Ubuduće samo električni Smart

17. Sep 2019

Smart EQ fortwo cabrio

Poslednja edicija Smarta pod nazivom Final Collector's Edition, koju pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem, predstavljena u maju, označila je kraj jedne i početak nove ere za ovu automobilsku marku. Daimler, većinski vlasnik Smarta, dogovorio se sa kineskim proizvođačem Geely da u budućnosti sarađuju kroz novi brend.

 

Do tada, Mercedes-Benz predstavio je osveženi ForTwo i ForFour, koji u nazivu imaju prefiks EQ što ukazuje da se radi o električnim modelima. Facelift inspirisan je Forease i Forease+ konceptima sa redizajniranim full LED svetlima i novim igledom maske na kojoj se više ne nalazi znak Smarta već je on prebačen na donji deo poklopca motora.

 

Smart je značajno unapredio i redizajnirao svetla romboidnim dizajnom kućišta koja se savršeno uklapaju u neobavezni karakter Smartovih modela. U ponudi su i nove boje, a to su Carmine crvena i Gold bež nijanse za For Two. ForFour je dobio Ice belu i Steel plavu boju.

 

Premda je električni, Smart je zadržao filozofiju koju je primenjivao i kada su ga pokretali motori sa unutrašnjim sagorevanjem. ForTwo i ForFour koriste male elektromotore čija snaga iznosi 80 KS uz obrtni moment od 160 Nm. Od 0 do 100 km/h, ForTwo ubrzava za 11,6 sekundi, a ForFour za 12,7 sekundi. ForTwo imaće  kabriolet verziju koja do 100 km/h ubrzava za 11,9 sekundi. Sva tri modela postižu maksimalnu brzinu od 130 km/h.


Ime i prezime
Komentar