Mercedes EQS dizajniran za sva čula

30. Mar 2021

Mercedes EQSMercedes EQSMercedes EQS

   

EQS je potpuno elektična luksuzna limuzina brenda Mercedes. Na taj način, Mercedes-EQ redefiniše ovaj segment automobila. EQS je tako prvi model zasnovan na modularnoj arhitekturi vozila za luksuzne električne automobile. Spajajući tehnologiju, dizajn, funkcionalnost i povezanost, EQS oduševljava i vozače i putnike. Cd vrednošu koja kreće od 0,20, postavlja se novi aerodinamični standard za proizvodnju automobila. Podržan veštačkom inteligencijom (AI), olakšava se svakodnevni život u mnogim oblastima. EQS će da se proizvodi zajedno sa S-Klasom i Mercedes-Maybach S-Klasom u poptuno “karbon-neutralnoj” Fabrici 56 u Sindelfingenu, najmodernijem pogonu za proizvodnju automobila brenda Mercedes-Benz. Baterijski sistemi se proizvode u obližnjem mestu Unterturkheim, u delu fabrike Hedelfingen. EQS biće predstavljen u Evropi ovog avgusta.

 

EQS može da se doživi gotovo svim čulima. Ovaj potpuno električni model vrhunskog ranga predstavlja novu dimenziju u estetici i luksuzu. U isto vreme, EQS svedoči o strasnoj posvećenosti svojih programera i dizajnera električnoj mobilnosti.

 

Mercedes-Benz menadžement o modelu EQS

 

"Mi u Mercedesu težimo ničem manjem nego liderstvu na polju elektične mobilnosti i digitalizacije kroz inteligentnu strategiju platforme i pristupu zasnovanom na softveru. Novi EQS to pokazuje: sledimo sopstveni Mercedes put nudeći kupcima visoko efikasno, električno i luksuzno iskustvo našim električnim automobilima." - Markus Schafer, član borda menadžemeta kompanija Daimler AG i COO of Mercedes-Benz Cars

 

"Našim EQS modelom, kreirali smo potpuno novu, buduću generaciju luksuznih automobila. Sledeći naš stil definisan kao “sensusal purity”, mi stvaramo želju, kombinujući prelepu zavodljivu skulpturu najnaprednijih proporcija. Ključne karakteristike poput dizajna jednim lukom i holistički integrisanog, veoma ublaženog glatkog stila – to je ono što daje EQS-u sportski i progresivni izgled. To je ono što ga izdvaja od bilo kojeg drugog automobila koji smo ikad stvorili - to je ono što čini naš EQS tako izvanrednim." - Gorden Wagener, direktor dizajna Daimler Grupe.

 

Mercedes EQSMercedes EQS

 

Može se doživeti svim ljudskim čulima

 

Videti, čuti, mirisati, osetiti i okusiti, to su klasična ljudska čula. Novi EQS deluje na prva četiri na mnogo načina:

 

1. Vizuelna percepcija: preko 100 miliona ćelija čepića i štapića locirani su u mrežnjači ljudskog oka. Ovi senzorne ćelije omogućavaju nam da vidimo, na primer, karakterstike EQS-a koje su revolucionarne za luksuzne automobile, kao što je dizajn kabine napred ili kupe linije sa jednim lukom. Ovo na prvi pogled jasno razlikuje EQS od automobila sa konvencionalnim SUS pogonom, a dalje je naglašeno crnom pločastom maskom i dizajnom.

 

Dizajneri su imali misiju i priliku da kroče potpuno novim putem u oblikovanju enterijera. Iskoristili su ovu slobodu: MBUX Hyperscreen je jedna od novina u novom EQS modelu. Udubljeni ekran pruža se ispred putnika od levog do desnog A-stuba poput okeanskog talasa. Pored same veličine, visokokvalitetni, detaljni dizajn takođe garantuje “wau” efekat. MBUX Hyperscreen intergisan je u instrument tablu na minimalistički način. Okružuju ga samo tanki srebrni, okvir u senci, uska traka ventilacionog otvora i uski kožni okvir. Traka ventilacionog otvora proteže se celom dužinom na vrhu i istovremeno je veoma tanka. Ove ektremne proporcije, zajedno sa staklenim talasom MBUX Hyperscreen-a, stvaraju avangardnu arhitekturu kokpita. Miran i jasan dizajn panela vrata pozajmljuju se iz dizajna enterijera modernih životnih prostora. Avangardni, kao i tradicionalni materijali i boje daju unutrašnjosti posebnu atmosferu. Još jedna vizuelna karaktersitika je head-up displej sa sadržajem proširene stvarnosti.

 

2. Audio percepcija: ljudi zvučne talase percipiraju ušima. Utisak slušanja EQS-a kreće se od udobne tišine do interaktvnog zvučnog iskustva. Holističkom produkcijom zvuka, Mercedes stručnjaci za zvuk učinili su da se paradigma preusmeri sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na akustički osetljiv električni automobil. EQS dolazi iz fabrike sa dva zvučna okruženja: Srebrni Talas i Živopisni Tok. Oni mogu da se odaberu ili isključe kao zvučni doživljaj na centralnom displeju. Vozača i putnike zvučno pozdravljaju kada se približavaju automobilu i kada ulaze. Odgovarajući zvuk aure takođe prati izlazak i zaključavanje EQS-a. Opcioni zvuk vožnje, koji reprodukuju zvučnici u unutrašnjosti, takođe je deo odgovarajućeg zvučne kulise. Novi programi Energizing Nature, deo sistema Energizing Comfort, takođe nude impresivno realistično iskustvo slušanja. Umirujući zvuci, Forest Glade, Sounds of the Sea i Summer Rain, kreirani su u saradnji sa Gordonom Hemptonom, akustičarem prirode. Usluge striminga još su jedna aleternativa novoj tišini i interaktivnom zvuku vožnje u automobilu: uslugom Online Music, Mercedes-Benz je intergisao sve glavne usluge strimovanja muzike u MBUX sistem za zabavu.

 

3. Olfaktorna percepcija: dok dišemo, mirisi se konstantno opažaju. Dva sistema prijavljuju mirise mozgu nezavisno jedan od drugog: milioni receptora u nosnoj sluznici i krajevima trigeminalnog nerva. EQS ima nešto protiv neprijatnih mirisa: njegov veliki HEPA filter (High Efficiency Particulate Air) vrlo efikasno čisti spoljni vazduh od fine prašine, čestica i polena. Specijalni aktivni ugalj u HEPA filteru i filteru kabine, takođe filtrira sumpor-dioksid i azotne okside, kao i mirise. U HEPA filteru koristi se oko 600 grama aktivnog uglja. Površina filtracije odgovara površini od oko 150 fudbalskih terena.

 

Aktivno parfimisanje EQS-a deo je paktea Air-Balance. Novi miris sastavljen je za novi vrhunski električni model: No.6 MOOD Linen.

 

4. Haptička percepcija: koža je najveći čovekov čulni organ. Pomoću nje osećamo, na primer, da li su stvari meke ili tvrde, tople ili hladne, mokre ili suve. U unutrašnjosti EQS-a može mnogo toga da se oseti: lepršave kožne površine sa složenim šavovima ili dinamičnom perforacijom, moderna fina struktura Neotex-a, koja kombinuje izled nubuk kože i visokotehnološkog neoprena, ukrasni elementi od pravog drveta. Centralni i putnički displej MBUX Hyperscreen-a takođe nude povratne informacije. Ako prst dodirne određene tačke ekrana osetljivog na dodir, korisnik na glatkoj površini oseti impulse koji ostavljaju utisak mehaničkog prekidača. Još jedno operativno pomagalo je takozvana povratna sprega oba ekrana. Različiti nivoi pritisaka na staklo menjaju odziv. Na primer, MBUX zatim prelazi na drugi nivo menija. Konačno, do deset različitih programa masaže mogu da se aktiviraju. Koristeći vibracione motore u sedištima, takođe može da se pojača efekat opuštajuće masaže toplotom po principu vrućeg kamena. U tu svrhu, grejanje sedišta kombinuje se sa vazdušnim komorama na naduvavanje višekonturnih sedišta.

 

Sposoban za učenje zahvaljujući veštačkoj inteligenciji (AI)

 

EQS nije samo automobil koji privlači (skoro) sva ljudska čula. Kao izuzetno inteligentan automobil, EQS i sam ima čula. U zavisnosti od opreme, do 350 senzora različitih vrsta koriste se kao senzorni organi u svim delovima automobila. Oni mere razdaljine, brzine i ubrzanja, uslove osvetljenja, padavine i temperature, zauzetost sedišta kao i kretanje vozačevih kapaka, ali i govor putnika. Ove informacije obrađuju kontrolne jedinice koje, upravljane algoritmima, donose odluke brzinom munje. Dakle, one su mozak. Ali, mnogo informacija je korisno samo ako nešto može da se učini sa njima. Novi EQS može da proširi svoje mogućnosti na osnovu novih iskustava, jer zahvaljujući veštačkoj inteligenciji sistem poseduje ogromne sposobnosti za učenje.

 

Primeri kako i gde AI poboljšava korisničko iskutvo

 

Opcioni zvuk vožnje je interaktivan i reaguje na različite parametre, poput položaja papučice gasa, brzine i rekuperacije. Izbor režima vožnje takođe utiče na zvuk vožnje. Inteligentni algoritmi za dizajn zvuka izračunavaju zvukove u Burmester surround sistemu u realnom vremenu, a zvučnici ih reprodukuju. 

 

Energizing Coach preporučuje jedan od Energizing Comfort programa Freshness, Warmth, Vitality ili Joy, u zavisnosti od situacije i pojedinca. Ukoliko je povezan Mercedes-Benz vivoactive 3, Mercedes-Benz Venu pametni sat ili drugi odgovarajući Garmin uređaj, lične vrednosti kao što su nivo stresa ili kvalitet sna optimizuju preciznost preporuke. 

 

MBUX sistem proaktivno pokazuje prave funkcije u pravo vreme. Kontekst-osetljiva svesnost vrši konstantnu optimizaciju, prema promenama u okolini i prema ponašanju korisnika. Takozvani nulti sloj (zero layer) nudi korisniku dinamički, objedinjeni sadržaj iz celog MBUX sistema, a samim tim i povezane usluge na najvišem nivou MBUX informativne arhitekture. MBUX Interior Assistant prepoznaje operativne zahteve na osnovu pokreta, a u EQS-a to je dostupno i pozadi.

 

Mercedes-EQ: liderstvo u elektrifikaciji i održivoj proizvodnji

 

Kao deo svoje inicijative "Ambition 2039", Mercedes-Benz radi na ponudi karbon-neutralne flote novih automobila za manje od 20 godina. Već 2030. godine, kompanija namerava da više od polovine prodatih automobila bude na električni pogon (xEV) – ovo uključuje potpuno električne automobile i plug-in hibride. 

EQS se proizvodi zajedno sa S-Klasom i Mercedes-Maybach S-Klasom u Fabrici 56 u Sinderfingenu, najmodernijem pogonu Mercedes-Benza za proizvodnju automobila. Potpuno u skladu sa Ambition 2039, ova moderna fabrika automobila je fabrika bez ugljenika - potpuno “carbon-neutral” i sa znatno smanjenim potrebama za energijom. Inovativne tehnologije i procesi koji optimalno pomažu zaposlenima u svakodnevnom radu, sistemski su uvedeni u celoj zgradi. 

 

Lokalna proizvodnja baterija je glavni faktor uspeha u strateškoj električnoj inicijativi brenda Mercedes-Benz - i presudan element kada je reč o mogućnostima fleksibilnog i efikasnog zadovoljavanja globalne potražnje za električnim automobilima. Kao deo Mercedes-Benz Drive Systems Campus-a u Untertürkhein, Hedelfingen pogon je odgovoran za proizvodnju Mercedes-EQ baterijskih sistema za EQS.

 

 

 


Ime i prezime
Komentar