Nova generacija Mercedes-Benz GLC

27. Feb 2019

Mercedes-Benz GLCMercedes-Benz GLC

Sloboda u svom najlepšem obliku – je izjava iza koje je GLC stajao od svog pojavljivanja na tržištu u jesen 2015. godine. Kao i njegov prethodnik, ovaj SUV model kombinuje izuzetne off-road sposobnosti sa prostranošću, praktičnošću i komforom. Uz sve ovo najnovija generacija dodaje u spisak opreme pionirske tehnologije, prepoznatljiv dizajn, povezivost i vrhunski sistem infotainment-a. Samim tim GLC još jednom demonstrira kako se elegantno i bez napora mogu prepoznatljivi brendovi bezbednosti i inteligentne prilagodljivosti kombinovati kako bi se ostvario veliki uspeh. Rezultat je SUV koji postavlja nove standarde, kako na putu tako i van njega. Uz svoj jedinstven izgled, novi koncept upravljanja, inovativni pomoćni sistemi u vožnji kao i novi motori, GLC nudi najbolje iz sveta Mercedes-Benz.

Spoljašnji izgled privlači pažnju sportskom pojavom. Snažne izvajane površine i detalji koji izdvajaju kao što su hrom elementi, koji se sada prolaze od prednjeg dela ka zadnjem u standardnoj verziji, redizajnirana glavna svetla i maska hladnjaka sa jakim konturama obezbeđuju off-road karakter.

Unutrašnjost kombinuje luksuz i lakoću korišćenja na beskompromisan način: Izrada je na izuzetno visokom nivou dok infotainment sistem ima još veći ekran osetljiv na dodir. Uz to najnovija generacija MBUX - Mercedes-Benz User Experience multimedijalnog Sistema impresionira svojim intuitivnim i raznovrsnim opcijama upravljanja kao što su dodir, gestovna kontrola i optimizovani sistem komandovanja glasom. Pomoćni sistemi za vožnju su prošireni u značajnoj meri i kompletirani su funkcijama kao što je upozorenje na mrtav ugao prilikom izlaska iz automobila, funkcija formiranja koridora za prolaz hitnih službi kao i funkcija hitnog zaustavljanja u slučaju zastoja na putu. Takođe, tu je i novi pomoćni sistem za manevrisanje prikolicom (Trailer Manoeuvring Assist), koji pruža pomoć prilikom manevrisanja pogotovo pri hodom unazad.

Za uvođenje na tržište sredinom 2019-te, GLC biće opremljen novim benzinskim i dizel motorima najnovije generacije Mercedes-Benz-a uz još veću snagu i veću efikasnost – više novih verzija motora dolazi kasnije tokom godine.

Najvažnija unapređenja na GLC-u:
•    MBUX – Inovativna telematika: Kombinacija multimedijalnih ekrana osetljivih na dodir, navigacije sa proširenom realnošću, inteligentnog glasovnog komandovanja preko tastera Linguatronic-a ili korišćenjem ključne reči "Hey Mercedes“, povezivost i korisnički interfejs sada dovode GLC na najviši tehnološki standard.
•    Pogonski sistem: GLC će biti opremljen sa sledećom generacijom motora sa 4 cilindra i dizel motorima veće snage sa značajno nižom potrošnjom – kod benzinskih motora zahvaljujući novom 48-voltnom mrežnom sistemu u motornom prostoru sa kaišem gonjenim starter-generatorom.
•    Unapređeni pomoćni sistemi za vožnju: Aktivna kontrola razdaljine i brzine kretanja Distronic i Active Steer Assist pružaju još komforniju podršku vozaču kako bi održao bezbedno rastojanje i upravljanje. Brzina se podešava automatski ispred krivina i raskrsnica. Active Steer Assist pomaže u formiranju koridora za hitne službe i tokom promene kolovozne trake.
Rizik od potencijalnih sudara može biti smanjen zahvaljujući funkciji Active Brake Assist putem autonomnog kočenja ukoliko vozač ne obraća pažnju na prepreku.

Spoljašnji dizajn: upečatljiva pojava


Modernizam, snaga i svestranost: to je ono što GLC predstavlja. Dizajn idiom GLC-a prati filozofiju dizajna senzualne čistote i predstavlja pažljivo zamišljenu međusobnu igru estetike, agilnosti i inteligencije. Pojava GLC-a je sportskija sveukupno, sa hromiranim elementima koji se protežu od prednjeg dela ka zadnjem u standardnoj opremi. Upečatljive linije, snažne izvajane površine i upečatljivi detalji obezbeđuju jak off-road karakter. Prednji deo odaje utisak emocija, prisutnosti i dominacije već na prvi pogled. Poruka koju ostavlja dizajn je posebno upečatljiva zahvaljujući standardnim LED High-Performance glavnim svetlima sa dnevnim svetlima u obliku baklje, kao i u veoma snažnim konturama maske hladnjaka sa dinamički oblikovanim dvostrukim lamelama i dijamantskom šarom. Dostupne boje sada uključuju i grafitno sivu boju – sa četiri priljubljena aerodinamička točka prečnika od 17 do 19 inča kao i pneumatici sa optimizovanim otporom kotrljanja kao još jedna novost na ovom modelu.

 

Mercedes-Benz GLCMercedes-Benz GLCDizajn unutrašnjosti: Inteligencija se upoznaje sa ergonomijom


Rafinisani materijali, precizna izrada i tečni oblici – to je ono što karakteriše unutrašnjost GLC-a. Unutrašnjost karakterišu površine koje teku u kombinaciji sa jasnim linijama i neodoljivim proporcijama. Unutrašnjost linije opreme Base Line poseduje crni finish. Centralnu konzolu karakterišu elegantni ukrasni detalji, koji su dostupni u pijano lak verziji Ili u dve nove verzije drvenih ukrasnih lajsni – jasen otvorenih pora i kesten. Ukrasni detalji centralne konzole izrađeni od furnira plemenitog drveta.

Multifunkcionalni upravljač je dostupan u dve verzije i u potpunosti je redizajniran. Nekadašnji dizajn kraka je sada još sportskiji. Kao dodatak uloga upravljača u radu Active Distance Assist Distronic kao i Touch Control testeri za kontrolu KOMBI instrumenta i kontrolu multimedijalnog Sistema kao i akustički feedback signal jasno šalju signal o orijentisanosti na budućnost.

Ekran osetljiv na dodir omogućava korišćenje telematskih funkcija preko jednog ili višestrukog dodira, takozvanog komandovanja sa višestrukim dodirom, na multifunkcionalnom touchpad-u na centralnoj konzoli. Ovaj uređaj služi kao alternativa glasovnom komandovanju i omogućava i unos slova, brojeva i specijalnih znakova putem prepoznavanja rukopisa. Površina touchpad-a ne samo da pruža jasan haptički već pruža i jasan akustički feedback.

MBUX: intuitivno korišćenje


Dobro omišljen, komforan – ovo su bile osnovne smernice kojima se upravljalo prilikom unapređenja upravljanja i koncepta prikaza u GLC-u. Fokus je stavljen na interakciju sa automobilom i njegovim funkcijama kroz gestove, dodir ili glasovnu komandu. Ovo je omogućeno najnovijom generacijom telematike poznatog Mercedes-Benz User Experience-a (MBUX), koju karakteriše intuitivna logika i veliki opseg komandnih opcija. Sveukupno gledano postavljaju se novi standardi mogućnošću interakcije između touchscreen ekrana, navigacije sa proširenom realnošću, inteligentne glasovne komande i interfejsa za korisnika.


Postoji ukupno pet mogućnosti za interakciju sa infotainment sistemom na GLC-u:
•    Preko komandovanja dodirom na multimedijalnom ekranu u centralnom delu
•    Korišćenjem Touch Control taster na multifunkcionalnom upravljaču
•    Preko multifunkcionalnog touchpad-a  na centralnoj konzoli
•    Korišćenjem gestovnog komandovanja pomoću funkcije interior assistant
•    Pomoću glasovne komande, bilo preko aktivacije tasterom ili ključnom rečju "Hey Mercedes“.
 
Nova gama motora: snažna efikasnost

GLC biće opremljen novom generacijom motora sa četiri cilindra benzinskog i dizel tipa. Najvažnija karakteristika dvo-litarskog motora M264 iz Mercedes-Benz-a je povećana snaga uz značajno manji nivo potrošnje goriva. Kod modela  GLC 200 i GLC 300, motor M 264 zamenjuje stari motor sa četiri cilindra M274 dok kada su u pitanju dizel agregati motor OM 654 zamenjuje prethodni OM 651.

Nova generacija motora je od velike važnosti za smanjenje CO2 emisije i sa sistematskim unapređenjem po pitanju smanjenja potrošnje. Glavna tehnološka komponenta u ovome je CAMTRONIC varijabilna kontrola ventila motora, kojom se zagreva izduvni sistem bez povećanja potrošnje, uz to turbopunjač sa dvostrukim kolom i dodatni 48-voltni mrežni sistem motora sa remenom gonjenim starter-generatorom. Kombinacija 48-voltne mreže sa remenom pogonjenim starter-generatorom povećava agilnost automobila, poboljšava komforne karakteristike- i značajno smanjuje potrošnju goriva. Ovoje omogućeno tako što su omogućene hibridne funkcije kao što su "povraćaj energije (energy recovery)" "dodatna snaga (boost)“ i "režim jedrenja (sailing mode)“ i sve to bez visokovoltnih komponenti – specifičnije, omogućena je dodatna snaga i povraćaj do 10 kW energije (u oblasti do 2500 obrtaja) i rad u režimu jedrenja kada je motor isključen.

Striktniji zahtevi i niže vrednosti granica izduvne emisije – dizel motor OM 654 je dizajniran tako da je u fokusu bilo dalje smanjenje potrošnje i emisije kao i smanjenje operativnih troškova uz istovremeno povećanje snage motora.

Najvažnije komponente Sistema za obradu izduvnih gasova su direktno montirane na sam motor kako bi se efikasno smanjila emisija. Uz ovo ugrađene su mere za poboljšanje izolacije i poboljšani premazi za SCR tehnologiju (Selective Catalytic Reduction) čime se ostvaruje dodatno umanjenje emisije izduvnih gasova. Kako bi se smanjio nivo azotnih oksida na velikim opterećenjima motor OM 654 je opremljen dodatnim podnim SCR katalizatorom. Kao rezultat ovaj motor već danas ispunjava RDE (Real Drive Emissions) zahteve.

Motor OM 654 je dizel motor sa četiri cilindra i kombinovan je sa 4MATIC pogonom na sve točkove i 9G-TRONIC automatski menjač koji omogućava kako dinamičan tako i ekonomičan način vožnje.

Snaga. Pogonjena posvećenošću

Nova generacija GLC-a označava početak novog poglavlja u istinskoj priči o uspehu:  model se prodavao značajno bolje od svog prethodnika već u prvoj godini uvođenja na tržište. Trenutno, Mercedes-Benz ostvaruje veoma zapaženo i uspešno mesto u SUV segment sa čak sedam modela (GLA, GLC, GLC Coupé, GLE, GLE Coupé, GLS, G-Klasa). Nema nikakve sumnje: SUV vozila imaju su odigrala važnu ulogu u okviru Brenda i njegovog dosadašnjeg uspeha. Više od pet miliona SUV vozila Mercedes-Benz su isporučena strankama širom sveta do današnjeg dana.


Ime i prezime
Komentar