Unapređen Audi Q3

08. Nov 2014

Audi Q3Audi Q3Audi Q3Audi Q3

Od predstavljanja u jesen 2011. godine, model Q3 je jedan od najuspešnijih modela porodice Audi. S obzirom da proizvođač iz Ingolštata poboljšava i uspešne modele tako su i Audi Q3 i RS Q3 modeli ne samo redizajnirani nego i unapređeni nizom tehničkih inovacija.

Tri TFSI i tri TDI clean diesel četverocilindarska motora imaju veću snagu, u kombinaciji sa smanjenom potrošnjom goriva. Emisije CO2 smanjene su za oko 17 odsto. Njihova zapremina iznosi 1,4 ili 2,0 litre i razvijaju snagu između 120 KS i 220 KS. Svi motori imaju turbo punjač i direktno ubrizgavanje goriva i ispunjavaju Euro 6 standard o emisiji izduvnih gasova. Smanjenju potrošnje i emisije CO2 doprinela je Audijeva tehnologija delomičnog isključivanja cilindara. Zahvaljujući svojoj efikasnosti, 1.4 TFSI i 2.0 TDI motori nose oznaku “Audi ultra”.

Premium karakter redizajniranog modela Audi Q3 vidljiv je na prvi pogled. Audijevi dizajneri usavršili su detalje kupeovskih linija s karakterističnim zaobljenim zadnjim krajem. Dominantne vodoravne linije napred i pozadi naglašavaju širinu automobila i modelu Q3 omogućavaju markantnu pojavu.

Redizajnirana Singleframe rešetka u potpunosti definše prednji kraj automobila. U vrhu ponude dva nova Q3 paketa opreme Design i Sport nalaze se S line paket, S line exterieur paket, Audi exclusive design paket i Audi exclusive design exterieur paket.

Redizajnirane prednje svetlosne grupe serijski su opremljene Xenon plus tehnologijom i LED dnevnim svetlima. Prednja LED svetla posebno su snažna i energetski efikasna. Audi ih nudi u kombinaciji s dinamičkim pokazivačima pravca integrisanim u nova LED zadnja svetla. Ovi intuitivni pokazivači pravca sekvencijalno se pale iznutra prema napolje u pravcu u kojem vozač želi da skrene.

Osnovni model novog Audi Q3 ima masu (bez vozača) od 1.385 kilograma. Dimenzije ovog kompaktnog SUV modela ostale su skoro nepromenjene. Dugačak je 4,39 metara, širok 1,85 metara i visok 1,59 metara. Međuosovinsko rastojanje je 2,60 metara, isto kao što je bilo i do sada.

Istovremeno redizajniran je i model Audi RS Q3. Ovaj kompaktni SUV visokih performansi sada je još dinamičniji nego pre. Njegov 2,5-litarski, petocilindarski motor sada razvija snagu od 340 KS i obrtni moment od 450 Nm. Također sada zadovoljava Euro 6 standard. Ovaj top model linije Q3 ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,8 sekundi, i nastavlja sve do elektronski ograničene brzine od 250 km/h. RS izduvni sistem s podesivom klapnom, doprinosi prepoznatljivom zvuku ovog motora.

Sedmostepeni S tronic menjač, koji snagu prenosi na quattro pogonski sklop preko hidraulične višelamelne spojnice (5. generacija), takođe je redizajniran kako bi se postigle još brže promene stepena prenosa. Niži stepeni prenosa su kratki za sportski odziv na gas, dok je sedmi stepen produžen radi uštede goriva.

Razni dizajnerski detalji ilustruju specijalni status ovog dinamičnog modela iz vrha ponude. Spolja su posebno uočljivi prepoznatljivi branici. U unutrašnjosti dominira crna boja. Sportska sedišta mogu da budu presvučena Feinnappa kožom, crvene kazaljke instrumenata prolaze preko sivih brojeva, a putni računar nudi specijalni RS meni sa štopericom i prikazom temperature ulja i pritiska turbo punjača.

Prodaja redizajniranog modela Q3, koji Audi proizvodi u fabrici Martorell u okolini Barcelone u Španiji, započeti će u februaru 2015. godine.

 

Audi Q3 - tehnička unapređenja


Ime i prezime
Komentar