Toyota reklamira GT86 iz kosmosa

24. Oct 2017

Donuts from SpaceFredric AasboPoligon Millbrook, Bedfordshire

Toyota se odlučila za mnogo veći i hrabriji način promocije vrhunskih kvaliteta svog modela GT86 coupe nego što je su ogromni reklamni plakati i zabavne televizijske reklame. Htela je da pošalje poruku vidljivu iz kosmosa.

Tako je svetski pobednik u driftu palio gume na britanskoj drift stazi i „nacrtao“ slavni logo 86 tragovima guma toliko velikim da su vidljivi iz satelita u Zemljinoj orbiti.

Projekat Donuts from Space (Drift iz svemira) snimljen je u kratkom filmu koji je objavljen na Toyotinom YouTube kanalu u Velikoj Britaniji.

Ovde se nije radilo samo o brzoj vožnji automobilom u krug kako bi se razmazale linije po tlu. Zahtevalo je to precizno planiranje, vozača, ekipu za snimanje i tim koji je računao tačno vreme kada će satelit da prođe iznad lokacije kako bi snimio događaj.

Angažovan je Fredric Aasbo, verovatno najbolja osoba za upravljanje i kontrolisanje automobila, inače svetski prvak u takmičenju Formula Drift. Izazovu je pristupio za upravljačem svog Icom Toyota Express Services 86-X, jedinstvenom verzijom modela GT86 za trke, opremljenog 3,4 litarskim rednim šestocilindarskim motorom, koji je pojačan turbo punjačem i tjuniran da razvije do 1.150 konjskih snaga.

„Kad su mi spomenuli ovaj projekat, pomislio sam, „Da li je to moguće?“, a onda, „Do đavola, idemo da pokušamo!“, rekao je. Proizveo je tu sliku na kružnom poligonu za testiranja prečnika 137 m u Millbrooku, Bedfordshire, vozeći u savršenom skladu s dva serijska GT86 automobila.

„Driftovanje podrazumeva kontrolisanje automobila koji je u stvari van kontrole“, objasnio je, „ali ovo je bilo prvi put da sam koristio svoj automobil kao slikarsku četkicu. Bilo je veličanstveno i vrhunac čitave moje godine.“

Produkcijski tim sarađivao je s Airbusom, liderom u oblasti svemirske opreme, kako bi dobio sliku logotipa 86 velike rezolucije iz jednog od njegovih satelita Pleaides, koji kruže svemirom na visini od 800 km iznad zemlje. Stručnjaci iz National Geo Centre pomogli su nam da izračunamo tačno vreme kada će satelit i logo 86 biti savršeno poravnati.

Jedini element koji nismo mogli da kontrolišemo bile su vremenske prilike, ali nakon četiri meseca planiranja, dvodnevno snimanje u avgustu obavljeno je u dobrim uslovima što je omogućilo da se dobiju oštri snimci.

Kako je sniman ovaj kratki film, može da se vidi na: https://youtu.be/lh8eq1aEJNs


Ime i prezime
Komentar