U slavu Fiata 500 iskovan novčić

27. Oct 2017

Fiat 500 kao novčić od pet evraFiat 500 kao novčić od pet evra


Državna kovnica Italije (Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato) izdala je novu kovanicu ograničene serije koji proslavlja istorijat poznatog modela Fiat 500 na šezdesetogodišnjicu ovog modela. Novčić, koji je danas predstavilo Ministarstvo privrede i finansija Italije vredi pet evra, a dizajnirala ga je vrhunski bakrorezac Klaudija Momoni (Claudia Momoni). Biće iskovano ukupno 4.000 novčića, ali oni neće biti pušteni u opticaj, što će ih učiniti pravim blagom za kolekcionare. Kovanica može da se otkupi putem prodajnih kanala Istituto del Poligrafico e della Zecca po ceni od 40 evra.

Lice kovanice prikazuje model Fiat 500 iz 1957. godine kao i današnji model, okružene rečima „Republika Italija“. Poleđina pokazuje karakteristični profil klasičnog modela 500 sa datumima 1957. i 2017. - godinu kada je Fiat 500 proizveden i godinu u kojoj je iskovana - kao i vrednost koja iznosi pet evra.

Ovo pravo minijaturno umetničko delo koje proslavlja ostvarenje velikog sna mobilnosti i slobode – takođe nosi inicijal „R“, što označava da je iskovan u Rimu, uz ime bakroresca pored logotipa modela Fiat 500 u stilu originalnih reklamnih postera.

Ova kovanica samo je još jedan deo dugog niza proslava povodom šezdesetog rođendana modela Fiat 500 i stiže nakon važnog institucionalnog događaja, pokretanja prigodne poštanske markice od strane Pošte Italije.

Svetski značaj modela 500 i njegova reputacija pravog simbola dizajna takođe je prepoznat kada je uvršten u stalnu postavku Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.


Tokom svoje šezdesetogodišnje istorije, Fiat 500 unapredio je svakodnevni život miliona ljudi. Njegova proizvodnja bila je važan deo posleratnog oporavka Italije i taj automobil postavio je naciju na četiri točka, pre nego što je počeo da se izvozi širom sveta. Danas, 80 odsto svih modela 500 prodato je van Italije i on je jedan od najprodavanijih modela u Evropi, prvi u osam zemalja i među prvih šest u tri zemlje.


Ime i prezime
Komentar