Saradnja Daimlera i Boscha sa Nvidiom

08. Sep 2018

Autonomni saobraćaj
Autonomna vozila su složeni računari na točkovima kojima je potrebno mnogo snage i informacija za obradu. Partnerstvo Daimlera i Boscha, u razvoju rešenja za saobraćanje autonomnih vozila bez vozača, sada je uključilo i kompjutersku kompaniju Nvidia s kojom su potpisali je sporazum da bude dobavljač komponenti za veštačku inteligenciju (AI) koja im je potrebna u ovom poslu.

Veštačka inteligencija je važan segment u mreži potpuno automatizovanih vozila. Nvidia obezbediće platformu Drive Pegasus koju pokreću procesori visokih performansi zajedno s programom, sistemom koji će da obrađuje algoritme vožnje vozila, a koje su generisali Bosch i Daimler. Kao rezultat toga, mreža će da dostigne  sposobnost kompjutera da obradi stotinu triliona operacija u sekundi. Poređenja radi, to je slično performansama koje pruža najmanje šest sinhroniziranih, visoko naprednih stonih kompjutera. Bosch i Daimler moći će takođe da koriste i Nvidijinu stručnost u razvoju platforme.

Samo jedan video senzor, kao što je Boschova stereo video kamera, generiše 100 gigabajta podataka u samo jednom kilometru vožnje. Mreža spaja podatke dobijene sa svih surround senzora u procesu koji se zove fuzija senzora. Unutar frakcija sekunde, veštačka inteligencija procenjuje ove podatke i planira putanju vozila. Ovo ima istu brzinu kao osećaj dodira za čiji put je potrebno između 20 i 500 milisekundi do ljudskog mozga.

Bosch i Daimler donose dugogodišnje iskustvo u razvoju funkcionalnih bezbednosnih sistema. Da bi se postigla maksimalna bezbednost i pouzdanost, potrebne računarske operacije obavljaju se u više krugova paralelno. U slučaju eventualnog kvara, rezultati tih paralelnih proračuna mogu da se koriste pojedinačno.

U ovom zajednički razvijenom sistemu za visoko automatizovanu vožnju bez vozača u gradovima, Mercedes-Benz namerava da inplementira vozila na baterije. Bosch i Daimler razvili su efikasan koncept zasnovan na tekućem hlađenju ovakvih automobila, tako da inženjeri mogu da iskoriste ovu tehnologiju i za hlađenje računara.


Ime i prezime
Komentar