Primat električnih vozila nastupa 2025. godine

09. Apr 2020

Električni automobil 
Električna vozila u Evropskoj uniji trebalo bi da preuzmu primat nad vozilima koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorijevanjem već 2025. godine.

Prema ciljevima Pariskog sporazuma tržišni udeo električnih vozila trebalo bi da dostigne 50 odsto do 2030. godine, ali zastupnici sektora mobilnosti optimistični su da će elektromobilnost postati preovlađujuća i ranije.

Na putevima u Evropskoj uniji danas saobraća 308,3 miliona vozila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorevanjem. U međuvremenu ambicija evropskog zelenog ugovora je da se do 2025. godine napravi milion punionica za električna vozila (danas ih ima 140.000), a da na putevima bude 13 miliona električnih vozila (danas ih ima 975.000).

"Evropska komisija zacrtala je da moramo do 2050. godine da postanemo energetski neutralni, da bismo ispunili obaveze iz Pariskog sporazuma. Naše nacrte nova Evropska komisija uključiće u Evropski zeleni dogovor. Deo dogovora je elektrifikacija prevoznih sredstava. Do 2025. godine želimo da postavimo milion stanica za punjenje, a na putevima bi trebalo da  bude trideset miliona električnih vozila" - rekao je Philippe Vangeel, generalni sekretar organizacije za elektromobilnost (AVERE).

On je rekao da je dobra vest da evropska mreža postaje sve zelenija i da električna vozila svake godine postaju sve zelenija.

Prema njegovim rečima, iako tržište električnih vozila raste, ključ uspeha je baterija – ključna tehnologija. Troškovi baterija opadaju, a domet koji one omogućuju povećava se.


Ime i prezime
Komentar