Samo električni Audi na Salonu u Ženevi

12. Mar 2019

Audi u Ženevi 2019.
Audi sistematski i sveobuhvatno nastavlja svoju ofanzivu električnim automobilima. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi 2019, marka Audi pokazala je četiri potpuno električna automobila, čije će verzije za serijsku proizvodnju imati svoju premijeru do kraja 2020. godine. Na Audijevom izložbenom prostoru, koji ove godine uključuje samo električne automobile, prikazane su četiri nove plug-in hibridne verzije koje su imale svoju svetsku premijeru, a izložena je i potpuno električna Formula E automobil Audi e-tron FE05. Audi Q4 e-tron koncept i evropski debi koncepta Audi e-tron GT otkriveni su na press konferenciji na Audijevom izložbenom prostoru u paviljonu 1.

Bram Schot, predsednik Upravnog odbora kompanije Audi: "Postavili smo sebi jasan cilj - jedan od tri nova prodata Audijeva automobila imaće do 2025. godine elektrifikovani pogon. Zbog toga što težimo jasnoj viziji - predani smo mobilnosti s nultim nivoom emisija."

Prvi član ovog novog kvarteta električnih automobila, Audi e-tron, uskoro će da bude isporučen kupcima. Kasnije, tokom 2019. godine kompanija će da predstavi serijski proizvedenu kupe verziju, Audi e-tron Sportback. Još jedan električni automobil biće predstavljen za nekopliko nedelja u Kini: Audi Q2 L e-tron, koji će takođe da budr isporučen prvim kupcima tokom 2019. godine. Nakon toga, tokom 2020. godine uslediće dva serijski proizvedena modela: Audi e-tron GT i Audi Q4 e-tron. Konceptni automobili, na Salonu u Ženevi, omogućuju pogled na ova dva buduća modela.

U toku ove godine doći će do plug-in ofanzive koja će d uključi skoro sve tržišne segmente. Novost u ponudi biće hibridne verzije velikoserijskih linija modela Audi A6, A7, A8 i Q5 - takođe doživele su javni debi na Salonu automobila u Ženevi. Tokom 2019. godine moći će da se naruče obe već poznate plug-in verzije modela Audi A3 i Audi Q7, kod kojih je revidirana tehnologija.

Ukupno četiri tehničke platforme biće u budućnosti osnova za ponudu električnih automobila u svakom segmentu od A do D. Uska saradnja između tehničkog odeljenja drugih marki Grupe omogućuje sinergiju potrebnu za široku, globalnu ponudu.

Audi e-tron i e-tron Sportback koriste komponente Audijeve modularne uzdužne platforme. Ovo i razne inovativne tehnologije, primarno u oblasti pogonskih sistema, omogućuju rast odvojene game e-SUV modela s električnim quattro pogonom na sve točkove. Brzo punjenje snagama do 150 kW i domet prikladan za duga putovanja obećavaju svakodnevnu upotrebljivost.

 

Audi e-TronAudi e-TronAudi e-Tron

Audi je 2018. godine predstavio prvog člana još jedne e-platforme: Audi e-tron GT konceptni izložbeni automobil, vrlo dinamični kupe, imao je svoj debi na sajmu automobila u Los Angelesu. Tehnologija u ovom automobilu razvijena je u saradnji s markom Porsche.

Još jedan zajednički projekt razvojnih odeljenja Audija i Porschea je Premium Architecture Electrification (PPE). To će da bude osnova za Audijeve modele s potpuno električnim pogonom, koja pokriva velikoserijske segmente B do D. U ovom slučaju planirani su SUV modeli i klasični modeli s niski podom. Glavna prednost PPE-a je to što je ekskluzivno razvijena za električni pogon. To nudi prednosti u odnosu na masu i proporcije karoserije.

Nekoliko marki Volkswagen Grupe surađuje na razvoju modularne električne platforme (MEB) koja služi kao osnova za niz Audi e-modela, pogotovo u velikom serijskom A segmentu.

Kompanija Audi AG značajno će da poveća svoju ponudu plug-in hibridnih automobila. "U budućnosti, skoro svaki tržišni segment uključivaće modele pokretane kombinacijom električnog motora i motora s unutrašnjim sagorevanjem, modele koji će moći da se pune preko električne utičnice," kaže Schot, predsednik Upravnog odbora.


Ime i prezime
Komentar