Mercedes-Benz Vision EQXX imaće domet 1200 km

09. Oct 2020

Mercedes-Benz Vision EQXX

 

Mercedes-Benz je otkrio da razvija novi prototip električnog automobila za koji se tvrdi da ima najduži „električni domet“ i „najveću efikasnost“ od svih ikad napravljenih vozila na baterije. Zvaće se Mercedes-Benz Vision EQXX.

 

Mercedes-Benz tvrdi da će se modelom Vision EQXX putovati iz Pekinga u Šangaj bez punjenja baterije. Udaljenost između ovih gradova je 1.200 km. Ovo je domet koji će imati novi električni automobil Mercedes-Benz.

 

Tako veliki domet neće se postići zbog kapaciteta baterije, već zbog njihove velike energetske efikasnosti. Očigledno da se u novom modelu da se koriste nove tehnologije, ali još nije objavljeno koje. Pogonski sklop razvijaju nemački inženjeri i njihove britanske kolege iz odeljenja AMG visokih performansi.

 

Inženjeri koji rade na projektu tvrde da je, umesto povećanja kapaciteta baterije (a time i težine), napredak u aerodinamičkoj efikasnosti ključan za postizanje tako velikog dometa. „Najlakši način je staviti veću bateriju u automobil, ali to dovodi do smanjenja dometa. Ključ je efikasnost automobila i pogonskog sklopa “, objasnili su Mercedesovi inženjeri.

 

Očekuje se da će Vision EQXX biti jednokratni prototip, dizajniran da istakne tehnološku stručnost Mercedes EQ pod-marke. Međutim, šefovi su potvrdili da će se tehnologije primenjene u njemu koristiti u drugim novim serijskim električnim automobilima kompanije Mercedes-Benz.

 

„Danas želim da podelim naše planove da idemo zaista dalje, da vidimo novu granicu dometa i efikasnosti. Da bi se pronašao novi način rada, kako bi se ubrzao razvoj proizvoda i tehnološki napredak “, rekao je Markus Schafer, šef kompanije Mercedes Research & Development.

 

„Postavili smo grupu naših inženjera da preuzmu izvanredan zadatak da naprave najduži i najefikasniji električni automobil koji je svet ikada video. Ovo je ozbiljan projekat koji razvija tehnologije sledeće generacije. Namera nam je da inkorporiramo stečeno znanje u sledeću generaciju serijskih automobila. “ 

 

Nije poznato kada će Mercedes-Benz zvanično da predstavi javnosti koncept Vision EQXX.


Ime i prezime
Komentar