Toyotin dvolitarski motor stiže iz Poljske

18. Nov 2019

Toyota fabrika u Poljskoj
Kako prodaja hibridnih automobila Toyota Motor Europe (TME) konstantno raste, kao i njihovo učešće u ukupnoj prodaji u evropskom regionu - dostigavši 52 odsto „miksa“ u prvoj polovini 2019. godine, japanska kompanija nastavlja da lokalizuje proizvodnju komponenti hibridnih pogonskih sistema na tlu Evrope. Proizvodni program proširen je ulaganjem u fabriku TMMP u mestu Jelcz-Laskowice (Poljska), gde je počela proizvodnja novog benzinskog motora 2.0 TNGA, kojim će se opremati hibridni modeli Toyota Corolla, kao i konvencionalni RAV4.

Savremeni dvolitarski, četvorocilindarski TNGA motor može da komunicira sa e-CVT-om u hibridnim pogonskim sistemima ili da radi samostalno u konvencionalnom pogonu. Ovaj novi Toyota Dynamic Force Engine koji radi u Atkinson ciklusu ima povećan kapacitet, visoku toplotnu efikasnost i rad na nižim temperaturama. Kao rezultat toga, hibridni električni automobil (HEV) postiže izuzetno dobre nivoe NOx, koji su za 91,6 odsto niži od granice Euro 6 za ekvivalentni benzinski automobil.

Nova linija za proizvodnju 2.0 TNGA motora predstavlja ulaganje od oko 90 miliona evra, a izgrađena je u skladu sa Toyotinom novom globalnom arhitekturom i odlikuju je napredna automatizacija, povećane performanse i poboljšana ergonomija za radnike na traci. Do sada su Toyotina ukupna ulaganja u Poljskoj premašila milijardu evra.

Eiji Takeichi, predsednik Toyota Motor Manufacturing Poland: „Menjamo i pripremamo naše fabrike u susret evoluirajućim tržišnim trendovima koji pokazuju porast ugradnje hibridnih električnih pogona niske emisije. Nastavljamo da gradimo evropski centar za hibridne tehnologije, neprestano povećavajući svoj udeo u elektrifikovanoj automobilskoj industriji".
 

 

Toyota Motor Manufacturing Poland  - TMMP 


TMMP poseduje i upravlja s dva proizvodna pogona koji se nalaze u Donjoj Šleziji. Uz proizvodnju e-CVT-a za hibridne automobile s niskom emisijom koji rade sa 1,8-litarskim motorom, fabrika u Walbrzychu proizvodi jednolitarske benzinske motore, kao i manuelne i poluautomatske transmisije. Godišnji proizvodni kapacitet TMMP-a u Walbrzychu iznosi 175.000 e-CVT-a za hibridne sisteme, 285.000 motora i 633.000 prenosnih sistema. 

Fabrika u mestu Jelcz-Laskowice proizvodi benzinske motore zapremine 1,5 litara. 

TMMP snabdeva druge Toyotine fabrike za montažu automobila kojima upravlja Toyota Motor Europe: u Češkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Turskoj i Rusiji. Fabrike koje  snabdeva TMMP izvan Evrope nalaze se u Južnoj Africi i Japanu.

 


Ime i prezime
Komentar