Uspostavlja se evropska mreža brzih punjača

16. May 2018

Ionity punjači za električne automobile
Neki od najvećih evropskih proizvođača automobila žele da poboljšaju korišćenje električnih automobila i da podstaknu njihovu prodaju uspostavljanjem mreže stanica za brzo punjenje baterija ovih automobila na putevima. Njihova je ideja da se omogući vozačima da priključe automobil na punjač, pune nekoliko minuta umesto nekoliko sati i da nastave put.

Cilj je da se takva mreža uspostavi od Norveške do juga Italija i od Portugalije do Poljske.

Za proizvođače automobila, među kojima su Folkswagen, BMW, Daimler i Ford, ovaj projekat je od esencijalnog značaja. Njihovo zajedničko ulaganje, firma Ionity, namerava da blagovremeno postavi mrežu kako bi bila na usluzi vlasnicima modela generacije električnih automobila koja na tržište stiže sledeće godine. Takođe, žele da povrate deo tržišta luksuznih električnih automobila od Tesle, koji već ima postavljenu sopstvenu mrežu punjača.

Osnovna ideja je da se električni automobili odvoje od stereotipa po kojem se polako pune preko noći, u garažama i koriste se za kratke lokalne vožnje.

Ionity je prvu stanicu za punjenje električnih automobila otvorio 17. aprila na autoputu u Nemačkoj kod gradaa Nidercisen. Korišćenje tog i još pet brzih punjača biće do 31. maja besplatno, a kasnije će se struja naplaćivati. Plan kompanije je da se električna energija dobija iz obnovljivih izvora.

Kompanija Ionity sklopila je ugovore za oko 300 lokacija, a prosečna razdaljina između njih biće oko 120 kilometara.

Kompanija Tesla pokazala je da infrastruktura za punjenje baterija električnih automobila doprinosi njihovoj prodaji. Tesla samo u Evropi ima 1.229 stanica sa 9.623 brza punjača. Međutim, Teslin punjač je jedinstven dok Ionity koristi standardizovani, evropski punjač.

Ionity računa na snagu svojih punjača od 350 kW, što je tri puta više od Teslinih. Trenutno nijedan električni automobil ne može u potpunosti da iskoristi toliku snagu, ali Porsche za narednu godinu planira sportski model koji bi nakon 15-minutnog punjenja baterija mogao da pređe 400 kilometara.


Ime i prezime
Komentar