Prve fotografije KIA EV6

15. Mar 2021

Kia EV6Kia EV6Kia EV6Kia EV6

 

Kia Corporation danas je pokazala prve fotografije eksterijera modela EV6, prvog isključivo baterijskog električnog vozila (BEV), a do kraja meseca predviđena je i svetska premijera. 

 

Filozofija se zasniva na pet stubova: odvažnost prirode, radost sa razlogom, snaga progresa, tehnologija za život i napetost za spokoj. EV6 nastao je u skladu sa Kijinom novom dizajnerskom filozofijom Spajanje suprotnosti, koja traži inspiraciju u kontrastima koje nalazimo u prirodi i čovečanstvu. U središtu dizajnerske filozofije je novi vizuelni identitet, koji koristi pozitivne sile i prirodnu energiju, sa kontrastnim kombinacijama oštrih stilskih elemenata i vajarskih oblika.

 

EV6 dizajnom karakterističnim za krosovere napravljen na Kijinoj novoj modularnoj platformi za električna automobila (E-GMP), postao je Kijino prvo isključivo baterijsko električno vozilo na koje je uticala nova dizajnerska filozofija koja otelotvoruje Kijin prelazak na elektrifikaciju. 

 

“Kia EV6, naše prvo isključivo električno vozilo, primer je električne snage i progresivnog dizajna usmerenog prema čoveku. Čvrsto verujemo da je EV6 ubedljiv i važan model na tržištu EV modela,” rekao je Karim Habib, viši potpredsednik i vođa Kijinog globalnog dizajnerskog centra. “Modelom EV6 nameravamo da kreiramo karakterističan, uticajan dizajn, dok ćemo ujedno da nudimo futuristička električna vozila.”

 

Spajanje suprotnosti: Kijina dizajnerska filozofija za sve buduće modele

 

Dizajnerska filozofija Spajanje suprotnosti prvi put je upotrebljena kod EV6 i od sada biće prisutna kod svih budućih Kijinih modela. Filozofija se zasniva na pet ključnih dizajnerskih stubova: ‘odvažnost prirode’, ‘radost sa razlogom’, ‘snaga napretka’, ‘tehnologija za život’, i ‘napetost za spokoj’.

 

Odvažnost prirode zasniva se na vezi sa prirodom, sa detaljima, oblicima i proporcijama koje mogu da se nađu kako u prirodnom tako i u ljudskom svetu. Ovaj dizajnerski stub kreira organsku, ali tehničku strukturu i završava se unutrašnjošću vozila, spoljni dizajn karakterišu kombinacija čistih i jednostavnih linija sa odvažnim, promenljivim površinama. 

 

Radost sa razlogom fokusira se na osećaj i ambijent Kijinih budućih modela. Budući dizajn spaja će emocionalno sa racionalnim i tako kreirati vozila, koja će opuštanjem i inspiracijom uticati na raspoloženje putnika. To će uticati i na lakše prihvatanje novih organskih materijala i odvažnijih boja koje izražavaju mladost i razigranost.

 

Snaga napretka zasniva se na trenutnoj dizajnerskoj snazi brenda. Crtanjem i razvijanjem veština i stručnosti koje su stekli u nedavnoj eri preobražaja, dizajn i izgled budućih modela i dalje će evoluirati. Dizajn budućnosti temeljiće se na iskustvu i kreativnosti koji će iznedriti novi dizajn.

 

Tehnologija za život prihvata nove tehnologije i inovacije kako bi iskoristila pozitivne interakcije između ljudi i mašina. Kijina buduća vozila dobiće korisničko iskustvo sledeće generacije, prvenstveno na području dizajna i inovacija kao i napretka rasvete, osećaja i povezivosti vozila, što će biti od koristi vlasnicima u njihovim vozilima.

 

Napetost za spokoj izaziva napetosti između suprotnih sila i kreativnih kontrasta i prepoznaje dizajnersku ravnotežu koja proizilazi iz dve suprotne sile. To nudi iznenađujući dizajn, koji koristi oštre, visokotehnološke detalje, koji stvaraju napete površine – rezultat je harmonizovana, u budućnost usmerena dizajnerska vizija. 

 

“Želimo da naši automobili nude instinktivan i prirodan doživljaj, koji unapređuje svakidašnji život naših klijenata. Naš cilj je da dizajniramo fizički doživljaj našeg brenda i kreiramo odvažna, originalna i inovativna električna vozila. Ideje naših dizajnera i svrha brenda postaju povezaniji više nego ikada, sa našim klijentima u središtu svega onoga što radimo i njihovim uticajem na svaku odluku koju donosimo,” dodao je Karim Habib. 

 

Više detalja o filozofiji Spajanja suprotnosti razotkriveno je u videu o Kijinom dizajnerskom manifestu: 

 

Dizajn eksterijera EV6: visokotehnološki detalji

 

Eksterijer EV6 je impresivan prikaz ‘snage napretka’, jer upravo ovim modelom Kia doživljava svoj vrhunac evolucije snage dizajna. 

 

Napred su karakteristična dnevna svetla elegantnog, modernog izgleda. Ta svetla predstavljaju deo ‘digitalnog tigrovog lica’, dizajnerskog nastavka duha Kijine ‘tigrove maske’ elektrifikovanog doba. Oblik svetala uključuje i ‘sekvencionalno’ dinamično osvetljavanje. Ispod toga nalazi se otvor za protok vazduha, koji vizuelno širi prednji deo vozila i naglašava high-tech izgled. Kao deo optimizacije protoka vazduha na prednjem delu vozila vazduh prolazi ispod ravnog dna vozila u cilju pružanja optimalne aerodinamike.

 

Bočni profil pokazuje krosoverima inspirisanu dizajnersku estetiku, koja je moderna, elegantna i aerodinamična. Ista je u suprotnosti sa oštrim crtama i visokotehnološkim detaljima koji stvaraju utisak napetosti u dizajnu. Nazad nagnuto vetrobransko staklo pruža dinamičnost i aerodinamičnost, dok odvažna ramena dodaju volumen. Karakterna crta, koja ide uzduž dna vrata, krivi se prema gore i ide prema zadnjim blatobranima, čime vizuelno produžava profil vozila.

 

Zadnji deo, delimično konstruisan zbog dostizanja vrhunskih aerodinamičnih performansi, donosi padajući C stub na kojem su crni sjajni umetci, koji vizuelno šire prozor. Iznad toga je krovni spojler koji vazduh potiskuje prema dole ka donjem spojleru smeštenom iznad jedinstvenih svetala.

 

EV6 je plod zajedničkog rada sva tri Kijina dizajnerska studija koji se nalaze u Namjangu (Južna Koreja), Frankfurtu (Nemačka) i Irvajnu (Kalifornija, SAD).

 

Moderna i prostrana unutrašnjost zahvaljujući Kijinoj prvoj EV platformi (E-GMP)

 

Untrašnjost vozila, koje će postati predstavnik Kijine EV ere, postavljena je na Kijinoj prvoj namenskoj platformi za električna vozila, koja pruža više prostora u odnosu na pređašnje EV modele, koji su nastali na postojećoj platformi za vozila opremljena motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Dizajn unutrašnjosti modela EV6 donosi inovativnu upotrebu prostora i stvara jedinstven doživljaj prostora i vožnje. 

 

Jedan od najneobičnijih elemenata nove unutrašnjosti je zakrivljeni audio vizuelni i navigacioni (AVN) ekran visoke rezolucije. Jednostavan oblik širokog zakrivljenog ekrana i tanka armaturna ploča pružaju osećaj otvorenosti. Ekran, koji se proteže od obruča upravljača do sredine vozila, ispred vozačevih očiju prikazuje podatke instrumenata, dok su infoteinment i navigacioni podaci dostupni iznad centralne konzole. Širok ekran vozaču nudi izuzetan doživljaj, dok minimalan broj fizičkih tastera nudi neometano i umirujuće iskustvo vožnje. 

 

Ispod AVN ekrana su prekidači za upravljanje klima uređaja sa heptičkim prekidačima, dok je ispod toga armaturna ploča, koja je nagnuta prema prednjem delu vozila što putnicima na prednjim sedištima pruža osećaj prostranosti i otvorenosti. 

 

EV6 premijerno će biti predstavljen krajem marta na specijalnom onlajn događaju.


Ime i prezime
Komentar