Svetska premijera novog Yarisa GR Sport

20. Sep 2018

Toyota Yaris GR SportToyota Yaris GR SportToyota Yaris GR Sport


Inspirisan performansama ekskluzivnog Yaris GRMN-a, novi Yaris GR Sport napravljen je kako bi u Toyotin segment malih automobila uneo sportsko zadovoljstvo vožnje.

Premda prodaja započinje krajem 2018. godine, svetsku premijeru imaće na Salonu automobila u Parizu i biće prvi automobil sa GR Sport specifikacijama lansiran u Evropi.

Uvođenje GR Sport nivoa opreme dodatni je pokazatelj kako uspesi Toyota Gazoo Racing-a u međunarodnom autosportu direktno utiču na stvaranje nove generacije GR brendiranih putničkih automobila. Toyotin povratak na Svetsko reli prvenstvo (World Rally Championship) 2017. godine doveo je do razvoja automobila sa izuzetnim performansama - Yarisa GRMN, koji je pobrao sve pohvale i ostvario veliki prodajni uspeh s obzirom da su kupci “razgrabili” svih 400 primeraka i pre nego što su stigli u salone.

Novi GR Sport direktno preslikava sportski uticaj Gazoo Racing-a u Yaris segment, pružajući uživanje u vožnji i sportski stil. Izmene inspirisane GRMN-om stavljaju akcenat na ogibljenje, dajući automobilu vrhunsku upravljivost i izuzetan odziv. Korišćeni su amortizeri Sachs Performance, slični onima u GRMN-u i pun (umesto cevastog) stabilizator radi postizanja dodatne krutosti.

Ovaj automobil se, takođe, odlikuje sportskim stavom, zahvaljujući tome što je razmak od tla smanjen za 11 mm u odnosu na standardni Yaris, dok je rastojanje između točkova i karoserije smanjeno za 18 mm.

Crni, 17-inčni liveni aluminijumski naplatci napravljeni su isključivo za GR Sport, ali odgovaraju istim Bridgestone Potenza RE50 205/45R17 pneumacima kakvi su i na GRMN modelu. Inženjeri su se potrudli i da ograniče povećanje ukupne mase na manje od 5 kg, limitiranjem opcija dostupnih na modelu.

GR Sport prodaje se isključivo kao model sa petoro vrata i biće dostupan sa standardnim 1,5-litarskim hibridnim elektronskim pogonom.

Spoljašnjost prati stil Yarisa GRMN, uključujući crni bi-tone krov sa antenom u obliku ajkulinog repa i zadnje spojlere. Takođe, tu su i lajsne vrata u “piano black” boji, crna prednja maska u obliku saća, crno kućište za bočne retrovizore, kao i crno okruženje prednjih svetala za maglu. Glavna svetla su jedinstvenog dizajna za GR Sport, sa unutrašnjim crnim detaljima.

Kao standardna oprema dolazi i zatamnjeno zadnje staklo, zajedno za GR oznakom. Za postizanje dodatanog sportskog izgleda moguće je dodati crvene nalepnice na prednji rub branika i gornju liniju donjeg zadnjeg branika.

I u kabini je GR uticaj veoma primetan, tu su GR brendirana sportska prednja sedišta sa crnim Ultrasuede presvlakama sa kontrastnim belim štepovima i umecima. Nakon što vozač pritisne GR dugme za pokretanje oživi multiinformacioni TFT ekran sa GR logom, obećavajući vožnju punu uživanja. Kako biste iskoristili maksimalnu upravljivost automobila, GR Sport opremljen je trokrakim upravljačem malog prečnika, istim onim kao kod GT86.

Sportski stil untrašnjosti je dodatno naglašen crnom oblogom krova i saten-hrom oblogom ručice menjača, kao i kružnim otvorima za vazduh i audio zvučnike postavljene na vrata. Postavljene su i crne GR brendirane patosnice sa srebrnim obrubom.


Ime i prezime
Komentar