Toyota ostvarila rekordnu dobit

09. May 2018

Koji Kobayashi
Kvartalna dobit japanske automobilske kompanije Toyota Motor Corporation (TMC) uvećana je za 21 odsto, jer su rezanje troškova i procvat prodaje na pojedinim tržištima neutralisali negativne efekte skupih podsticaja koje je kompanija ponudila kupcima u SAD.

Profit Toyote je u periodu januar-mart dostigao 480,8 milijardi jena (4,4 milijarde dolara), što je više u odnosu na 398 milijardi jena iz istog perioda prošle godine, prenosi agencija AP.

Prihodi od kvartalne prodaje porasli su na 7.580 milijardi jena (69 milijardi dolara).

“Odsustvo troškova povezanih sa masovnim opozivom Takatinih vazdušnih jastuka takođe je pomoglo poslovnim rezultatima”, izjavio je Koji Kobayashi, potpredsednik Toyota Motor Corporation.

U protekloj fiskalnoj godini, završenoj u martu ove godine, TCM ostvarila je rekordan profit od 2.490 milijardi jena (23 milijarde dolara), što je za 36 odsto više u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. Istovremeno, prihodi su porasli za šest odsto na 268 milijardi dolara.

Toyota je u protekloj fiskalnoj godini prodala 10,44 miliona automobila u svetu, u odnosu na 10,25 miliona iz prethodne fiskalne godine.

U tekućoj fiskalnoj godini, koja se završava u martu 2019. godine, Toyota Motor Corporation očekuje prodaju od 10,5 miliona automobila.


Ime i prezime
Komentar