Toyota Proace City

17. May 2019

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City

 

 

Praktičan i razigran dizajn


Kompaktni dostavni model, razvijen kroz saradnju s Grupom PSA ojačaće prisustvo Toyote na evropskom tržištu lakih komercijalnih vozila.

Potpuno novi Proace City doživeo je svetsku premijeru na Salonu privrednih vozila 2019. u Birminghamu. Reč je o novoj gami vrlo primenljivih i atraktivnih kompaktnih furgona koja će dodatno ojačati Toyotinu ponudu lakih komercijalnih vozila u Evropi.

Razvijen u saradnji s Grupom PSA, Proace City pridružiće se etabliranom modelu Proace u srednjem segmentu i legendarnom pick-upu Hilux, s kojima će zajedno da gradi Toyotinu zastupljenost na tržištu lakih komercijalnih vozila, takmičeći se u segmentu koji postojano raste i na putu je da 2021. godine dosegne godišnju prodaju od oko 900.000 vozila.

Ovaj novi model savršeno se uklapa u paletu Proace u pogledu veličine i nosivosti. Proace, čija je prodaja pokrenuta 2016. godine, približava se tržišnom udelu od pet posto u segmentu srednjih furgona i na putu je da dosegne prodaju od oko 30.000 primeraka u Evropi 2019. godine.

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City


Performanse i mogućnosti: veličina, prostranost i vozne karakteristike

Paleta Proace City zadovoljiće širok spektar poslovnih potreba, zahvaljujući različitim konfiguracijama teretnog prostora i sedišta, kao i opcija pogonskog sklopa.

Ovaj kompaktni furgon ima dve dužine karoserije – kraću od 4,4 m i dužu od 4,7 m. Obe verzije mogu da imaju tri prednja sedišta, a bokovi mogu da budu zastakljeni ili ne, pri čemu je duga verzija dostupna i s dvostrukom kabinom. Putnička verzija je u ponudi s pet ili sedam sedišta, i u kratkoj i u dugoj varijanti.

Zahvaljujući dimenzijama i paketima Proace City odlikuje se odličnom nosivošću, uz najveću zapreminu teretnog prostora od 3,3 m3 (kratki model) do 4,3 m3 (duga verzija s opcijom Smart Cargo). Značajno je da je ova Toyota jedno od retkih vozila u ovoj klasi u koju mogu da se smeste dve evro palete. Dodavanjem opcionog sistema Smart Cargo postiže se najveća dužina teretnog prostora u klasi, koja iznosi 3,1 m za kratku varijantu, odnosno 3,4 m za dugu, dok je najveća nosivost za Proace City još jedan najbolji podatak u klasi i iznosi tonu (za obe verzije). Za one koji imaju potrebu za transportom još većeg ili težeg tereta, ovaj furgon može da vuče prikolice do 1,5 tone koje se opremljene sopstvenom kočnicom. Mogže da se naruči i asimetrična (ostakljena ili ne), kao i vrata teretnog prostora koja se podižu u vis.

Izbor benzinskih i dizel pogonskih motora nudi raspon snage od 75 do 130 KS, a tu je i izbor ručnih menjača s pet odnosno šest stepena prenosa, kao i osmostepeni automatik.

Paleta Proace City izdašno pokriva zahteve poslovnih i flotnih kupaca u ovom segmentu, u pogledu sposobnosti, raznovrsnosti, performansi i efikasnosti, obezbeđujući ostvarenje svog potencijala radi jačanja Toyotinog položaja na tržištu lakih privrednih vozila.

 

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City


Praktičan i razigran dizajn

Proace City nudi široki izbor konfiguracija unutrašnjosti i tako zadovoljava različite zahteve za smeštaj putnika i tereta.

Ovaj furgon može da ima dva odvojena prednja sedišta ili klupu s tri mesta za sedenje, pri čemu potonja konfiguracija nudi i mogućnost opcije Smart Cargo, poput one na većem modelu Proace. Sistem Smart Cargo koristi preklopno suvozačko sedište i šarke na pregradnom zidu radi pružanja dodatnih 0,4 m3 teretnog prostora i povećavanja najveće dužine tereta za 1,3 m. Središnje suvozačko sedište može da se zakrene čime se dobija praktičan priručni stočić uz dodatnu pregradu ispod sedišta.

U verziji s dvostrukom kabinom, kada drugi red sedišta nije u upotrebi, klupa može da se preklopi, čime se dobija ravna površina, a zatim pomeri pregradni zid prema napred i tako poveća teretni prostor. U pregradnom zidu postoji deo koji može da se otvori radi prevoza dugačkog tereta.

Furgon Proace City može da ima još jedan praktičan detalj za dugačke terete, a to je zadnji deo krova koji se podiže. Pri tom, poprečni nosač može da se optereti do 100 kg.

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City

U celoj kabini (u zavisnosti od verzije) razmeštene su domišljato osmišljene pregrade i prostori, od nosača kovanica i čaša preko većih otvorenih pregrada do fioka ispod sedišta i prostora uklopljenih u krov, vrata i pod. U putničkoj verziji, opcija panoramskog krova može da ima dodatni avionski pregradak u krovu i središnju lučnu „lebdeću“ konstrukciju čija je ukupna zapremina 74 litra, a pristupa im se iz drugog reda sedišta ili iz prtljažnika.

Pristup prtljažniku je jednostavan, čak i kada je vozilo parkirano na skučenom prostoru, zahvaljujući otvaranju zadnjeg stakla, u poklopcu prtljažnika.

Proace City Verso nudi prilagodljivost u rasporedu sedenja putnika, uz opciju tri zasebna sedišta ili deljivu-preklopivu zadnju klupu u odnosu 60:40. I u dugoj i u kratkoj verziji može da se doda treći red sedišta koji je dovoljno velik da se, uz mogućnost pomeranja sedišta, u njemu udobno smeste i odrasle osobe. Kada drugi red ima tri odvojena sedišta, na svakom su ugrađene Isofix kopče za dečija sedišta - još jedna jedinstvena ponuda u klasi. Sva putnička sedišta se potpuno preklapaju, uključujući i suvozačko, radi dobijanja maksimalnog prostora za prevoz tereta i praktičnosti.

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City


Bezbednost, komfor i praktičnost uz vrhunsku opremu

Proace City odlikuje se sjajnim specifikacijama opreme koje uključuju niz funkcija koje pružaju vrhunsku bezbednost, udobno okruženje za vožnju i poboljšane performanse i praktičnost, što važi i za furgon i za putničku varijantu Verso.

Bezbednosne funkcije pružaju visok nivo aktivne bezbednosti odgovarajući na zahteve kupaca u tri različita paketa. Kao standard, uključivaće se sistem preventivne zaštite (Pre-Collision System), čitanje saobraćajnih znakova, funkcija zadržavanja u saobraćajnoj traci, tempomat, kao i „upozorenje za kafu“ koje preporučuje vozaču da napravi pauzu ako je dugo vremena za upravljačem. Opseg opreme povećava se u drugom paketu zahvaljujući automatskim dugim svetlima, upozorenju na zanošenje i proširenom sistemu čitanja saobraćajnih znakova, dok najviši paket opreme tome dodaje i prilagodljivi tempomat i monitor mrtvog ugla. Sve varijante biće opremljene funkcijom eCall za automatsko povezivanje s hitnim službama u slučaju teške nesreće.

Što se tiče multimedije i povezivanja, Proace City opremljen je ekranom od osam inča, osetljivim na dodir, za pristup audio sistemu i funkcijama pametnog telefona, uz MirrorLink, Apple CarPlay (uključujući Siri assistant) i Android Auto (uključujući Google assistant), plus Bluetooth, i USB/Aux-in ulaze. Moguće je i korišćenje navigacije i online funkcija, uključujući i 3D prikaz mapa, glasovne naloge i saobraćajne vesti u stvarnom vremenu (putem TomTom Traffic).

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City

Proace City nudi i virtuelni ekran na kojem su, jasno i na bezbedan način, u nivou pogleda vozača, prikazani ključni podaci u vezi vožnje, kao što su navigacija, ograničenja brzine i bezbednosne funkcije.

Bezbednost i jednostavnost manevrisanja podržava i zadnja kamera koja pruža pogled od 180 stepeni, kao i dinamički prikaz odozgo na prostor iza vozila, kao i statički prikaz koji pokriva još veći prostor (više od 180 stepeni). Monitor mrtvog ugla upozorava vozača na druge učesnike u saobraćaju koji se kreću u njegovom mrtvom uglu, vizuelnim signalom na ekranu audio sistema.

Smart Active Vision pruža još viši nivo pomoći vozaču. Ovaj sistem koristi dve posebne kamere i ekran od pet inča smešten na plafonu radi prenosa jasnog prikaza, u stvarnom vremenu, prostora uz bokove vozila i iza njega - zapravo omogućavajući vozaču da vidi kroz metalne bočne stranice. Moguće je odabrati „dalekovidi“ pogled nazad u kretanju ili mirovanju, ili „kratkovidi“ pogled za vožnju unazad. Prikaz je moguće prebaciti i na mrtav ugao na strani suvozača.

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City

Performanse modela Proace City mogu da se prilagode radi savladavanja različitih uslova vožnje zahvaljujući funkciji Toyota Traction Select. Putem prekidača, vozač može da odabere jedan od sledećih načina rada: Normal, Snow (sneg), Sand (pesak) i All-terrain (sve podloge). Korisnici furgona mogu da kontrolišu svoj teret zahvaljujući funkciji Smart Load Indicator - još jedna jedinstvena funkcija u klasi Proace City - koja upozorava kada teret dostigne 90 odsto najveće dopuštene težine, uključujući upozorenje na tabli s instrumentima kada je premašena najveća nosivost.

Ostale napredne mogućnosti opreme za Proace City uključuju bežični punjač mobilnih telefona, električnu parkirnu kočnicu (jedinstvenu u segmentu), kao i za putničku verziju panoramski krov i sistem pomoći pri parkiranju.

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City


Tehničke karakteristike

 

PROACE CITY VAN

Exterior dimensions (mm)

Short

Long

Overall length

4,403

4,753

Overall width (without mirror/mirrors deployed)

1,848/2,107

Overall height (min./max.)

1,796/1,860

1,812/1,860

Wheelbase

2,785

2,975

Front trackwidth

1,548 - 1,563

1,553

Rear track width

1,568 - 1,577

1,549 - 1,568

Front overhang

892

Rear overhang

726

886

     

Load compartment dimensions (mm)

Short

Long

Floor load length

1,817

2,167

Floor load length (with SmartCargo)

3,090

3,440

Max. load compartment height

1,200 - 1,270

Max. load width between sides

(without/with 1/with 2 doors)

1,733/1,630/1,527

Max. load width between wheel sarches

1,229

Loadsillheight (mini/maxi)

547/625

560/617

Sliding side door height

1,072

Sliding side door width (with/without bulkhead)

641 - 675/675 - 759

Rear door height

1,196

Rear door width (lower section/upper section)

1,241/1,087

     

Load compartment volume

Short

Long

Without SmartCargo (m3)

3.3

3.9

WithSmartCargo (m3)

3.8

4.3

Numberof Euro pallets

2

2

     

Masses and towing (kg)

Short

Long

Payload min./max.

650/1,000

1,000

Max. towing capacity

1,500

1,500

     

Toyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace CityToyota Proace City


Ime i prezime
Komentar