Specijalna Toyota za istraživanje Meseca

31. Aug 2020

Lunar Cruiser

 

Specijalno vozilo Toyota za istraživanje meseca dobilo je nadimak Lunar Cruiser koji jasno povezuje legendarni terenac (Land Cruiser) i rover, od koga se očekuje da pouzdano i nezaustavljivo krstari površinom Meseca i na taj način omogući nova saznanja o prirodnom satelitu Zemlje.

 

Japanska agencija za aerokosmičko istraživanje (JAXA - Japan Aerospace Exploration Agency) i Toyota Motor Corporation (Toyota) najavili su vozilo pod nadimkom Lunar Cruiser koje će da se koristi za istraživanje Meseca. JAXA i Toyota ranije su objavili da sprovode istraživanje rovera pod pritiskom koji koristi tehnologiju električnih vozila s pogonom na gorivne ćelije (FCEV).  

 

Nadimak Lunar Cruiser izabran je zbog dobro poznatog osećaja koji pruža ljudima angažovanim na razvoju i proizvodnji prototipa kao dela zajedničkog istraživačkog projekta, ali takođe i zbog povezanosti koju će omogućiti u široj javnosti. Ime koje upućuje na poznati SUV Land Cruiser odabrano je zbog kvaliteta, izdržljivosti i pouzdanosti koji se očekuju od vozila za istraživanje Meseca, kao i koncepta kojeg se Toyota dugo držala za Land Cruiser da je za ljude koji “žele da se vrate živi”, što je posebno tačno za rover koji će da se kreće surovim okruženjem mesečeve površine.

 

JAXA i Toyota potpisali su sporazum o istraživanju i radu na mesečevom roveru pod pritiskom s posadom prošle godine, 13. juna 2019. godine, s očekivanim datumom lansiranja u drugoj polovini 2020-ih. Oni zajedno rade na proizvodnji test delova za svaki tehnološki element i samog prototipa rovera tokom ove fiskalne godine (FY 2020). Rad uključuje upotrebu simulacija za utvrđivanje gubitaka energije i toplote tokom vožnje, proizvodnju i procenu prototipova pneumatika i upotrebu virtuelne stvarnosti i modela u punoj veličini za razmatranje rasporeda opreme u kabini Lunar Cruiser-a. Nadalje, kao deo napora da kreiraju nove partnere sa Timom Japan, JAXA i Toyota razgovarali su s više industrija putem studijskih sastanaka zasnovanih na temi “lunarnog društva čiji je pionir rover pod pritiskom” (takođe poznatim i kao Team Japan Study Meeting). Sastanci se fokusiraju na to kako mesečev rover s posadom postaje polazna tačka vizije budućeg lunarnog društva, dok se razgovara o izazovima povezanim sa stvaranjem ove vrste društva.

 

JAXA i Toyota prikupljaće znanje, iskustvo i tehnološke mogućnosti preduzeća iz raznih industrija u pokušaju da ostvare svoj san o održavanju kontinuiranih aktivnosti na površini meseca kao Team Japan, krećući se napred.


Ime i prezime
Komentar