Volvo XC90

22. Apr 2015

Volvo XC90Volvo XC90


Volvo XC90  svojim pojavljivanjem na tržištu najavio je novi pravac kojim će ovaj švedski proizvođač da ide u budućnosti. Sasvim je sigurno da je ovaj model jedan od najvažnijih automobila Volvoa s obzirom kako će od njegovog uspeha u mnogome da zavisi i uspeh čitavog brenda čiji je vlasnik kineski Geely.

Iako pod "budnim kineskim okom", novi je XC90 u potpunosti razvijen u Švedskoj od strane stručnjaka Volvoa koji su novi model opremili prema pravilu "za svakoga ponešto".  Iako je iz Volvoa mesecima pre zvanične premjiere stizalo mnoštvo informacija, fotografija i teasera, podižući pažnju javnosti, krajnji rezultat je samo dalja evolucija dizajna prethodnika, što ne umanjuje činjenicu da novi XC90 nudi rafiniranost linija i eleganciju kakva se teško nalazi u ovom segmentu. Od važnijih detalja posebno ise stiču LED svetla za dnevnu vožnju koja u Volvou nazivaju Thorovim čekićem, a tu je i nova velika hromirana maska s vertikalnim dvostrukim lajsnama. Nadalje, svetla za maglu su pozicionirana nisko u prednji branik, dok veći hromirani detalji prednjem kraju daju tzv. "upscale look". Bočne linije su čiste i jednostavne, dok zadnji kraj donosi moderniju interpretaciju lako prepoznatljivih svetala. Tu je i krovni spojler, a o kojoj se verziji radi, pored oznake modela, govoriće i različiti krajevi dvostrukih uzduvnih cevi koje će da budu okrugle ili četvrtaste. Za ljubitelje robusnijeg izgleda, Volvo nudi i dodatnu zaštitu lukova blatobrana, branika i pragova proizvedene od tamne plastike.

U unutrašnjosti vlada karakteristični minimalizam, naročito na prednjoj konzoli koja je lišena nepotrebnih prekidača i kojom dominira veliki ekran osetljiv na dodir koji čini središnji deo infotainment sistema. U putnički prostor Volvoa XC90 može da se smesti do sedam osoba u tri reda sedišta s tim da je treći red namenjen prvenstveno deci. O kvalitetu ugrađenih materijala i završnoj obradi kao i uvek kada su u pitanju automobili švedskog proizvođača - samo superlativi. Međutim, u ovom slučaju mora da se kaže da je ovo najluksuzniji enterijer jednog Volvoa ikada, a sasvim sigurno i jedan od najbezbednijih. Naime, novi XC90 "pretrpan" je bezbednosnom opremom kao što je na primer sistem automatskog kočenja, prepoznavanja saobraćajne trake i prepreka, sistem upozorenja vozača za zadržavanje saobraćajne trake, prepoznavanja saobraćajnih znakova, kontrola tzv. mrtvog ugla, pomoć pri vožnji u koloni, prepoznavanja pešaka u mraku...

Kad je reč o motorima koji su u ponudi, u Volvou navode da je novi XC90 "najsnažniji i najčistiji SUV na svetu" zahvaljujući novoj liniji 4-cilindarskih motora sa oznakom E-Drive. To su benzinski motori T6 koji razvija snagu od 320 KS i obrtni moment od 400 Nm i dizel D5 od 225 KS i 470 Nm, dok je posebna priča plug-in hibridna verzija sa oznakom T8 čija je ukupna snaga 405 KS.

 

Volvo XC90Volvo XC90


Ime i prezime
Komentar