitet, dok vlasnicima istovremeno nude više mogućnosti izbora boja i materijala. Promenjena kabina potvrđuje Stingerove brojne adute.

 

Napred je Stingerova maska (tzv. 'tigrov nos'), smeštena između novih LED farova. Novi dizajn i dnevna LED svetla daju automobilu high-tech izgled, oštrim linijama usmerenim napred. Zadnja svetla vizuelno šire automobil i kreiraju prepoznatljiv svetlosni pečat, koji igra ulogu suptilnog spojlera, smeštenog na prtljažnim vratima. Novi žmigavci sastavljeni od 10 LED svetala uokvireni su u mrežu koja je dizajnerima poslužila kao inspiracija iz motosporta i podseća na kariranu zastavicu.

 

Novi 19-inčni aluminijumski naplatci karakteristični su zbog svog zapletenog geometrijskog dizajna koji naglašava sportsku, grand tourer prirodu automobila. 

 

Unutrašnjost je ostala nepromenjena, ali sa suptilnim vizuelnim izmenama i kvalitetnijim materijalima koji dočaravaju luksuzni ambijent. Promene uključuju i metalik umetke na obruču upravljača i hromirano oivičenje instrument table. Unutrašnje ogledalo sada je bez okvira, što kreira moderan izgled i poboljšava vidljivost unazad.

 

Zavisno od opreme automobila armaturna ploča i vrata mogu da imati nove kontrastne šavove, dok centralna konzola može imaju umetke od aluminijuma. Armaturna ploča donosi Kijin infotainment sistem sa 10,25-inčnim ekranom osetljivim na dodir i navigacionim sistemom, koji je oivičen sjajnom crnom bojom. Nova ambijentalna rasveta nudi mogućnost izbora između čak 64 boja, čime vozaču omogućava da suptilnom rasvetom kreira svoj karakter kabine.

 

Stinger će evropskim kupcima da bude na raspolaganju sa Nappa kožnim tapacirungom crne (Saturn Black) ili (opcija) crvene boje. Prvi put je u ponudi i tapaciranje od meke uštavljene kože i to crne boje (Saturn Black) sa kontrastnim crvenim šavovima i crvenim sigurnosnim pojasevima.

 

Podaci o prodaji Stingera u tri godine otkrivaju da se većina kupaca upravo odlučila za najsnažniji, 3,3-litarski T-GDi 6-cilindarski benzinski motor. Unapređeni Stinger biće u ponudi isključivo opremljen ovim motorom visokih perforrmansi koji pruža trenutno ubrzanje i brz odziv na vozačeve inpute, dok ujedno nudi prefinjeno grand touring iskustvo, koje je idealno za duge vožnje.

 

Najsnažniji i ujedno jedini motor u Stingerovoj ponudi u Evropi (u ponudi više nema 2.0 T-GDI benzinskog i 2.0 CRDi dizel motora), 3,3-litarski T-GDI twin-turbo 6V iz Kijine motorne porodice Lambda ostaje nepromenjen. Može da se pohvali najvećom snagom od 370 KS pri 6.000 o/min i obrtnim momentom od 510 Nm u rasponu od 1.300 do 4.500 o/min. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je samo 4,9 sekundi, što znači da je Stinger sa 3,3-litarskim T-GDi motorom model Kije sa najbržim ubrzanjem koji je ikad bio raspoloživ u Evropi.

 

Ovaj motor standardno je raspoloživ u kombinaciji sa uglađenim 8-stepenim automatskim menjačem koji je odlično usklađen sa Stingerovim gran turismo karakterom i pogonom na sva četiri točka.

 

U središtu Stingerove osvežene kabine je unapređeni ekran osetljiv na dodir sa infotainment sistemom koji novom funkcionalnošću zadovoljava visoka očekivanja kupaca.

 

Bluetooth multipovezanost korisnicima omogućava istovremenu povezivost dva uređaja – jednog za telefoniranje bez ruku i upotrebu multimedija, a drugog samo za upotrebu medija. Napredni prilagodljivi i deljivi ekran korisnicima omogućava istovremeno upravljanje ili praćenje različitih funkcija vozila. Sistem standardno nudi upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto, sa glasovnim upravljanjem većinom funkcija, kao što su npr. grejanje i hlađenje, audio uređaj i navigacija.

 

Unapređeni model donosi 7-inčni digitalni ekran visoke rezolucije, koji se nalazi na instrument tabli. Kolor ekran živahne grafike za različite načine vožnje vozaču među instrumentima nudi kristalno čiste informacije. Unapređeni Stinger takođe donosi daljinsko startovanje motora, koje omogućava startovanje motora pomoću dugmeta na pametnom ključu.

 

Unapređeni Kia Stinger ima identične asistencijske sisteme ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) kao pre, a dobio je još nekoliko novih pomagala i unapređenja koja pružaju još bolju zaštitu vozaču, putnicima i ostalim učesnicima u saobraćaju.


Ime i prezime
Komentar