Novo gorivo iz ruske laboratorije

03. Apr 2018

Alternativna goriva
Ruski hemičari osmislili novo gorivo za automobile koje u poređenju sa običnim benzinom novi proizvod manje šteti životnoj sredini i manje prlja sistem za gorivo.

Stručnjaci sveruskog naučnoistraživačkog instituta za preradu nafte razradili su alternativno automobilsko gorivo koje se sastoji od etil alkohola dobijenog iz prirodnih sirovina i jeftinih derivata nafte.

Stručnjaci tvrde da nova vrsta goriva ide na dobrobit vlasnika automobila, pre svega zbog manjeg sadržaja smole i sumpora obezbeđuje se čistoća sistema za gorivo i time omogućava dužu eksploataciju vozila. Osim toga zahvaljujući sadržaju kiseonika u izduvnim gasovima biće manje nesagorelih ugljovodonika. Kako se na testiranjima pokazalo, gorivo je kompatibilno sa običnim automobilskim motorom bez prepravki.


Međutim, kako se napominje, novo gorivo može da bude ekonomski isplativo samo ako se u Rusiji ukine naplaćivanje akciza za prisustvo etanola u gorivu.


Kao što se zna, u nekim zemljama smeša etil alkohola i ugljovodonika već se koristi kao gorivo za standardna vozila. U Brazilu, recimo „običan benzin“ na lokalnim pumpama sadrži 27 odsto alkohola, pri čemu su na jednoj polovini automobila izvršene modifikacije motora. Na Tajlandu je država podržala ovo gorivo, dok se u SAD aktivno razvija.
Russia Beyond


Ime i prezime
Komentar