Toyota na solarni pogon

03. Oct 2019

Toyota Prius PHV

Toyota Motor Corporation i Sharp Corporation od kraja jula 2019. godine obavljaju ispitivanja  na javnim putevima čiji je cilj procena efikasnosti poboljšanja vožnje i ekonomičnost potrošnje elektrifikovanih automobila opremljenih solarnim akumulatorima visoke efikasnosti.

 

Za potrebe ovog projekta Sharp je modifikovao svoje visoko efikasne solarne baterijske ćelije, koje su prethodno razvijene za kosmički projekat NEDO, kako bi stvorio solarni panel podoban za ugradnju na automobil. Toyota je ovaj panel instalirala na krov, poklopac motora, vrata prtljažnika i druge delove svog  modela  i proizvela demo automobil za ispitivanja na javnim putevima. 

 

Toyota Motors eksperiment sprovodi na modelu plag-in hibrid Prius PHV, ali na solarni pogon koji bi eliminisao potrebu za punjenjem električnih automobila na posebno predviđenim stanicama.

 

Tokom sunčanih dana paneli mogu da proizvedu dovoljno električne energije za vožnju od 56 kilometara.

 

U prtljažniku automobila nalaze se baterije povezane za solarne panele, čime se ukupna težina automobila povećava za oko 80 kilograma.

 

Povećavajući efikasnost solarnog panela i proširivši površinu svog automobila, Toyota je uspela da postigne nominalni efekar proizvodnje električne energije od oko 860 V, što je približno 4,8 puta više u poređenju sa komercijalnim modelom Prius PHV. Pored toga što značajno povećava proizvodnju električne energije, demo automobil koristi sistem koji puni pogonsku bateriju dok je automobil parkiran, a takođe i za vreme vožnje. 

 

Razvoj ovog sistema trebalo bi da dovede do značajnih poboljšanja u radijusu kretanja na električni pogon i potrošnji goriva.

 

Iz Toyote su saopštili da su za ovu ideju inspiraciju pronašli u novim, tankim solarnim panelima za satelite. Projekat finansira japanska vlada.

 

Toyota Prius PHVToyota Prius PHVToyota Prius PHV


Ime i prezime
Komentar