Toyota počela da proizvodi Yaris

08. Jul 2020

Toyota Yaris - proizvodnja u Francuskoj

 

Toyota Motor Europe u Francuskoj počela je proizvodnju novog Yarisa svog prvog kompaktnog automobila nastalog na Toyotinoj novoj TNGA platformi

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) juče je pokrenula proizvodnju nove generacije Toyote Yaris u svom proizvodnom pogonu u Valenciennesu u severnoj Francuskoj. Četvrta generacija najprodavanijeg Toyotinog modela u Evropi prvi je kompaktni automobil nastao na platformi Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture -TNGA) GA-B, koja predstavlja osnovu za unapređene dinamičke performanse, poboljšane vozne karakteristike, upravljivost i bezbednost, kao i privlačan izgled.

TMMF postala je četvrta fabrika u Evropi koja je uvela proizvodnju automobila koji koriste platformu TNGA nakon Toyota Motor Manufacturing Turkey (Toyota C-HR i Corolla Sedan), Toyota Motor Manufacturing UK (Corolla Hatchback i Touring Sports) i Toyota Motor Russia (Camry i RAV4). Ovo ulaganje dodatno jača strategiju TME za lokalizaciju proizvodnje i maksimalno korišćenje proizvodnih kapaciteta. Toyotina strategija lokalizacije podjednako obuhvata proizvodnju glavnih sklopova automobila: novi Yaris opremljen je poslednjom generacijom 1,5-litarskog motora TNGA koji se isto tako proizvodi u Evropi - u Toyota Motor Manufacturing Poland.

 

Toyota YarisToyota Yaris

 

Dodatna ulaganja i drugi model na putu

Dodatno ulaganje od 300 miliona evra, što iznosi pola početnog ulaganja TMMF-a, omogućilo je proizvodnju automobila koji koriste platformu TNGA. Svi proizvodni pogoni su osavremenjeni novom opremom i tehnologijom radi bolje ergonomije i kvalitetnijeg rada. Od tih postupaka osavremenjivanja, najveće promene uvedene su u radionice za plastiku koje su proširene za dodatnih 3.500 m2 radi postavljanja novih pogona za ubrizgavanje i bojenje, čime je omogućena vlastita proizvodnja novih plastičnih delova. TMMF očekuje da ukupni broj stalno zaposlenih dostigne 3.600 ljudi do kraja 2020. godine.

Luciano Biondo, predsednik i izvršni direktor TMMF rekao je: „Početak proizvodnje četvrte generacije Yaris označava prvi korak prema našem cilju godišnje proizvodnje od 300.000 automobila. Uz potpuno novi kompaktni SUV, Yaris Cross koji će da budei drugi model na našim proizvodnim linijama, sredinom 2021. godine, na putu smo ostvarenja naših planova. Za proizvodnju Yarisa Cross biće potrebno da se uloži dodatnih 100 miliona evra.”

 

Uvođenje filozofije TNGA u segment kompaktnih automobila po prvi put

Toyota Yaris je u suštini priče o Toyotinom uspehu u Evropi ubirući plodove stalne popularnosti i odlične reputacije zahvaljujući doslednom uvođenju inovacija. Yaris je 2019. godine predstavljao više od 20 odsto Toyotine prodaje u Evropi (224.368 automobila).

 

Toyota YarisToyota Yaris
 
Konstruiran za Evropu, proizvodi se u Evropi

Kao i njegova prva generacija, potpuno novi Yaris odlikuje se potpuno novim, kompaktnim proporcijama koje označavaju njegov karakter „spreman za pokret“, „veliko-malo“ pakiranje s prostranom unutrašnjošću uprkos kompaktnim spoljašnjim dimenzijama i napredna vozna dinamičnost, a sve to zahvaljujući platformi TNGA GA-B. Poslednja, četvrta generacija hibridnog sistema omogućava veći domet na električni pogon, dodatno smanjenje emisije ugljen-dioksida i potrošnje goriva za preko 20 odsto u poređenju s trenutnom generacijom (emisija CO2 85 g/km, a potrošnja goriva 3,7 l/100km – prema WLTP) uz iznenađujuće poboljšanje odziva i voznih karakteristika.

Ovaj automobil je konstruisan da bude najbezbedniji kompaktni automobil na svetu, opremljen najnaprednijim sistemima aktivne i pasivne bezbednosti u segmentu. Ovi sistemi uključuju Toyota Safety Sense (TSS), niz tehnologija aktivne bezbednosti osmišljenih kao pomoć u sprečavanju ili ublažavanju sudara u jako širokom spektru saobrašajnih situacija, kao i prvi srednji vazdušni jastuk na svetu u segmentu kompaktnih automobila.

Proizvodnja u skladu s merama protiv Covid-19

Nakon pet nedelja kontrolisanog prekida proizvodnje u skladu s merama izolacije zbog Covid-19 u Francuskoj, TMMF je 22. aprila nastavio proizvodnju. Početne proizvodne količine su na znatno nižem nivou u poređenju s normalnim poslovanjem, zbog brige o najvažnijem aspektu – održavanju bezbednosti i zdravlja zaposlenih i partnera, kaoi potpunom pridržavanju novih protokola i postupaka održavanja higijene i socijalne distance. Uprava proizvodnih pogona održavaće i dalje budnost i obezbediti na duži rok nastavak sprovođenja mera zaštite i bezbednosti protiv virusa korona.


Ime i prezime
Komentar