Automobil inspirisan Avatarom

06. Oct 2020

Mercedes-Benz Vision AVTRMercedes-Benz Vision AVTRMercedes-Benz Vision AVTR

 

Mercedes-Benz je pokazao prave fotografije svog prototipa električnog automobila Vision AVTR, čiji je dizajn nadahnut filmom Avatar.

 

Nemački proizvođač automobila Daimler predstavio je koncept početkom ove godine, ali o njemu uglavnom mediji nisu ništa objavljivali, jer se činilo da je futuristički automobil daleko od toga da počne da se proizvodi.

 

Mercedes-Benz je, međutim, sada predstavio prave snimke vožnje prototipa futurističkog električnog automobila.

 

Ideja za Vision AVTR inspirisana je filmom Avatar i idejom da se vozač “sjedini” sa svojim automobilom, rekli su iz kompanije. Vozač upravlja električnim automobilom bez uobičajenog upravljača, samo pulsirajućim senzorom koji se nalazi na središnjoj konzoli.

 

Više je nego očigledno da takav automobil danas još ne može legalno da se vozi javnim putevima, ali Mercedes-Benz se priprema za budućnost.

 

Umesto uobičajenog upravljača, višenamenski upravljački element na središnjoj konzoli omogućava kombinaciju čoveka i mašine. Rukom na upravljačkoj jedinici unutrašnjost oživljava i automobil prepoznaje vozača po otkucajima srca i disanju.

 

Što se tiče pogonskog sklopa, Mercedes-Benz navodi da se automobil napaja “revolucionarnom baterijskom tehnologijom koja se zasniva na organskoj ćelijskoj hemiji na bazi grafena.

 

 


Ime i prezime
Komentar